fbpx
Psihoterapie Integrativa

3 sfaturi despre terapia de cuplu pe care nu trebuie sa le ignori

Deși terapia de cuplu poate ajuta, cu siguranță, în multe situații, nu este soluția miraculoasă care vă va rezolva problemele peste noapte, așa cum cred mulți.

După luni întregi de tensiuni între tine și partenerul tău, o lipsă de implicare și multe ore de liniște (din partea amândurora, să fim sinceri), probabil că te găsești în prangul unei despărțiri.

Dar înainte de a lua decizia finală, vrei să te asiguri că asta îți dorești cu adevărat; că acele calități pe care partenerul tău le-a avut și de care te-ai îndrăgostit nu mai există; că poți să îți iei adio de la planurile de viitor și vacanțele la soare planificate; că probabil o să te coste mult să te muți și nu știi cum o să vă împărțiți lucrurile.

Sunt multe la care vi se pare că renunțați, așa că într-un final, ca un ultim efort de a vă salva relația, decideți să încercați terapia de cuplu.

Cu cât încercați mai repede terapia de cuplu, cu atât mai bine. Cu cât așteptați mai mult, cu atât obiceiurile voastre care v-au adus în această situație (certurile, ignorările) devin mai înrădăcinate și este mai greu să scăpați de ele.

Din păcate, oamenii tind să vadă terapia de cuplu ca pe un colac de salvare, mai degrabă decât ca pe o măsură de prevenție.

Deși terapia de cuplu poate ajuta, cu siguranță, în multe situații, nu este soluția miraculoasă care vă va rezolva problemele peste noapte, așa cum cred mulți.

Există câteva lucruri pe care e bine să le știi, astfel încât să îți setezi așteptări corecte înainte de a merge cu partenerul la psiholog.

1. La terapia de cuplu, ambii partenerii sunt clienți, nu doar tu.

O situația destul de clasică în cabinet este atunci când, la terapie unul dintre parteneri vine cu o listă de lungă reproșuri la adresa celuilalt și are “pretenția” ca psihoterapeutul să îi valideze plângerile. De asemenea, dacă este posibil, tot psihoterapeutul să facă în așa fel încât să ajusteze ce este “greșit” la celălalt.

Însă, obiectivul terapiei nu este niciodată de a instrui un membru al cuplului și de a-l face să se conformeze cu ideile preconcepute ale celuilalt. Mai mult decât atât, misiunea unui psihoterapeut nu este de a-l convinge un partener că greșește.

În schimb, scopul terapiei de cuplu este de a alimenta și întări relația și fiecare individ într-un mod sănătos.

Și poate și mai important, terapia de cuplu nu este un ultim efort de a salva o căsnicie/relație.

2. Dacă nu există implicare, nu o să funcționeze.

Pentru că multe cupluri ajung la terapie atunci când sunt deja în prag de despărțire, de cele mai multe ori partenerii nu sunt dispuși să coopereze pentru a-și soluționa problemele. Dar ceea ce nu știu este că, acest efort le va fi de folos indiferent ce se va întâmpla cu relația lor.

Oamenii au șabloane după care se ghidează în viață. Indiferent dacă decideti să vă desparțiți sau nu, dacă nu reușiți să ajungeți la un consens, “bagajul” de tipare vă va urmari toată viața, până când îl veti repara. Cei care pierd din vedere acest lucru, vor repeta aceleași comportamente nesănătoase și în relațiile viitoare și vor ajunge să se “lovească” de aceleași probleme în cuplu.

3. E nevoie de răbdare și timp.

Să te confrunți cu toate tiparele comportamentale adunate de-a lungul vieții, să încerci să le depășești și, totodată, să cooperezi cu partenerul tău, necesită multă muncă și răbdare. E nevoie de deschidere pentru a realiza ce îți dorești de fapt, pentru a accepta criticile din partea partenerului și pentru vedea ce nu îți place la relația ta actuală. Desigur, vei avea o revelație după și te vei simți mult mai împăcat cu tine. Dar, va fi, de asemenea, dureros, obositor și inconfortabil de multe ori.

Multe cupluri vin la psiholog așteptând ca acesta să rezolve toate problemele lor ca prin magie. Dar lucrurile nu stau deloc așa. La fel cum a durat ceva timp până când relația voastră să ajungă în acest prag critic, la fel va dura ceva timp până când va ajunge să fie din nou funcțională.

A schimba cursul unei relații este că și când ai lua un viraj într-o navă de croazieră.

Deși numărul de ședințe depinde în totalitate de cuplu și de abordarea psihoterapeutului, în medie vă puteți aștepta la 15-30 de ore până să stabilizați situația. Având în vedere că o ședință de terapie de cuplu durează 1:30, în funcție de cât de des vă vedeți cu psihoterapeutul, vă puteți așteptă să vă vedeți câteva luni până când să decideți că sunteți pregătiți să continuați și fără terapie.

Concluzii

Terapia de cuplu vă poate ajuta să vă rezolvați conflictele și să vă consolidați legătura. Însă, aceasta poate fi de succes dacă ambii parteneri sunt dispuși și dedicați procesului. Totodată, ședințele de psihoterapie online pot fi la fel de eficiente ca și cele față în față.

Dacă îți dorești să schimbi dinamica relației pe care o ai sau pur și simplu să construiești intimitate cu persoana pe care o iubești, terapia de cuplu ar putea fi un pas înainte.

Sunt aici să vă ajut!

Sursa foto: freepik.com

Psihoterapeut Cristian Munteanu

Licențiat în psihologie la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, este specialist în Psihoterapie Integrativă, curentul Erskine, și magister în Psihodiagnoza Cognitivă și Consiliere Psihologică.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button