fbpx
Psihoterapie Integrativa

Cat costa terapia de cuplu? Pret pe sedinta

Dacă nu ai fost până acum la un terapeut, s-ar putea că investiția în terapia de cuplu să ți se pară riscantă.
Cuprins

Te-ai simțit vreodată blocată în relația ta?

Ai avut senzația că nu ești auzită, văzută, că repeți aceleași argumente la infinit, că te lupți să comunici cu el ca să încetați să vă răniți?

Nu ești singura! Fiecare cuplu trece prin astfel de momente.

Atunci când nu găsești o cale de a înceta “lupta”, dar totuși nu ești încă gata să faci pasul către despărțire, ar putea fi un moment oportun să soliciți ajutorul unui terapeut de cuplu.

La terapia de cuplu puteți beneficia de ajutor profesional pentru a rezolva problemele cele mai “arzătoare”, astfel încât să ajungeți să vă simțiți bine din nou împreună.

Dacă nu ai fost până acum la un terapeut, s-ar putea că investiția în terapia de cuplu să ți se pară riscantă. Cum ar putea cineva “străin” să vă ajute dacă nu ați putut voi? Este normal să îți pui astfel de întrebări.

Însă, este important să știi că un terapeut de cuplu este o persoană calificată pentru a ajuta partenerii să își depășească problemele. Sigur că, a merge la terapie de cuplu nu este o garanție că veți rămâne neapărat împreună, dar măcar veți ști că ați făcut tot ce s-a putut pentru a vă împăca.

Deci, de unde știi dacă merită investiția în terapia de cuplu? Pentru a răspunde la unele dintre întrebările tale, am făcut o analiză a prețurilor pentru terapia de cuplu în principalele orașe din România, am aflat de câte sesiuni ați putea avea nevoie în medie și – cel mai important – dacă merită investiția.

Hai să vedem!

Terapia de cuplu preț ședință

Printre cei mai importanți factori care determină prețul pe ședința de terapie de cuplu sunt locația și nivelul de certificare și experiență psihoterapeutului. În general, serviciile profesionale sunt mai scumpe în orașele mai mari. Psihologii cu mai multă experiență și un nivel mai ridicat de certificare tind, de asemenea, să perceapă un preț mai mare pe ședință.

Costurile terapiei de cuplu variază de la aproximativ 150 de Lei până la 350 de Lei pe ședință. De regulă să merge o dată pe săptămână la terapie, iar durata unei ședințe este de 90 de minute. Asta înseamnă un cost de 600 până la 1400 de Lei pe lună pentru a-ți salva relația.

De asemenea, pentru a depăși problemele de cuplu, chiar și infidelitatea, s-ar putea să fie nevoie de 20 de ședințe sau chiar mai puțin, în funcție de cât de gravă este situația.[1]

Dacă banii sunt deja un factor de stres în relația voastră, acest cost suplimentar va contribui la presiunea existentă. La urma urmei, terapia de cuplu nu este o garanție că veți trăi “fericiți până la adânci bătrâneți”. Este nevoie de implicare și dedicare din partea voastră.

Prețul terapiei de cuplu variază în funcție de locație

Este foarte important de amintit că prețul pe ședință variază în funcție de locația în care se află psihoterapeutul. În Constanța, de exemplu, prețul pe sesiune poate varia de la 150 de Lei până la 250 de Lei. În timp ce în București, preturile pot ajunge și la 350 de Lei pe ședință de terapie de cuplu. În orașele mai mici, unde există puțini terapeuți, costurile sunt mai mici.

Ai putea crede că, dacă alegeți să faceți ședințe de terapie de cuplu online, prețul pe ședință ar putea fi mai mic. Însă, majoritatea terapeuților care fac sedințe online practică același tarif, deoarece consideră că plătești expertiza lor și nu doar locația.

Prețul terapiei de cuplu variază în funcție de experiență

Cum am zis și mai sus, un aspect foarte important în determinarea costului terapiei este experiența și licențierea psihologului. Cu cât acesta are mai mulți ani de experiență și mai multe studii în domeniu, cu atât va percepe un tarif mai mare pe ședință.

Cerința educațională minimă în România este o diplomă de master în psihologie, dar mulți terapeuți au un doctorat sau sunt medici psihiatri.

Terapeuții care sunt autorizați cer un preț mai mare, în timp ce cei care încă lucrează pentru obținerea licenței lor sub supravegherea unui terapeut autorizat cer mai puțini bani. Poate fi mult mai ieftin să vezi un terapeut care încă adună ore de practică pentru licențiere, dar va avea și mai puțină experiență.

Este foarte important, atunci când alegeți un psihoterapeut de cuplu, să îl întrebați ce studii are și cât de vastă este experiența sa.

Este decontată terapia de cuplu prin CNAS?

Pe scurt, NU!

Conform Contractului-cadru aprobat de Ministerul Sănătății prin Ordinul nr. 397/2018 din 27 martie 2018 [2], ședințele de psihoterapie sunt considerate, alături de cele de logopedie și kinetoterapie, servicii conexe actului medical și pot fi decontate de către CNAS.

Parcursul nu este însă unul direct. Nu poți merge direct la psiholog cu gândul că ședințele vi se vor deconta. Nu poți merge nici măcar la medicul de familie ca să-ți dea o scrisoare medicală prin care să-ți recomande psihoterapie. Doar un medic specialist îți poate recomanda, ca parte integrantă a procesului terapeutic, ședințe de psihoterapie.

Merită să investești în terapie de cuplu?

Dacă ne uitam la ce spun cercetările, șansele de împăcare sunt destul de mari. Cristian Munteanu, psihoterapeut specializat în terapia de cuplu cu o experiență de 10 ani în domeniu, susține că rata de succes este undeva pe la 70%. [5] În special pentru cuplurile cu copii, terapia de cuplu este neprețuită.

Desigur, rata de succes depinde de mai mulți factori.

În primul rând, sunteți dispuși amândoi să mergeți la un psihoterapeut și să vorbiți? Și mai important, sunteți dispuși amândoi să faceți schimbări – individual și în cuplu – pentru a face relația să funcționeze?

În plus față de dedicarea voastră, sincronizarea este o componentă esențială pentru succesul ședințelor de terapie. Cu cât mergi mai repede la terapie, cu atât mai bine. Ani și ani de resentimente sau furie persistentă pentru “păcatele” trecute vă pot eroda încrederea și intimitatea. Potrivit experților în relații, în medie, un cuplu așteaptă până la șase ani înainte de a căuta ajutor pentru o relație nefericită.[3]

Dacă sunteți în stadiile inițiale ale fricțiunii, este posibil să aveți mai multe șanse de a vă salva relația. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că ești condamnată la despărțire dacă ești nefericită de șapte ani. Înseamnă doar că ai mai mult de lucru.

Doar tu și partenerul puteți decide dacă terapia de cuplu merită efortul, timpul și costurile pentru a vă salva relația.

Dacă sunteți căsătoriti legal, este important să cântăriți cu atenție și costul divorțului. Poate fi opțiunea potrivită, dar divorțul poate avea un preț ridicat – cu siguranță mai mare decât costul terapiei de cuplu.
Un divorț la notar în România pentru un cuplu fară minori costa 675 de Lei. [4] Însă, dacă aveți copii și mergeți în instanță și mai există și multe neînțelegeri între voi, costul divorțului poate atinge și câteva mii de Lei și se poate întinde pe luni de zile.

Concluzii

Să construiești o relație de iubire fericită nu este ușor. E nevoie de mai mult decât de o cină în oraș sau un cadou extravagant.

Cât de scumpă sau ieftină este terapia de cuplu depinde de bugetul fiecăruia. Cert este că, ar putea fi o investiție utilă dacă doriți să vă reparați relația. Nu există garanții, dar poate ajuta foarte mult. Este important de avut în vedere și faptul că, o terapie de cuplu de succes are o rentabilitate a investiției mult mai bună decât divorțul.

Referințe

1. What is Marriage and Family Therapy? – https://www.aamft.org/About_AAMFT/About_Marriage_and_Family_Therapists.aspx

2. MINISTERUL SĂNĂTĂȚII Nr. 397 din 27 martie 2018 CASA NAȚIONALĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE Nr. 836 din 27 martie 2018 – http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/199160

3. Timing Is Everything When It Comes To Marriage Counseling – https://www.gottman.com/blog/timing-is-everything-when-it-comes-to-marriage-counseli

4. Cât costă divorțul la notar? – https://notari.pro/divort/cat-costa-divortul-la-notar

5. Este eficienta terapia de cuplu? Merita sa investesti timp si bani? – https://newmedicine.ro/este-eficienta-terapia-de-cuplu-merita-sa-investesti-timp-si-bani/

Sursa foto: freepik.com

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button