fbpx
Psihoterapie Integrativa

5 secrete despre terapia de cuplu pe care e bine să le știi

Psihoterapeuții specializați în terapie de cuplu te pot ajuta să gestionezi mai bine conflictele în relație.

La început, când mergi la terapie de cuplu poate părea un chin.

Din moment ce nu ești obișnuită să comunici cu partenerul într-un mod constructiv, poate dura un timp până când vei înțelege de ce este important fiecare pas.

Este normal să nu știi cum să abordezi situația, însă de aceea terapeutul este acolo, pentru a media conflictul și a sugera care sunt modalitățile pe care ar trebui să le încercați pentru a vă îmbunătăți relația.

Psihoterapeuții specializați în terapie de cuplu expun câteva secrete ale acestei terapi, care îți vor face viața mai ușoară.

Terapia de cuplu – Ce e bine să știi?

Cheia relației constă în destăinuirea secretelor

Mulți oameni vin la terapia de cuplu din cauza problemelor de comunicare.

Este ceva obișnuit ca unul sau ambii parteneri să spună terapeutului că au un secret față de celălalt și că nu se pot destăinui de teamă să nu rănească.

Psihoterapeuții abordează această situație cu atenție, de obicei prin stabilirea unei politici de confidențialitate.

Majoritatea, dacă nu toți terapeuții de cuplu, NU îți vor împărtăși confesiunea, dar VOR insista să faci tu acest lucru. Evident că te vor ajuta și pregăti.

Veți explora împreună temerile despre ce s-ar putea întâmpla dacă partenerul află adevărul. Poate suna nerezonabil, însă destăinuirea secretelor „grele” poate fi cel mai important pas în îmbunătățirea relației.

Când păstrăm secrete față de parteneri, apare un blocaj care nu ne lasă să fim deschiși și intimi. Tensiunile care pot apărea atunci când secretul este spus sunt necesare.

psihoterapeut

Relațiile pe termen lung au nevoie atât de entuziasmul diferențelor dintre parteneri, cât și de stabilitatea asemănărilor, pentru echilibru.

Combinate, ele păstrează o relație vitală și de încredere pe termen lung. Gestionarea secretelor este “aur” pentru o terapie de cuplu de succes.

Tehnici care vă apropie

Terapeuții sunt instruiți să cunoască o serie de tehnici pentru gestionarea conflictelor în cuplu. Ei vi le pot recomanda pentru a vă menține legătura strânsă.

Câteva dintre cele mai populare tehnici de terapie de cuplu sunt:

  • Terapia focalizată pe emoții
  • Terapia narativă
  • Metoda Gottman
  • Terapia relațională Imago
  • Terapia centrată pe soluții.

Mulți terapeuți folosesc terapia centrată pe emoții. În cadrul acesteia, oamenii învață și folosesc tehnici pentru crea atașamente de încredere în cadrul relației.

Terapia narativă presupune ca oamenii să își descrie problemele în formă narativă, ca și cum ar scrie o poveste. Acest lucru îi poate ajuta să înțeleagă că o experiență nu le definește întreaga viață.

Metoda Gottman este o metodă populară de asemenea. Tehnica este concepută pentru a ajuta cuplurile să-și aprofundeze înțelegerea unul față de celălalt în timp ce gestionează conflictul din relația lor.

Terapia relațională Imago subliniază legătura dintre relațiile adulților și experiențele copilăriei. Prin înțelegerea traumelor din copilărie, terapia încearcă să facă cuplurile mai empatice.

Terapia centrată pe soluții este excelentă pentru rezolvarea unei probleme specifice sau pentru îndeplinirea unui un anumit obiectiv.

Comunică atât cu partenerul cât și cu tine

Sunt momente în relație în care simțim că venim din lumi total diferite.

Astfel de idei încep de obicei cu comunicarea ineficientă a mesajelor sau interpretarea greșită a intenției.

Tehnicile specifice de terapie de cuplu ne învață că a avea răbdarea necesară să pui întrebări clarificatoare despre ceea ce spune partenerul tău poate rezolva, de fapt, majoritatea disputelor.

Adesea, cuplurile se ceartă pentru cine ce a spus sau a făcut. Cel mai bine este să evitați acest tip de ceartă și, în schimb, să vă concentrați pe ceea ce vă deranjează pe fiecare dintre voi.

Cu excepția cazului în care aveți o înregistrare video sau audio a conversației, nu veți putea niciodată să determinați ce s-a întâmplat de fapt – iar secretul este că nici nu aveți nevoie.

Experții sugerează cuplurilor să ajungă la un compromis astfel încât nevoile fiecăruia să fie înțelese.

În loc să respingi preocupările celuilalt, încearcă să asculți cu adevărat ceea ce vrea să-ți transmită. Odată ce ești cu totul acolo, totul va căpăta sens. Curiozitatea și dorința sunt cuvinte cheie aici.

A fi un bun partener de discuție nu înseamnă doar să știi cum să spui ceea ce simți, ci este important ca, în același timp, să te înțelegi pe tine.

Terapia te poate ajuta să înveți abilități importante pentru a îmbunătăți atât comunicarea cu celălalt, cât și cu tine. Înainte de a-i spune persoanei iubite cum te simți, trebuie să analizezi bine ce se află înăuntrul tău.

Iartă, fii blândă, sărbătorește succesul

Teoria învățată în cadrul ședințelor de terapie de cuplu nu înseamnă nimic dacă nu îți formezi bune practici care să-ți intre în obișnuință.

Există multe emoții care stau la baza unei căsnicii fericite, dar bunătatea este cea mai importantă. Bunătatea poate ajuta, de fapt, la atenuarea altor emoții negative.

Atunci când arăți bunăvoință față de partenerul tău, de tine, poți elimina o mare parte din negativitatea și stresul din relația ta.

Dacă porți cu încăpățânare pică din cauza unei situații, în cele din urmă, aceasta îți poate pune capăt relației.

Și pentru că toți facem greșeli din când în când, iertarea este necesară pentru a merge mai departe și a rămâne împreună.

Un alt ingredient, adesea trecut cu vederea, dar care este necesar pentru o căsnicie de succes, este celebrarea succeselor celuilalt.

Oamenii au nevoie de sprijin constant și încurajare. Celebrarea unui eveniment de care partenerul tău e mândru, indiferent de dimensiunea lui, demonstrează sprijin și afecțiune.

Explorează limbajul iubirii celuilalt

Nu e neapărat un secret că cu toții avem micile noastre dorințe în ceea ce privește modul în care vrem ca celălalt să-și arate sentimentele față de noi.

Terapia de cuplu încurajează să încerci să îl înțelegi cât mai mult pe celălalt.

Gary Chapman, consilier american cunoscut în terapie de cuplu, a sintetizat, în urma experienței lui, 5 limbaje ale iubirii.

Știai că fiecare om are un limbaj propriu al iubirii? Aici poti vedea care este al tau https://www.5lovelanguages.com/

Faptul că sunteți într-o relație nu garantează că experimentați dragostea în același mod. Limbajul iubirii constă în acele lucruri care îi fac pe oameni să se simtă iubiți și apreciați.

După ce ai identificat limbajul partenerului tău în materie de iubire, aplică-l cât mai mult în relație pentru a crea armonie în cuplu.

Se crede că acestea sunt limbajele iubire pe care le putem experimenta:

  • Declarații
  • Timp împreună
  • Contact fizic
  • Daruri
  • Sevicii.

Se întâmplă de multe ori ca, deși îndeplinești 4 din 5 limbaje enumerate, partenerul tău să se simtă iubit fix prin acela pe care l-ai omis. Acest lucru poate fi simplu remediat dacă îi consulți părerea partenerului în privința nevoilor sale.

E important, de asemenea, ca și tu să îți cunoști limbajul iubirii, fiindcă riști să nu înțelegi niciodată de ce nu te simți iubit, iar în ciuda eforturilor tale, iar relația tot va avea probleme.

Sursa foto: freepik.com

Articol revizuit de Psihoterapeut Alexandra Filotti

Bacescu Adnana

Mă găsești printre cărți.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button