fbpx
CancerMedicina integrativaTerapii alternative si complementare

Yoga poate fi benefica pentru barbatii care sufera de cancer de prostata

Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent cancer la bărbați, după cancerul de piele.

Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent cancer la bărbați, după cancerul de piele.[1]

Societatea Americană de Cancer estimează că aproximativ 1 din 8 bărbați va dezvolta cancer de prostată. Dar boala discriminează: este mai frecventă la bărbații negri non-hispanici și la bărbații în vârstă. Vârsta medie de diagnosticare este de 66 de ani, dar apariția sa este rară la bărbații sub 40,1 ani.

Un diagnostic de cancer de prostată este stresant, cu o incidență de 30% a fricii, depresiei și anxietății în rândul celor cu această boală. Riscul de atac de cord și riscul de sinucidere sunt de 4 ori mai mari și, respectiv, dublate în anul după diagnostic. Prin urmare, un număr tot mai mare de bărbați cu cancer de prostată au apelat la abordări naturale, cum ar fi acupunctura, medicina pe bază de plante, vitamine, yoga, meditație și alte intervenții similare de medicină integrativă.[2]

Yoga, o practică integrativă comună pentru pacientii care sufera de cancer

O serie de studii au descoperit că yoga este benefică pentru pacienții cu cancer. Practica îmbunătățește calitatea vieții, precum și bunăstarea emoțională și fizică, cu un accent deosebit pe îmbunătățirea mindfulness-ului. S-a descoperit că pacienții care practică yoga au mai multă flexibilitate și tonus muscular și mai puțina anxietate și stres.

Pentru a determina eficacitatea yoga asupra pacienților care așteaptă să fie supuși unei intervenții chirurgicale pentru cancerul de prostată, urologii de la Mays Cancer Center, University of Texas Health San Antonio, MD Anderson Cancer Center din San Antonio, Texas, au efectuat un studiu pilot. Pentru acest studiu, 29 de bărbați (cu vârste cuprinse între 30 și 80 de ani) cu un nou diagnostic de cancer de prostată și care urmau să fie supuși prostatectomiei radicale au fost repartizați aleatoriu unei intervenții de yoga sau de îngrijire standard înainte de operație.

Cercetătorii au evaluat efectele unui program de yoga perioperator asupra calității vieții, oboselii cauzate de cancer, funcției urinare, funcției sexuale, răspunsului imun celular și nivelurilor markerilor proinflamatorii.

Programul de yoga a constat in sesiuni de Hatha yoga de 60 de minute de două ori pe săptămână timp de 6 săptămâni înainte de operație și postoperator timp de 3 până la 6 săptămâni. Sesiunile au început cu respirația și atentia focusata asupra pelvisului în meditația așezată. Apoi au trecut la mindfulness, precum și la posturi și exerciții specifice pentru pacienții supuși unei intervenții chirurgicale la prostată.

Beneficii semnificative în această populație de pacienți

Doisprezece din 14 pacienți din grupul de yoga au finalizat programul și au putut fi urmăriți înainte de operație, iar 1 din 15 pacienți din grupul de control a fost pierdut din urmărire. Analiza a fost efectuată pentru 26 de pacienți.

„Cel mai mare impact al yoga a fost asupra funcției sexuale, oboseală specifică cancerului de prostată și bunăstarea fizică, socială și funcțională”, au raportat cercetătorii. Analiza plasmatică a arătat că yoga a modulat un număr de celule imune cheie care sunt importante în activitate antitumorală, cu o reducere semnificativă statistic a expresiei citokinelor inflamatorii în grupul de yoga.

Yoga a dus la o îmbunătățire semnificativă a calității viații a pacienților în cadrul perioperator. Participanții la grupul de yoga au avut o bunăstare fizică, socială și funcțională îmbunătățită și simptome îmbunătățite de oboseală și stres. Scorurile de sănătate sexuală și scorurile emoționale, fizice și sociale au fost mai bune în grupul de yoga. Nivelurile de anxietate și depresie au fost, de asemenea, mai scăzute în acest grup. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că participanții au fost motivați să practice yoga înainte de operație, dar nu și după operație.

Deoarece yoga scade inflamația și oboseala legată de cancer și îmbunătățește răspunsul imun și calitatea vietii pentru pacienții cu cancer de prostată, cercetătorii concluzionează că este ideal pentru acest grup de pacienți. Dar ei solicită mai multe studii privind efectele yoga asupra progresiei și reapariției cancerului de prostată.

Sursa articol: https://www.oncologynurseadvisor.com/home/departments/issues-in-cancer-survivorship/men-with-prostate-cancer-benefit-from-practicing-yoga-in-the-perioperative-setting/

Studii

1. Key Statistics for Prostate Cancer – https://www.cancer.org/cancer/prostate-cancer/about/key-statistics.html
2. Effects of yoga in men with prostate cancer on quality of life and immune response: a pilot randomized controlled trial – https://www.nature.com/articles/s41391-021-00470-w

Sursa foto: freepik.com

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button