fbpx
Stil de viata sanatos

Trimestrul II de sarcină – ce se întâmplă din a 4-a până în a 6-a lună

Trimestrul II de sarcină: despre simptome, alimentație și suplimente. Ce se întâmplă cu organismul mamei în lunile 4-6 de sarcină. Cum se dezvoltă bebelușul.

Află cum se dezvoltă sarcina ta în al doilea trimestru

Al doilea trimestru de sarcină durează între 12 și 27 de săptămâni. În această perioadă, vei continua să fii monitorizată de un medic specialist cu vizite o dată la 3 săptămâni și vei trece o serie de teste necesare, în special:

  • hemoleucograma completă;
  • testul de sânge biochimic;
  • analiza de sânge pentru coagulogramă;
  • testul de toleranță la glucoză;
  • analiza generală a urinei;
  • cultura bacteriologică a urinei pentru sterilitate.

La o perioadă de 18-21 săptămâni se va face ecografia fătului cu evaluarea stării acestuia.

Burta în al doilea trimestru de sarcină

Circumferința abdomenului tău crește considerabil. Până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru de sarcină, creșterea abdomenului este mai vizibilă, iar fundul uterului este situat la nivelul buricului. Deci, poartă haine confortabile, evită curelele strânse și benzile elastice pe abdomen.

Citește aici despre al doilea trimestru cu toate lunile și săptămânile!

Luna a patra de sarcină

Toate organele bebelușului tău sunt deja formate, înălțimea lui este de aproximativ 10 cm, iar greutatea lui este de aproximativ 70 de grame. Acesta face mișcări active în articulații.

Până la sfârșitul lunii a 4-a, fătul crește în mod activ în dimensiune, înălțimea sa este de aproximativ 13 cm, iar greutatea este de aproximativ 140 de grame. Apare o dezvoltare a dinților, transpirației, glandelor salivare. Ficatul începe să producă bilă, iar pancreasul – insulină. Bebelușul începe să-și miște ochii, să clipească și să audă bine sunetele, deoarece oasele urechii interne sunt deja formate. Ficatul și splina formează celule sanguine.

Până la sfârșitul celei de-a patra luni, femeia începe să simtă mișcările bebelușului ei.

A cincea lună de sarcină

Fătul se mișcă activ; la ecografie poți vedea cum bebelușul își suge degetele. Greutatea aproximativă este de 240 grame, iar înălțimea aproximativă – de 15 cm.

La 5 luni, se formează intestinele fătului și se pot absorbi nutrienții individuali; se acumulează meconiu. Sistemul imunitar este complet format și celulele sanguine încep să producă măduvă osoasă. La sfârșitul lunii, greutatea bebelușului este de aproximativ 400 de grame.

Burta ta în a 5-a lună de sarcină nu îți mai permite să porți pantaloni și blugi obișnuiți. Acum uterul este chiar sub nivelul buricului. Mai mult, sânii în luna a 5-a de sarcină cresc și ei, de obicei cu 1 mărime, iar areolele mameloanelor devin mai pigmentate.

A șasea lună de sarcină

Începe cea mai intensă creștere a fătului, care va continua pe tot parcursul trimestrului 3. La începutul acestei perioade, greutatea fătului este de aproximativ 500-600 de grame, iar la sfârșitul a 6 luni, greutatea bebelușului ajunge la 900 de grame.

Luna a 6-a de sarcină se caracterizează prin formarea sistemului surfactant și maturizarea plămânilor bebelușului tău.

Sânii în luna a 6-a de sarcină continuă să crească datorită creșterii țesutului glandular. În plus, crește mărimea și pigmentarea areolei, iar glandele mamare, sub influența estrogenilor, se pregătesc pentru alăptare.

Nutriția și suplimentele alimentare

În trimestrul II de sarcină, recomandările alimentare rămân aceleași, dar se adaugă sfaturi nutriționale:

  • Mănâncă des, în porții mici, de 5-6 ori pe zi;
  • Mănâncă numai alimente proaspete;
  • Evită alimentele care provoacă constipație;
  • Nu te lăsa să-ți fie foame, dar nici nu mânca în exces.
  • Este demn de remarcat faptul că alimentația viitoarei mame o afectează nu numai pe ea, ci și pe bebeluș și merită să abordezi acest lucru în mod responsabil.

Al 2-lea trimestru de sarcină este important și suplimentarea cu macro și micronutrienți.

Iodul: pentru a preveni deficiența de iod, tuturor femeilor însărcinate și care alăptează li se recomandă să ia zilnic 200 de micrograme de iodură de potasiu. Absorbția optimă a iodurilor are loc în orele dimineții. Discută cu medical tău despre luarea de iodură de potasiu.

Calciul: necesarul de calciu crește la 1200-1500 mg pe zi; sărurile de calciu se găsesc cel mai adesea sub formă de carbonat și citrate și au o bună biodisponibilitate. Calciul este bine absorbit în orele de seară. Discută cu medicul tău despre necesitatea de a lua săruri de calciu.

Fierul: suplimentele cu fier nu sunt recomandate tuturor femeilor, dar anemia feriprivă însoțește adesea trimestrul 2 de sarcină. Odată cu scăderea nivelului de feritină (un indicator accesibil și de încredere al suficienței de fier), suplimentele de fier trebuie luate în doză medie de 30-60 mg pe zi. Decizia de a prescrie suplimente de fier este luată de medicul tău sau de un hematolog.

Vitamina D: necesarul de vitamina D pe toată durata sarcinii și pe întreaga perioadă de alăptare este de 2000 UI pe zi. Discută cu medicul tău despre necesitatea de a lua vitamina D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button