fbpx
Psihoterapie Integrativa

Dovada ca psihoterapia online chiar functioneaza!

Sunt Psihoterapeut și Psiholog în București de aproape 10 ani, iar în acest articol o să îți prezint câteva dovezi care atestă că terapia online chiar funcționează.
Cuprins

Avem atât de multe evenimente care se desfășoară în țara noastră, în acest moment.

De la pandemia care a debutat în 2020, carantina, economia în declin, restricții, protestele recente și multe altele.

Nu este de mirare că foarte mulți români au ajuns să se simtă afectați la nivel psihic și să caute ajutor.

Din cauza restricțiilor impuse pentru a preveni răspândirea coronavirusului, psihoterapia online a devenit pentru mulți o modalitate practică și eficientă de a-și trata problemele psihice.

Dar este terapia online la fel de eficientă ca terapia în cabinet?

Sunt Psihoterapeut și Psiholog în București de aproape 10 ani, iar în acest articol o să îți prezint câteva dovezi care atestă că terapia online chiar funcționează.

Ce este Psihoterapia Online?

O ședință de terapie online sau telepsihologie, se desfășoară, așa cum sugerează și numele, online.

De obicei, pacientul se conectează cu psihoterapeutul printr-un apel video pe WhatsApp, pe Zoom sau Skype. Însă, există și psihologi care oferă terapie doar prin mesaje text sau apeluri vocale.

Numărul de ședințe de psihoterapie online va crește în 2021 și probabil că își va continua trendul ascendent și în anii ce vor urma.

Oamenii au nevoie de terapie mai mult ca oricând. A existat o creștere semnificativă a anxietății, depresiei și a gândurilor suicidare în lunile de după pandemie. Cea mai mare creștere a fost constatată la cei cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani.

Pe lângă anxietate, depresie și gânduri suicidare, a existat o creștere a abuzului de substanțe și a violenței domestice.

Pentru cei care nu își pot părăsi casele sau aleg să nu se expună aventurându-se, consilierea online a devenit un serviciu atât de necesar.

Mai mult decât atât, au existat persoane care au apelat pentru prima dată la astfel de servicii, deoarece nu s-au mai simțit stigmatizate și au scapăt de stresul că vor fi văzute.

Cercetările efectuate până în prezent arată că serviciile de îngrijirea sănătății mintale oferite de la distanță sunt la fel de eficiente ca și cele oferite în cabinet.

Experiența mea de cabinet mi-a confirmat acest lucru.

Mai jos vei putea găsi câteva exemple de studii realizate recent.

Afecțiuni pentru care este eficientă Psihoterapiei online

  • Pentru tratarea depresiei și anxietății – O echipă de cercetători din SUA care a revizuit mai multe studii despre eficacitatea terapiei cognitiv-comportamentale, a constatat că aceasta duce la scăderi semnificative ale simptomelor de anxietate și depresie. Ședințele online s-au dovedit a fi la fel de eficiente ca terapia față în față în tratarea tulburărilor de panică. Terapia online a fost, de asemenea, semnificativ mai eficientă în tratarea tulburărilor de stres post-traumatic, a tulburării de panică și a fobiei specifice.
  • Pentru a face față provocărilor zilnice – Un studiu realizat în 2020 de VeryWellMind a întrebat 1000 de americani despre beneficiile terapiei online. Dintre cei chestionați, 74% au declarat că se văd regulat cu un psiholog, iar 89% au susținut că societatea ar arata altfel dacă mai mulți oameni ar apela la astfel de servicii.
  • Pentru tratarea depresiei postnatale – Autorii cărții “Women’s Mental Health” au realizat mai multe cercetări privind eficacitatea telemedicinei în tratarea problemelor psihice postnatale apărute. Aceștia au afirmat că terapia online este la fel de eficientă ca terapia convențională. În plus, instrumentele online ajuta femeile însărcinate să-și gestioneze propria sănătate, tocmai de aceea din ce în ce mai multe apelează la ele.
    Terapia online nu este benefică doar pentru client, ci și pentru psihoterapeut. Acesta nu mai trebuie să se deplaseze la cabinet și, în unele cazuri, nu mai trebuie să închirieze un spațiu. Un terapeut mai relaxat, ca orice om în câmpul muncii, are mai multă productivitate și trăiește mai mult în prezent.

Dezavantajele psihoterapiei online includ zgomotul ambiental (mai ales că mulți terapeuți și clienți participă la sesiuni de acasă), problemele tehnologice și lipsa comunicării non-verbale.

La reușita unei terapii poate contribui și faptul că pacientul vede psihoterapeutul în persoană, însă având în vedere că nu se mai expun virusului, mulți sunt de acord că online-ul reprezintă un compromis bun.

Psihoterapia online poate fi benefică și pentru tine?

Pe baza acestor constatări și a multor altor avantaje, fară îndoială psihoterapia online poate fi foarte utilă pentru mulți oameni. Însă, încă mai sunt necesare cercetări pentru a ști cum se descurcă pacienții cu tulburări mai puțin populare cu terapia online. În general, se consideră că decât să nu existe niciun tratament, cu siguranță terapia online este mai mult decât indicată.

Desigur, ceea ce funcționează pentru un pacient poate să nu funcționeze și pentru tine. Fiecare persoană este unică și merită un plan de îngrijire adaptat nevoilor sale. Motiv pentru care atât eu, cât și alți psihologi, oferim ședințe de psihoterapie integrativa atât online cât și în cabinet.

Referințe

A Verywell Report: Americans Find Strength in Online Therapy – https://www.verywellmind.com/americans-turn-to-online-therapy-for-strength-5085208
How well is telepsychology working? – https://www.apa.org/monitor/2020/07/cover-telepsychology
Does Teletherapy Really Work? What Research Says About Online Therapy – https://psychbc.com/blog/does-teletherapy-really-work-what-research-says-about-online-therapy
A comparison of electronically-delivered and face to face cognitive behavioural therapies in depressive disorders: A systematic review and meta-analysis – https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(20)30186-3/fulltext#articleInformation
O nouă pandemie, de data aceasta de afecţiuni mintale, este pe cale să izbucnească şi va lovi cel mai dur copiii şi tinerii. Deocamdată puţini îndrăznesc să evalueze pierderile economice. Grupul de vârstă 18-34 de ani se chinuie cel mai mult din cauza Covid-19 – https://www.zf.ro/business-international/pandemie-data-aceasta-afectiuni-mintale-cale-izbucneasca-lovi-cel-19986058

Sursa foto: freepik.com

Psihoterapeut Cristian Munteanu

Licențiat în psihologie la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, este specialist în Psihoterapie Integrativă, curentul Erskine, și magister în Psihodiagnoza Cognitivă și Consiliere Psihologică.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button