Vitamina B12 este importantă pentru funcționarea optimă a organismului, fiind esențială pentru menținerea funcțiilor sistemului nervos și pentru formarea celulelor roșii din sânge. Deși nu poate fi sintetizată de către organism, ea este prezentă în compoziția anumitor alimente de origine animală, dar și în unele suplimente alimentare.
Descoperă în continuarea acestui articol ce este vitamina B12 și care sunt beneficiile ei terapeutice.
Ce este Vitamina B12?
Vitamina B12 sau cobalamina este o substanță nutritivă hidrosolubilă, motiv pentru care ea se poate dizolva în apă. Ea poate fi stocată în organism până la 4 ani, iar atunci când este asimilată în exces, este eliminată prin urină.
Există mai multe forme ale acestei vitamine, respectiv cianocobalamina, hidroxocobalamina și metilcobalamina.
Organismul asimilează vitamina B12 sub forma unui complex proteic, iar odată ce ajunge în stomac, ea este separată de proteina de care este atașată. Urmează apoi să fie transportată din stomac către intestinul subțire cu ajutorul unei glicoproteine.
Beneficii
Vitamina B12 oferă multiple beneficii terapeutice, printre cele mai importante dintre acestea aflându-se următoarele:
- Susține funcțiile sistemului nervos
Vitamina B12 este esențială pentru susținerea funcțiilor sistemului nervos. Deficiența acesteia poate duce la degenerarea celulelor nervoase și la pierderi de memorie, cu precădere la persoanele în vârstă. Potrivit unui studiu, utilizarea acestei vitamine alături de suplimentele cu omega 3 încetinește degenerarea cognitivă, chiar și în formele avansate de demență. [1], [2] - Reduce riscul de depresie
Cobalamina poate reduce riscul de depresie, deoarece ea contribuie la sintetizarea și la metabolizarea serotoninei – neurotransmițător responsabil de echilibrarea stării de spirit. Deficitul ei poate duce la apariția depresiei. De altfel, există un studiu care arată că deficitul de vitamina B12 crește de două ori riscul de apariție a unei forme severe de depresie. [3] - Reduce riscul de apariție a degenerescenței maculare
Un nivel ridicat de homocisteină este asociat cu un risc crescut de apariție a degenerescenței maculare. Cobalamina poate reduce nivelul de homocisteină, contribuind astfel la diminuarea riscului de dezvoltare a afecțiunii oftalmologice. [4] - Menține sănătatea unghiilor, a părului și a pielii
Un aport optim de vitamina B12 menține sănătatea unghiilor, a pielii și a părului. Astfel, la persoanele cu deficit al acestei vitamine pot apărea anumite probleme, precum decolorarea unghiilor, vitiligoul sau hiperpigmentarea. [5] - Protejează inima
Efectul cobalaminei de reducere a nivelului de homocisteină este important atât pentru prevenirea degenerescenței maculare, cât și pentru reducerea riscului de instalare a bolilor cardiovasculare. [6] - Menține sănătatea sistemului osos
Potrivit unui studiu, deficiența de vitamina B12 determină scăderea densității minerale a oaselor, ceea ce crește riscul de instalare a osteoporozei. [7] - Asigură o dezvoltare optimă a fătului pe perioada sarcinii
Menținerea unui nivel optim de cobalamină pe durata sarcinii este importantă pentru dezvoltarea corespunzătoare a fătului. Un nivel scăzut al vitaminei poate afecta dezvoltarea sistemului nervos a fătului. [8] - Participă la formarea celulelor roșii
Vitamina B12 participă la formarea globulelor roșii din sânge și previne astfel apariție anemiei. [9]
În ce alimente se găsește?
Vitamina B12 se găsește în multe alimente, precum în carnea de vită, de pui sau de miel, dar și în ficat, rinichi și alte organe. Ea mai este prezentă și în fructele de mare, cu precădere în scoici. Peștele este, de asemenea, o sursă importantă de vitamina B12, respectiv somonul, tonul, păstrăvul și sardinele.
Alte surse de cobalamină sunt ouăle, laptele și produsele lactate. Persoanele vegetariene pot beneficia de un aport optim al vitaminei prin consumul suplimentelor alimentare și al alimentelor fortificate cu B12, precum drojdia nutritivă, cerealele fortificate și laptele vegetale din soia sau din ovăz.
Alimente bogate în Vitamina B12 | ||
Alimente | Porție | Vitamina B12 (din doza zilnica in %) |
Scoici | 150 g | 7000% |
Ficat de miel | 100 g | 3571% |
Drojdie inactivă | 15 g | 733% |
Sardine | 150 g | 554% |
Carne de vită | 190 g | 467% |
Ton | 100 g | 453% |
Păstrăv | 100 g | 312% |
Somon | 178 g | 208% |
Lapte vegetal | 240 ml | 86% |
Lapte | 240 ml | 46% |
Ouă | 100 g | 39% |
Citeste si: Vitamina B3 pentru depresie: Cum te poate ajuta?
Cum se administrează vitamina B12?
Doza zilnică recomandată de vitamina B12 în funcție de fiecare categorie de vârstă este următoarea:
- Bebeluși cu vârste cuprinse între 0 și 6 luni – 0.4 mcg;
- Copii cu vârste cuprinse între 7 și 12 luni – 0.5 mcg;
- Copii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani – 0.9 mcg;
- Copii cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani – 1.2 mcg;
- Persoane peste 14 ani – 1.4 mcg;
- Femei însărcinate – 2.6 mcg;
- Femei care alăptează – 2.8 mcg.
Cum se manifestă lipsa de Vitamina B12 în organism?
Lipsa de vitamina B12 în organism se manifestă prin oboseală, slăbiciune, prezența furnicăturilor, îngălbenirea pielii și scăderea capacitații de coordonare și de menținere a echilibrului. Diagnosticarea timpurie a deficienței este dificilă, din cauza faptului că aceste simptome pot fi asociate și cu alte probleme de sănătate.
Contraindicații
Datorită faptului că este o vitamină hidrosolubilă, organismul poate elimina excesul de cobalamină prin urină.
Ea se poate administra în deplină siguranță, reacțiile adverse fiind mai puțin frecvente. Atunci când este administrată pe cale injectabilă, poate duce în situații rare la apariție acneei și a dermatitei. [5]
Totodată, excesul de vitamina B12, de peste 1.000mg pe zi, poate duce la reacții alergice, tahicardie și nervozitate.
Adoptarea unui stil de viață sanatos furnizează organismului necesarul de cobalamină, pentru a beneficia de toate proprietățile ei terapeutice și pentru a preveni problemele de sănătate pe care un deficit de vitamina B12 le poate produce.