fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Meditația pentru depresie: Beneficii și cum o poți practica

Meditația este practicată de mii de ani pentru beneficiile pe care le oferă.

Meditația este practicată de mii de ani pentru beneficiile pe care le oferă. Astăzi ea este apreciată pentru efectele ei de reducere a stresului, de creștere a puterii de concentrare și a performanțelor intelectuale, dar și de ameliorare a tulburărilor de alimentație, a anxietății și a depresiei.

Descoperă în continuarea acestui articol cum te poate ajuta meditația în ameliorarea depresiei.

Beneficiile meditației asupra ameliorării depresiei

Persoanele cu depresie pot resimți dificultăți de adormire, modificări ale obiceiurilor alimentare, senzația de vinovăție, lipsa motivației, iritabilitate, anxietate, dureri de cap, lipsa energiei sau o stare de indispoziție.

Meditația, prin antrenarea minții, permite practicanților să obțină un nivel crescut de calm și de conștientizare emoțională, favorizând astfel înlăturarea gândurilor negative. Iată care sunt câteva dintre beneficiile pe care meditația le oferă persoanelor cu depresie:

 • Favorizează o mai bună gestionare a stresului și a anxietății
  Stresul și anxietatea sunt triggeri pentru depresie, dar meditația te învață să îți antrenezi mintea. Astfel, de fiecare dată când anxietatea și stresul își fac simțită prezența, te poți concentra asupra unui gând, dar și asupra respirației sau a unei anumite vizualizări, pentru înlăturarea acestora.
 • Susține activitatea cortexului prefrontal
  Cortextul prefrontal este regiunea creierului responsabilă de percepție, atenție, luarea deciziilor, controlarea impulsurilor sau rezolvarea unor probleme complexe, motiv pentru care el este supranumit „directorul executiv”. Neurocercetătoarea Sara Lazar a descoperit că meditația determină îngroșarea cortexului prefrontal și împiedică deteriorarea lui. Astfel, ea a observat că persoanele care meditează reusesc să își păstreze volumul de materie cenușie chiar și la vârste înaintate.Profesorul Richard Davidson de la Universitatea Wisconsin-Madison a descoperit că atunci când o persoană este fericită, partea stângă a cortexului prefrontal este mai activă, iar atunci când ea este tristă, partea dreaptă a acestuia are o activitate mai ridicată. Davidson a observat, de asemenea, că meditația stimulează activitatea părții stângi a cortexului, astfel încât ea îmbunătățește starea de spirit și înlătură tristețea.
 • Îmbunătățește comunicarea dintre cortextul prefrontal și amigdala creierului
  Amigdala este o componentă a creierului esențială pentru gestionarea emoțiilor și a comportamentului. Cortextul prefrontal comunică cu amigdala, având rolul de a modera răspunsurile emoționale. Lipsa acestuia face imposibilă gestionarea emoțiilor. Studiile arată că meditația îmbunătățește comunicarea dintre acestea și permite astfel un control mai bun al emoțiilor. Prin urmare, ea grăbește procesul de vindecare al depresiei și îmbunătățește calitatea vieții, prin promovarea răbdării, a calmității și a capacității de adaptare.
 • Protejează hipocampul
  Hipocampul este o regiune a creierului implicată în formarea memoriei și în orientarea în spațiu. In cazul persoanelor care sufera de Alzheimer, hipocamul este afectat, cauzand pierderi de memorie și dezorientare. Cercetătorii au descoperit că persoanele cu depresie au un hipocamp mai mic. Potrivit unui studiu, 30 de minute de meditație pe zi pentru 8 săptămâni poate mări volumul de materie cenușie de la nivelul hipocampului, ducând astfel la prevenirea bolii Alzheimer, dar și a depresiei.
 • Stimulează nervul vag
  Nervul vag este o componentă a sistemului nervos, a cărui stimulare aduce beneficii întregului organism. O activitate scăzută la nivelul acestuia este asociată cu depresia, dar meditația contribuie la stimularea lui. Tocmai de aceea, ea ajută la îmbunătățirea stării de spirit și la inducerea stării de relaxare a organismului.

Cum să meditezi pentru a reduce simptomele depresiei?

Există numeroase modalități prin care poți medita, pentru a beneficia de multiplele beneficii ale acestei practici antice. Iată câteva dintre modalitățile de meditație recomandate pentru reducerea simptomelor depresiei:

 • Meditația mindfulnessCea mai cunoscută formă de meditație, recomandată pentru ameliorarea depresiei, este cea mindfulness. Aceasta presupune concentrarea pe momentul prezentului, prin acceptarea gândurilor, a sentimentelor și a senzațiilor pe care le simți, fără judecata acestora. Beneficiile ei se răsfrâng atât asupra reducerii depresiei, cât și a insomniei, a stresului și a anxietății.
 • Meditația pentru iubirea de sine
  Meditația pentru iubirea de sine te invită să te concentrezi pe gândurile pozitive, de iubire și apreciere față de tine și de semenii tăi. Pentru practicarea ei trebuie să te așezi într-o poziție confortabilă și să te concentrezi pe respirație, iar apoi să îți îndrepți atenția către lucrurile pe care le iubești la tine sau să te concentrezi pe o persoană dragă. Această formă de meditație te învață să răspunzi într-o manieră pozitivă la gândurile negative care te încearcă pe durata depresiei.
 • Respirația conștientă
  Îndepartează orice gând negativ prin concentrarea pe propria respirație, pentru a conștientiza și controla modul în care respiri. Respirația conștientă permite conexiunea dintre minte și trup, în timp ce înlătură gândurile negative, crește aportul de oxigen și reduce nivelul de cortizol. Un studiu realizat în anul 2017, la care au participat persoane cu depresie, arată ca practicarea meditației pentru o perioadă de 2 luni poate reduce considerabil simptomele bolii.
 • Meditația prin mers
  Mersul este benefic pentru sănătatea fizică a organismului, dar și pentru cea mintală . Pentru practicarea meditației prin mers trebuie să te concentrezi pe respirație pe durata mersului, analizând modul cum pasul atinge pământul și urmărind atât respirația, cât și mișcările piciorului. Pentru a-ți fi mai ușor să îți menții concentrarea asupra mersului și a respirației îți poți număra pașii pe care îi faci.

Depresia are un impact major asupra calității vieții pacienților, dar meditația reprezintă o modalitate eficientă și lipsită de efecte secundare prin care poți gestiona mai bine emoțiile și gândurile negative. Praticată cu regularitate, ea aduce beneficii atât asupra combaterii depresiei, cât și a funcționării întregului organism.

Referinte:

4 Ways How Meditation Changes Your Prefrontal Cortex (And How It Benefits You) – https://www.outofstress.com/meditation-prefrontal-cortex/

Impact of short- and long-term mindfulness meditation training on amygdala reactivity to emotional stimuli. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6671286/

How meditation helps with depression – https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/how-meditation-helps-with-depression

A Breathing-based Meditation Intervention for Patients with Major Depressive Disorder Following Inadequate Response to Antidepressants: A Randomized Pilot Study – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5272872/

Voicu Doina

Pasionata de content writing, redactez cu mare drag articole despre medicina integrativa, care sa iti fie folositoare.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button