fbpx
Medicina integrativaPlante medicinale

Tratament naturist pentru întărirea sistemului imunitar

Dacă ai o răceală/gripă sau dacă pur și simplu îți dorești să ai o sănătate bună, este important să ai un sistem imunitar puternic. Sistemul imunitar este bariera noastră de protecție împotriva bolilor, iar atunci când acesta este puternic, lupta cu diverși viruși responsabili pentru prevenirea și combaterea infecțiilor este mai ușoară.

Sistemul tău imunitar este prima ta linie de apărare atunci când te lupți cu o răceală obișnuită, gripă sau altă boală. Sistemul tău imunitar te ajută să te vindeci și să ai o sănătate bună.

Este important să reții că nu te poți baza exclusiv pe plante medicinale sau vitamine pentru a lupta împotriva bolilor. Pentru a funcționa bine sistemul tău imunitar are nevoie de alimente sănătoase, de o viață activă și un nivel scăzut de stres. Și, desigur, cel mai bun mod de a reduce riscul de îmbolnăvire este să te spăli frecvent pe mâini și să eviți contactul cu persoanele care ar putea fi bolnave.

Dar, pe lângă aceste practici recomandate, unele plante medicinale și vitamine pot aduce beneficii suplimentare sistemului imunitar.

Iată ce plante medicinale să iei pentru a avea un sistem imunitar puternic:

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de @newmedicine.ro

1. Echinaceea

Echinacea este una dintre cele mai populare plante medicinale din întreaga lume.

Nativii americani o folosesc de secole pentru a trata diverse afecțiuni.

Astăzi, este cel mai bine cunoscută ca remediu pentru răceală sau gripă. Cu toate acestea, este folosită și pentru a trata durerea, inflamația, migrenele și alte probleme de sănătate.

O revizuire sistematică din 2006 publicată în Biblioteca Cochrane a stabilit că administrarea de echinaceea după apariția primelor simptome de răceală, cum ar fi curgerea nasului și congestia, poate ajuta la reducerea atât a duratei bolii, cât și a severității răcelii. Cu toate acestea, cercetătorii au spus că rezultatele nu au fost consistente în toate studiile pe care le-au analizat.[1]

În plus, o revizuire sistematică din 2020 publicată în Advances in Integrative Medicine a determinat că echinaceea poate fi benefică pentru infecțiile respiratorii acute dacă planta este luată la debutul simptomelor. Acest lucru se datorează faptului că poate scădea nivelurile de citokine proinflamatorii care sunt asociate cu inflamații și infecții respiratorii.[2]

2. Usturoiul

Este cunoscut faptul că usturoiul are proprietăți antimicrobiene și poate fi util în lupta împotriva infecțiilor.

Usturoiul conține alicină și se crede că datorită acestui compus usturoiul are proprietăți antibacteriane. Potrivit unei recenzii din 2014 publicată în Avicenna Journal of Phytomedicine, datorită acestui compus usturoiul este benefic în lupta împotriva bacteriilor precum salmonella și E. coli, bacterii care provoacă toxiinfecții alimentare.[3]

În plus, s-a descoperit că usturoiul ajută la combaterea răcelii prin proprietățile sale antivirale. O revizuire din 2014 publicată în Biblioteca Cochrane a discutat despre un studiu care a oferit participanților fie suplimente de usturoi cu 180 mg de alicină zilnic pe parcursul a 12 săptămâni, fie un placebo. Cercetătorii au descoperit că cei care au primit usturoi aveau mai puține șanse să răcească, iar dacă s-au îmbolnăvit, au fost bolnavi mai puține zile decât cei din grupul placebo. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări.[4]

3. Ginseng

Un alt remediu natural pentru întărirea sistemului imunitar este ginsengul.

Ginsengul asiatic (Panax ginseng) poate fi adesea găsit sub formă de capsule, ceai sau tincturi.

Ginseng este recunoscut ca o plantă modulatoare a sistemului imunitar. Rădăcinile (în cea mai mare parte), tulpinile, frunzele de ginseng și extractele acestora au fost folosite pentru menținerea homeostaziei imune și creșterea rezistenței la boli sau la atacuri microbiene prin efecte asupra sistemului imunitar. [5]

Consultă un medic specialist în fitoterapie sau medicină integrativă înainte de a consuma orice plante medicinale!

4. Ciuperci sălbatice

Ciupercile sunt consumate pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate și aromele gustoase de secole. Ciupercile sunt cunoscute pentru densitatea lor puternică de nutrienți și proprietățile de stimulare a sistemului imunitar.

Ciupercile sălbatice sunt ciuperci care cresc în sălbăticie și sunt cel mai adesea recoltate de culegători locali. La fel ca în cazul multor alimente sălbatice, se spune că ciupercile sălbatice sunt mai dense în nutrienți decât ciupercile obișnuite. Cu toate acestea, deoarece ciupercile sălbatice pot conține niveluri periculoase de otrăvuri, este indicat să consumi ciuperci sălbatice doar dacă acestea au fost recoltate sau certificate de un expert.

Iată câteva soiuri de ciuperci sălbatice care contribuie la întărirea sistemul imunitar:

  • Reishi
  • Cordyceps
  • Shiitake

Cum se prepară:

Poți consuma ciuperci sălbatice într-un orez (risotto), simple trase cu puțin ulei și usturoi în tigaie, sau le poți adăuga într-o tocană sau supă. Dacă îți dorești o concentrație mai mare, poți căuta suplimente alimentare de bună calitate care conțin un amestec de ciuperci sălbatice.

5. Turmeric

Turmericul este un condiment galben-portocaliu care este folosit ca și condiment în bucătăriile din întreaga lume. În timp ce culoarea și aroma sa distinctă sunt o sărbătoare pentru simțuri, turmericul are și proprietăți antiinflamatorii care reduc radicalii liberi din organism. Consumul unei diete antiinflamatorii poate ajuta la prevenirea inflamației cronice care poate duce la boli de inimă, diabet și alte afecțiuni.

Cercetările arată că turmericul poate modula activarea celulelor T, a celulelor B, a macrofagelor, a neutrofilelor, a celulelor ucigașe naturale și a celulelor dendritice, precum și îmbunătăți răspunsurile anticorpilor organismului.[6]

Unele studii timpurii au arătat, de asemenea, dovezi că consumul regulat de curcumină găsită în turmeric poate ajuta la combaterea bolilor, la prevenirea unor forme de cancer și la încetinirea efectelor bolii Alzheimer și demenței.

Cu ce vitamine poți completa tratamentul naturist pentru întărirea sistemului imunitar?

Vitamina C este o vitamina solubilă în apă care se găsește în mod natural în legume și fructe, în special portocalele și alte citrice. Dacă dorești să eviți zahărul din fructe, poți lua tablete masticabile de vitamina C. De asemenea, poți include mai multe legume bogate în vitamina C în dieta ta. Ardeiul gras roșu conține de aproape 3 ori mai multă vitamina C decât o portocală. Alte alimente bogate în vitamina C sunt broccoli, spanacul și roșiile.

Zincul este un mineral puternic care joacă un rol similar cu vitamina C în organism, prin faptul că ajută la repararea și creșterea celulară, precum și activitatea imunitară. Dovezile sugerează că, dacă pastilele de zinc sau siropul sunt luate în decurs de 24 de ore după debutul simptomelor de răceală, suplimentul poate ajuta la scurtarea duratei răcelii. Zincul se găsește și în mod natural în crustacee, carne, produse lactate, nuci și cereale integrale.

Vitamina D – Studiile au demonstrat că vitamina D este o componentă vitală a oricărui sistem imunitar sănătos. Atunci cand există un nivel ideal de vitamina D in organism există o imunitate îmbunătățită prin răspunsul adaptiv și capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor. În schimb, deficiența de vitamina D poate duce la tulburări ale sistemului imunitar, celule imunitare deteriorate și riscuri mai mari de infecție. Interesant este că, singura vitamină pe care corpul nostru nu o poate produce este vitamina D. Deoarece este atât de crucială pentru sănătatea noastră, corpul nostru poate produce vitamina D prin absorbția luminii solare, de aceea este important să petreci zilnic cel puțin 10-15 minute în lumina soarelui.

Probioticele

Probioticele sunt tulpini vii de bacterii sănătoase care sunt bune pentru tractul digestiv, microbiom și sistemul imunitar. Cercetările arată că probioticele contribuie la îmbunătățirea funcției imunitare prin susținerea unei mucoase intestinale sănătoase și puternice, împiedicând bacteriile rele să intre în fluxul sanguin și, prin urmare, susținând sănătatea generală a sistemului imunitar. Poți obține probiotice prin dieta consumând o gamă largă de alimente fermentate, cum ar fi iaurtul, legume de cultură, miso și oțetul de mere sau poți lua suplimente de calitate cu probiotice.

Există multe modalități de a-ți îmbunătăți sistemul imunitar și de a rămâne sănătos pe tot parcursul anului. Pe lângă tratamentul naturist descris mai sus, o viață activă și o dietă echilibrată, este important să gestionezi cât mai bine stresul zilnic și să dormi suficient.

Atât somnul, cât și stresul, sunt fundamentale pentru un corp și o minte sănătoase.

Meditează! S-a demonstrat că meditația relaxează sistemul nervos și reduce simptomele de stres.

Concluzii

Pentru întărirea sistemului imunitar, mulți oameni se bazează pe tratamentele naturiste. Plantele medicinale și suplimentele alimentare pot fi eficiente în întărirea sistemului imunitar, însă este important să consulți medicul înainte de a lua orice medicamente. Pe lângă acestea, s-a demonstrat că somnul, stresul și meditația sunt importante pentru un sistem imunitar sănătos.

Studii:

  1. Echinacea for preventing and treating the common cold – https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD000530.pub2/abstract
  2. The effect of Echinacea spp. on the prevention or treatment of COVID-19 and other respiratory tract infections in humans: A rapid review – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7395221/
  3. Garlic: a review of potential therapeutic effects – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/
  4. Garlic for the common cold – https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD006206.pub4/full
  5. Ginseng, the ‘Immunity Boost’: The Effects of Panax ginseng on Immune System – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3659612/#
  6. „Spicing up” of the immune system by curcumin – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17211725/

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button