fbpx
Medicina integrativa

Medicina integrativă pentru insomnie

Insomnia este o tulburare care este caracterizata prin dificultăți de a dormi pe timpul nopții sau a te trezi.
  • Lipsa somnului sau insomnia este o tulburare comună asociată cu probleme de sănătate fizice și psihice
  • Există mai multe dovezi care susțin că psihoterapia, în special terapia cognitiv comportamentală, este eficientă în a trata problemele asociate cu lipsa somnului
  • Există tot mai multe articole în literatura de specialitate care atestă că terapii alternative precum yoga, tai chi sau meditația îmbunătățesc simptomele asociate cu insomnia.

Somnul este o nevoie umana de baza, la fel ca și mâncatul, băutul sau respirația.

Somnul este vital pentru o sănătate bună și o bunăstare de-a lungul vieții.

Insomnia este o problemă comună în societatea actuală. O treime din populația actuală se confruntă cu probleme de sănătate fizice sau mentale din cauza insomniei.

Câteva nopți fără somn sau în care nu te odihnești bine sunt normale și nu au efecte pe termen lung. Însă, atunci când ai probleme cu somnul frecvent acest lucru poate avea efecte negative asupra sănătății.

Lipsa somnului pe termen lung este asociată cu un risc crescut de boli de inimă, diabet, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral și boli de rinichi. [1] În plus, lipsa somnului pe termen lung poate avea efecte negative și asupra sănătății psihice, prin creșterea riscului de apariție a depresiei, anxietății și a declinului cognitiv. [2]

Tratamentul convențional pentru insomnie este insuficient. Acesta se bazează exclusiv pe medicație și, de cele mai multe ori, nu ajunge la cauza problemei. Mai mult decât atât, abordarea convențională încurajează dependența de sedative-hipnotice.

Ce este medicina integrativă și cum te poate ajuta?

După cum sugerează și numele, medicina integrativă nu este o alternativă la medicina convențională. Din contra, este o completare a acesteia sau mai bine zis o dezvoltare a medicinei convenționale. Aceasta se bazează pe utilizarea celor mai bune tratamente din medicina convențională bazată pe dovezi și terapii alternative și complementare, pentru a găsi cauza dar și cel mai bun tratament pentru insomnie.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de @newmedicine.ro

Insomnia se tratează ținând cont de stilul de viață al individului

În medicina convențională, insomnia este tratata doar din punct de vedere biochimic, la nivel de simptom, fără să se tina cont de individ. Terapia cognitiv comportamentală a reușit să echilibreze această viziune medicalizată a somnului cu accent pe cogniție și comportament, dar a fost criticată pentru că se bazează prea mult pe discuții.

Medicina integrativă pe de altă parte, încurajează atenția pe experiența personală și stilul de viață al pacientului cu probleme de somn.

Sir William Osler, unul dintre cei mai influenți medici ai tuturor timpurilor, susține că „este mult mai important să știm ce fel de pacient are o boală decât ce fel de boală are un pacient”. [3]

Medicina integrativă subliniază, de asemenea, rolul critic al vindecării endogene – recunoașterea înclinației naturale a individului de a se vindeca. Din experiența clinică, mulți medici specialiști în medicină integrativă susțin că, a ajuta un pacient să se simtă auzit, privit și înțeles nu numai că încurajează destăinuirea, dar promovează și autoeficacitatea și îmbunătățește aderența la tratament.

Melatonina

Melatonina este un hormon produs de o glandă din creier la oameni și animale. Deși efectele melatoninei sunt complexe și puțin înțelese, aceasta joacă un rol critic în reglarea ciclului somn-veghe și a altor ritmuri circadiene. Melatonina a fost studiată ca tratament pentru tulburările de ritm circadian și poate ajuta la reducerea tulburărilor de somn.

Terapii alternative eficiente pentru tratarea insomniei

Acupunctura

Acupunctura este adesea folosită în medicina tradițională chineză pentru tratamentul insomniei. Această procedură presupune introducerea în piele a unor ace foarte fine (uneori în combinație cu un stimul electric sau cu căldura produsă de arderea unor plante specifice) în anumite puncte de acupunctură pentru a influența funcționarea organismului.

Acupunctura este una dintre metodele alternative de tratare a insomniei, non-invazivă, cu efecte secundare aproape inexistente. O revizuire sistematică a cercetărilor publicate în literatura de specialitate, a concluzionat că acupunctura are efecte benefice semnificative în tratarea insomniei. [4] Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare înainte ca eficacitatea acupuncturii să fie dovedită în mod concludent pentru ameliorarea insomniei.

Citește mai multe despre efectele acupuncturii în tratarea insomniei

Meditația

Meditația poate fi considerată una dintre cele mai vechi terapii alternative pentru tratarea insomniei. Meditația este una dintre cele mai eficiente metode și este recomandată de medicii specialiști în medicină integrativă.

Deși există mai multe forme de meditație, una dintre cele mai frecvent studiate pentru insomnie este meditația mindfulness. Reducerea stresului poate fi unul dintre mecanismele prin care meditația poate exercita un efect benefic asupra somnului și majoritatea studiilor care au demonstrat efectele benefice ale meditației pentru insomnie au fost efectuate ca studii de reducere a stresului. În acest sens, poate fi folosită că parte a unei terapii cognitiv comportamentale sau separat. Pe lângă reducerea stresului, pot exista și diferențe în ceea ce privește somnul cu unde lente ca urmare a meditației. Terapia cu meditație a fost folosită și la pacienții cu cancer și s-a dovedit că ajută la îmbunătățirea somnului în două studii.[5], 6]

Yoga

Yoga este un alt tratament alternativ eficient pentru tratarea insomniei. Yoga se concentrează pe exerciții fizice, respirație și relaxare. S-a demonstrat că reduce nivelul de anxietate și excitația fiziologică. Un studiu randomizat controlat a arătat că yoga poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului la persoanele cu probleme de somn. Studiul, care a fost efectuat pe o perioadă de tratament de șase luni, a comparat yoga (ședință de 60 de minute șase zile pe săptămână, cu o sesiune de 15 minute seara) și terapia ayurvedică la 69 de adulți în vârstă. [7] Rezultatele au indicat o creștere de o oră a timpului total de somn în raport cu perioada de dinainte de tratament, care a fost semnificativ mai mare decât modificările din grupul care a primit Ayurveda. Atunci când a fost studiat la alte populații, cum ar fi pacienții cu limfom, s-a descoperit că yoga îmbunătățește parametrii subiectivi ai somnului în comparație cu un grup de control.[8], [9]

Tai chi

Tai Chi este o practică care implica anumite mișcări de intensitate scăzută până la moderată, ce include o componentă de meditație. Un studiu al efectelor Tai Chi (constând din trei sesiuni de 60 de minute timp de 24 de săptămâni) la 118 adulți în vârstă, în comparație cu exercițiile cu impact redus, a remarcat că Tai Chi a îmbunătățit durata de somn auto-raportată cu 48 de minute[10]. Calitate generală a sănătății și nivelurile de somnolență în timpul zilei s-au îmbunătățit. Nu au fost raportate răni în niciunul dintre grupuri. De notat, 33% dintre subiecți s-au retras din studiu (nicio diferență semnificativă între grupurile de Tai Chi și cele de exerciții).

Fitoterapie

Unele plante medicinale sunt considerate a fi eficiente în ameliorarea simptomelor asociate cu insomnia. Câteva dintre cele mai folosite sunt:

Valeriana – această plantă de origine europeană a fost utilizată de mii de ani ca tratament al insomniei. Poate fi consumată sub formă de supliment sau ceai. Valeriana poate să interfereze cu unele medicamente, de aceea este indicat să discuți cu medicul înainte să o iei. De asemenea, are efecte secundare și nu este sigură pentru copiii mici sau în timpul sarcinii.[11]

Mușețelul este o altă plantă folosită în mod obișnuit pentru tratarea insomniei. Mușețelul este considerată o plantă sigură și nu are efecte secundare cunoscute. Însă, nu ar trebui să iei mușețel dacă ești sensibil la ambrozie sau crizanteme sau la alți membri ai familiei compozitelor, cum ar fi margaretele sau floarea soarelui.

Ashwagandha – Un studiu a constatat că frunza acestei plante conține trietilen glicol (TEG), care are efecte pozitive asupra somnulului. Un alt studiu sugerează că 300 de miligrame de două ori pe zi te pot ajuta să adormi mai repede și să ai un somn mai bun.[12]

Concluzii

Există o serie de terapii alternative folosite în medicina integrativă pentru tratarea insomniei, cum ar fi yoga, meditația, acupunctura, fitoterapia și tai chi. Yoga și tai chi sunt forme de exerciții fizice care pot ajuta la reducerea anxietății și la îmbunătătirea calității somnului. Acupunctura poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor de insomnie, precum și la alinierea dezechilibrelor din organism. Fitoterapia se bazează pe utilizarea plantelor medicinale pentru tratamentul și ameliorarea simptomelor insomniei. Înainte de a încerca orice tratament, discută cu medicul și vezi care dintre aceste opțiune este bună pentru tine.

Studii:

Studii:

  1. What Are Sleep Deprivation and Deficiency? https://www.nhlbi.nih.gov/health/sleep-deprivation
  2. https://doi-org.liboff.ohsu.edu/10.1038/s41467-021-22354-2
  3. William Osler – https://profiles.nlm.nih.gov/spotlight/gf/feature/biographical-overview
  4. Effectiveness and safety of acupuncture for insomnia – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6855569/
  5. Electrophysiological Correlates of Higher States of Consciousness During Sleep in Long-Term: Practitioners of the Transcendental Meditation Program – https://academic.oup.com/sleep/article/20/2/102/2731605
  6. Impact of mindfulness-based stress reduction (MBSR) on sleep, mood, stress and fatigue symptoms in cancer outpatients – https://link.springer.com/article/10.1207/s15327558ijbm1204_9
  7. Influence of Yoga & Ayurveda on self-rated sleep in a geriatric population – https://citeseerx.ist.psu.edu/document?repid=rep1&type=pdf&doi=41bf877920ffbff8e1baac1b9c5feedfb38f5171
  8. Psychological adjustment and sleep quality in a randomized trial of the effects of a Tibetan yoga intervention in patients with lymphoma – https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/cncr.20236
  9. Yoga for Cancer Patients and Survivors – https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/107327480501200304
  10. Tai Chi and Self-Rated Quality of Sleep and Daytime Sleepiness in Older Adults: A Randomized Controlled Trial – https://agsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1532-5415.2004.52255.x
  11. Herbal Extracts and Phytochemicals: Plant Secondary Metabolites and the Enhancement of Human Brain function – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2161831322005622
  12. Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera) Root Extract in Insomnia and Anxiety: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Study – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6827862/

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button