fbpx
Medicina integrativaPlante medicinale

Cimicifuga (Cohos negru)

Cimicifuga sau cohoșul negru (denumită știintific și Actaea racemosa) este o plantă medicinală originară din SUA.
Cuprins

 

Ce este Cimicifuga?

Cimicifuga sau cohoșul negru (denumită știintific și Actaea racemosa) este o plantă medicinală originară din SUA.

Cu mai bine de două secole în urmă, nativii americani au descoperit că rădăcina plantei ajută la ameliorarea crampelor menstruale și a simptomelor menopauzei, cum ar fi:

  • bufeuri
  • iritabilitate
  • schimbări de dispoziție
  • tulburări de somn

Astăzi, oamenii folosesc cimicifuga pentru aceleași scopuri. De fapt, planta este folosită la scară largă în Europa de mai bine de 40 de ani și este aprobată în Germania pentru disconfortul premenstrual, menstruația dureroasă și simptomele menopauzei.

Cohoșul negru este eficient deoarece se pare că funcționează ca un fitoestrogen, un compus pe bază de plante care imită acțiunea hormonului estrogen. Cu toate acestea, există unele dezbateri cu privire la faptul dacă cimicifuga poate fi clasificată ca un adevărat fitoestrogen [1,2].

Cimicifuga beneficii

Se consideră că cimicifuga oferă beneficii pentru numeroase afecțiuni, cele mai multe dintre acestea fiind asociate cu sănătate femeilor și echilibrul hormonal. Cu toate acestea, cu excepția simptomelor menopauzei, există puține dovezi care să susțină utilizarea acestei plante medicinale pentru oricare dintre aceste afecțiuni.

Simptome ale menopauzei

Există mai multe studii care confirmă faptul că cohoșul negru este eficient pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, însă există și unele care nu au găsit nicio îmbunătățire. Studiile timpurii realizate în Germania au descoperit că cimicifuga a îmbunătățit simptomele fizice și psihologice ale menopauzei, inclusiv anxietatea, bufeurile, transpirațiile nocturne și uscăciunea vaginală.

Într-un studiu realizat pe 120 de femei cu simptome la menopauză, cimicifuga a fost mai eficientă în ameliorarea bufeurilor și a transpirațiilor nocturne decât fluxetina antidepresivă (Prozac). [3]

Având în vedere rezultatele majorității studiilor clinice, mulți experți concluzionează că cimicifuga poate fi o alternativă sigură și eficientă pentru femeile care nu pot sau nu vor lua terapia de substituție hormonală (HRT) pentru menopauză. O analiză din 2010 realizată de o echipă de cercetători a constatat că cimicifuga oferă o reducere cu până la 26% a bufeurilor și a transpirațiilor nocturne (cunoscute și sub numele de simptome vasomotorii). [4]

Cu toate acestea, experții nu sunt de acord cu privire la eficacitatea și siguranța utilizării cohoșului negru pentru ameliorarea simptomelor menopauzei. Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG) raportează că multe dintre studiile timpurii au fost prost concepute și nu au evaluat siguranța și eficacitatea cohoșului negru după 6 luni de utilizare. Un studiu din 2009 a raportat că cohoșul negru a avut același efect asupra bufeurilor ca și lipsa tratamentului (placebo).[5] Totuși, ACOG recunoaște valoarea cohoșhului negru pentru simptomele menopauzei.

Până la efectuarea unor studii suplimentare, unii medici recomandă utilizarea pe termen scurt (mai puțin de 6 luni) a acestei plante medicinale pentru ameliorarea bufeurilor.

Sindromul premenstrual

Deși există unele studii care sugerează că cimicifuga poate ajuta la ameliorarea sindromului premenstrual (SPM) și a durerii menstruale, nu există suficiente dovezi care să susțină acest lucru.

Cancer de sân

Deoarece cimicifuga acționează ca un potențial fitoestrogen, se presupune că aceasta poate agrava cancerul de sân sau poate crește riscul de cancer de sân.

Cu toate acestea, rezultatele a două studii arată că administrarea de cimicifuga a fost asociată cu un risc scăzut de cancer de sân (6). De asemenea, s-a constantat că extractul de cimicifuga a prezentat activitate anti-estrogen și a contribuit la încetinirea răspândirii celulelor cancerului de sân (7).

Totuși, este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege legătura dintre cancerul de sân și cimicifuga.

Artrită

Studiile preliminare sugerează că cimicifuga poate ajuta la reducerea inflamației asociate osteoartritei și artritei reumatoide. Cercetătorii care au realizat o revizuire a mai multor studii științifice, au ajuns la concluzia că o combinație de cimicifuga, scoarță de salcie (Salix spp.), Sarsaparilla (Smilax spp.), rășină guaiacum (Guaiacum officinale) și scoarță de plop (Populus tremuloides) poate ajuta la ameliorarea simptomelor osteoartritei. Cu toate acestea, nu există suficiente cercetări pentru a susține utilizarea exclusiv a cohoșului negru pentru artrită.

Osteoporoză

Dovezile cu privire la beneficiile cohoșului negru pentru tratarea sau prevenirea osteoporozei sunt contradictorii. Un studiu arată că administrarea unui produs care conține 40 mg de cohoș negru (Remifemin, Schaper și Brümmer) timp de 3 luni îmbunătățește formarea osoasă și reduce degradarea osului. Un alt studiu arată că administrarea unui produs diferit care conține 40 mg de extract de cohoș negru (CR BNO 1055, Klimadynon / Menofem, Bionorica AG) timp de 3 luni crește markerii formării osoase la femeile aflate în postmenopauză. Cu toate acestea, alte cercetări arată că administrarea acestui produs nu îmbunătățește densitatea minerală osoasă. Nu se știe dacă cimicifuga reduce riscul fracturilor osoase.[8]

Sub ce formă se găsește cimicifuga?

Cimicifuga este disponibilă sub formă de capsule, tablete, tincturi și extracte care pot fi amestecate în apă și rădăcină uscată pentru un ceai. Pentru menopauză se recomandă un preparat standardizat cu cimicifuga.

cohoșul negru nu trebuie confundat cu cohoșhul albastru, o plantă asemănătoare care are efecte similare, dar care nu a fost testată temeinic pentru siguranța și eficacitatea sa.

Cum se consumă?

Copii

Nu există rapoarte științifice cunoscute cu privire la utilizarea pediatrică a cimicifuga și în prezent nu este recomandată copiilor.

Adulți

Doza recomandată de cimicifuga variază de la 20 la 80 mg pe zi. Comprimatele ar trebui să fie standardizate pentru a conține 1 mg de 27-deoxioactină.

Pentru tinctura de cimicifuga, în cantitate de 2 până la 4 ml, de 1 până la 3 ori pe zi în apă sau ceai. Două capsule sau tablete furnizează de obicei doză zilnică recomandată.

Deși utilizate în mod tradițional, ceaiurile nu pot fi la fel de eficiente în ameliorarea simptomelor menopauzei ca extractul standardizat de cimicifuga. Pentru a face o băutură, se recomandă fierberea a 20 g de rădăcină uscată într-un litru de apă timp de 20 – 30 de minute până când lichidul se reduce cu o treime. Se strecoară, se acoperă și se păstrează în frigider sau într-un loc răcoros și uscat. Lichidul poate fi păstrat până la 48 de ore. Se bea o cană de 3 ori pe zi.

Riscuri

Cimicifuga este considerată a fi sigură atunci când este luată pe cale orală, în mod adecvat, de către adulți.

Cimicifuga poate provoca unele reacții adverse ușoare, cum ar fi:

  • indigestie
  • senzație de greață
  • crampe
  • dureri de cap
  • erupții cutanate
  • senzație de greutate
  • pete vaginale sau sângerări
  • creștere în greutate

Există, de asemenea, o anumită îngrijorare că cimicifuga poate duce la leziuni hepatice. Nu se știe cu siguranță dacă cohoșul negru provoacă efectiv leziuni hepatice. Cercetătorii studiază acest lucru. Până când nu se știu mai multe, persoanele care iau cohoș negru ar trebui să urmărească simptomele afectării ficatului. Unele simptome care pot sugera leziuni hepatice sunt îngălbenirea pielii și a ochilor (icter), oboseală neobișnuită sau urină închisă la culoare. Dacă aceste simptome se dezvoltă, se recomandă oprirea administrării și contactarea unui medic. Persoanele care iau cimicifuga ar trebui să discute cu furnizorul lor de sănătate despre efectuarea analizelor pentru a se asigura că ficatul lor funcționează bine.

Interacțiuni posibile

Se cunoaște că cimicifuga are potențialul de a interacționa cu alte medicamente și terapii:

Terapia de substituție hormonală (TSH). Cimicifuga poate avea unele efecte asupra hormonilor, în special asupra nivelului de estrogen, care pot avea efecte neașteptate atunci când este asociată cu TSH (9).
Pilule anticoncepționale. Majoritatea pilulelor contraceptive sunt fabricate din estrogen și / sau progesteron, astfel încât cohoșul negru, care îți poate afecta nivelul hormonal, poate interfera cu controlul hormonilor.

Dacă iei oricare dintre medicamentele enumerate mai sus sau ai semne de întrebare legate de cimicifuga și alte medicamente, consultă un furnizor de asistență medicală înainte de a o lua.

Studii

1. Black cohosh: coming full circle? – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22504147/

2. The non-estrogenic alternative for the treatment of climacteric complaints: Black cohosh (Cimicifuga or Actaea racemosa) – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23459142/

3. Black cohosh and fluoxetine in the treatment of postmenopausal symptoms: A prospective, randomized trial – https://link.springer.com/article/10.1007%2FBF02849914

4. Effect of exercise and Cimicifuga racemosa (CR BNO 1055) on bone mineral density, 10-year coronary heart disease risk, and menopausal complaints: the randomized controlled Training and Cimicifuga racemosa Erlangen (TRACE) study. – https://europepmc.org/article/med/20220537

5. Black cohosh (Cimicifuga racemosa) for menopausal symptoms: a systematic review of its efficacy – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18585461/

6. Black Cohosh and Breast Cancer: A Systematic Review – https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1534735413477191

7. Cimicifuga dahurica extract inhibits the proliferation, migration and invasion of breast cancer cells MDA-MB-231 and MCF-7 in vitro and in vivo. – https://www.meta.org/papers/cimicifuga-dahurica-extract-inhibits-the/33771643

8. Black Cohos – https://www.rxlist.com/black_cohoșh/supplements.htm

9. Efficacy and safety evaluation of Cimicifuga foetida extract in menopausal women – https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13697137.2017.1406913?journalCode=icmt20

Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/willstuart/

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button