fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Sepia homeopatie: Indicații Terapeutice și Efecte Secundare

Sepia este unul dintre medicamentele homeopatice care se adresează cu precădere femeilor, datorită efectului ei de echilibrare hormonală.

Sepia este unul dintre medicamentele homeopatice care se adresează cu precădere femeilor, datorită efectului ei de echilibrare hormonală. Prin urmare, ea este recomandată pentru a preveni și a ameliora simptomele sindromului premenstrual și ale menopauzei.

Află în continuarea acestui articol ce este sepia și care sunt indicațiile ei terapeutice.

Ce este sepia?

Cerneala pe care cefalopodele (precum sepia, caracatița și calamarul) o produc pentru a se apăra de prădători este utilizată de secole în scop terapeutic, grație conținutului ei bogat în minerale și aminoacizi. Astăzi sepia officinalis poate fi utilizată ca medicament homeopatic, fie administrat ca atare, fie în combinație cu alte medicamente și este recomandată în special pentru a ameliora anumite dezechilibre hormonale cu care se confruntă femeile. [1]

Beneficiile sepiei au fost descoperite pentru prima dată în anul 1834 de către Samuel Hahnemann, fondatorul homeopatiei. În textele sale medicinale sunt descrise 1.650 de simptome care pot fi ameliorate prin utilizarea sepiei. [2]

Indicații terapeutice

Sepia este recomandată în special pentru ameliorarea afecțiunilor aparatului genital feminin, dar poate fi utilizată și de către bărbați. Acestea sunt printre cele mai importante indicații terapeutice ale sepiei:

 • Sindromul premenstrual

Datorită efectului ei de echilibrare hormonală, sepia este recomandată pentru a contracara simptomele sindromului premenstrual, precum oboseala, balonarea, crampele abdominale și modificările de dispoziție.

 • Vaginita

Vaginita este o infecție vaginală întâlnită frecvent la femei, care se manifestă prin senzația de iritație sau mâncărime la nivelul zonei vaginale, dar și prin scurgeri vaginale și durere în timpul actului sexual. Sepia contribuie la ameliorarea simptomelor vaginitei, fiind considerată unul dintre cele mai eficiente remedii naturale împotriva acestei infecții.

Citeste si: Din ce se fabrica medicamentele homeopate?

 • Menopauza

Un studiu publicat în anul 2008 în The Journal of Homeopathy, la care au participat 438 de paciente cu o medie a vârstei de 55 de ani, arată beneficiile sepiei asupra combaterii bufeurilor specifice menopauzei.

 • Menoragia

Menstruația anormal de abundentă sau menoragia poate fi ameliorată prin utilizarea sepiei. Aceasta este recomandată cu precădere persoanelor cu menoragie care se confruntă, de asemenea, cu apatie, transpirație și crampe abdominale pe durata menstruației.

 • Dismenoreea

Manifestată prin durere menstruală, dismenoreea poate fi ameliorată prin utilizarea sepiei, datorită efectului ei de reglare hormonală.

 • Amenoreea

Amenoreea este caracterizată de absența menstruației și poate fi cauzată de deficiențe nutriționale, anorexie, stres sau de un dezechilibru hormonal. Sepia ajută la ameliorarea amenoreei, fiind utilă și în cazul persoanelor care se simt epuizate.

 • Infertilitatea

Atunci când infertilitatea este asociată cu un dezechilibru hormonal, medicul homeopat poate recomanda sepia officinalis pentru tratarea acesteia.

 • Afecțiunile digestive

Sepia contribuie la ameliorarea balonării, a sensibilității abdominale, a stării de greață și a amețelii. De asemenea, ea îmbunătățește procesul de digestie al anumitor alimente, precum produsele lactate.

 • Epuizarea

Persoanele care se confruntă cu o stare de slăbiciune și lipsa energiei pot beneficia de efectele terapeutice ale sepiei. Aceasta înlătură stările de oboseală și poate ameliora slăbiciunea musculară.

 • Circulația sanguină deficitară

Utilizarea sepiei s-a dovedit eficientă în cazul persoanelor cu o circulație sanguină deficitară. Astfel, senzația de picioare reci poate fi înlăturată prin folosirea medicamentului homeopatic.

 • Petele pigmentare

Petele pigmentare pot fi ameliorate cu ajutorul sepiei, cu precădere cele asociate cu un dezechilibru hormonal, precum sunt cele specifice cloasmei.

 • Durerile de cap

Sepia ameliorează durerile de cap și poate fi utilizată chiar și în cazul durerilor frecvente și intense, precum și al celor însoțite de stare de amețeală.

 • Depresia

Sepia este recomandată, de asemenea, pentru a ameliora depresia, ea contribuind la înlăturarea anxietății și a iritabilității. [3], [4]

Efecte secundare și precauții

Medicamentele homeopatice sunt recunoscute pentru lipsa efectelor secundare. Astfel, atunci când este utilizată corespunzător, prin respectarea indicațiilor medicului, sepia este lipsită de efecte secundare.

Deși este un medicament natural, acesta poate interacționa cu alte suplimente alimentare sau medicamente pe care le administrezi.

Sepia este considerată unul dintre cele mai eficiente medicamente homeopate pentru ameliorarea a numeroase afecțiuni ginecologice specifice femeilor, însă poate fi utilizată și de către bărbați, pentru a înlătura stările de oboseală sau pentru a îmbunătăți digestia.

Cu toate că sepia officinalis este apreciată în homeopatie pentru multiplele ei proprietăți terapeutice, este recomandat să consulți medicul înainte de administrarea ei. De asemenea, aceasta nu poate înlocui tratamentul alopat recomandat de către medic. [5]

Voicu Doina

Pasionata de content writing, redactez cu mare drag articole despre medicina integrativa, care sa iti fie folositoare.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button