fbpx
Medicina integrativaStil de viata sanatos

Studiu: Sucul de portocale poate combate inflamatia si stresul oxidativ

Un nou studiu publicat în revista Advances in Nutrition sugerează că sucul de portocale 100% are potențialul de a ajuta la combaterea inflamației și a stresului oxidativ la adulți.

Un nou studiu publicat în revista Advances in Nutrition sugerează că sucul de portocale 100% are potențialul de a ajuta la combaterea inflamației și a stresului oxidativ la adulți. Rezultatele obtinute incurajeaza cercetări ulterioare pe această temă.

Deși este limitat, studiul arată că sucul de portocale 100% reduce semnificativ interleukina 6, un marker bine stabilit al inflamației, atât la adulții sănătoși, cât și la cei cu risc crescut. Doi markeri suplimentari de stres inflamator și oxidativ au fost, de asemenea, redusi. Cu toate acestea, rezultatele nu au atins semnificație statistică, au spus cercetătorii.

Analiza, realizată de Think Healthy Group și de cercetătorii de la Universitatea Tufts și Universitatea George Mason, a examinat studiile publicate referitoare la sucul de portocale 100% și markerii inflamației și stresului oxidativ.

Analiza a constat din trei părți:

  • o revizuire calitativă a domeniului de aplicare a 21 de studii cu un total de 307 adulți sănătoși și 327 adulți cu risc de boală
  • o revizuire sistematică a unui subset de 16 studii care au măsurat șase din cei mai raportați biomarkeri legați de inflamație și stres oxidativ din organism
  • 10 studii care au avut suficiente date pentru a efectua o meta-analiză.

Cercetătorii au examinat, de asemenea, calitatea generală și potențiala părtinire a studiilor.

Recenziile sistematice au arătat că, în general, sucul de portocale 100% a avut efecte benefice sau nule asupra stresului oxidativ sau inflamației. Cercetătorii au avertizat că studiile au inclus un număr relativ mic de subiecți, au avut o putere scăzută a dovezilor și au avut un risc moderat de părtinire; prin urmare, constatările generale trebuie interpretate cu prudență.

„Știm că sucul de portocale 100% conține o serie de nutrienți, cum ar fi vitamina C, precum și compuși bioactivi benefici care au potențialul de a reduce inflamația și stresul oxidativ”, a spus Gail Rampersaud, dietetician înregistrat la Departamentul de Citrice din Florida.

„Această analiză ne spune că unele studii găsesc beneficii cu sucul de portocale 100%, dar avem nevoie de mai multe date și de studii mari bine concepute pentru a face concluzii mai definitive. Această analiză este deosebit de utilă, deoarece noi și alții planificăm cercetări viitoare legate de sucul de portocale. ”, a adăugat Rampersaud.

Concluziile acestui studiu, care a fost finanțat printr-o subvenție nerestricționată de către Departamentul de Citrice din Florida, se armonizează cu o revizuire finanțată de FDOC, publicată anterior, care a raportat efectele benefice ale hesperidinei, compusul bioactiv primar găsit în portocale și sucul de portocale 100%, pentru reducerea unor markeri ai inflamației și stresului oxidativ. Inflamația cronică poate juca un rol cheie în cauzarea sau dezvoltarea unor boli cronice, inclusiv bolile de inimă și diabetul.

Sursa foto: freepik.com

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button