fbpx
Medicina integrativa

Studiu: Probioticele ar putea fi eficiente în reducerea acneei

Tulpinile selectate de lactobacili ar putea avea o influență pozitivă asupra microbiomului pielii și reduce leziunile provocate de acnee, arată un nou studiu.

Tulpinile selectate de lactobacili ar putea avea o influență pozitivă asupra microbiomului pielii și reduce leziunile provocate de acnee, arată un nou studiu.

Oamenii de știință de la Universitatea din Anvers, Belgia, au găsit o modalitate de a modifica microbiomul pielii și de a reduce inflamația folosind lactobacili – un grup larg de bacterii care sunt de obicei asociate cu intestinul uman și tractul urogenital, mai degrabă decât cu pielea. Într-un nou studiu publicat în Cell Reports Medicine, cercetătorii arată că tulpinile special selectate de lactobacili schimbă microbiomul pielii într-un mod pozitiv și reduc leziunile provocate de acnee.

Prof. Sarah Lebeer, care a condus cercetarea, este cel mai important expert în genetică și aplicațiile biotehnologice ale lactobacililor. Ea spune că: „Lactobacilii sunt bacterii bine documentate, sigure și benefice, care produc acid lactic ca o moleculă antimicrobiană cu acțiune largă care poate inhiba creșterea și activitatea unei game largi de bacterii concurente. De asemenea, pot reduce adesea inflamația în diferite condiții. Prin urmare, am bănuit că ar putea funcționa în acest scop, chiar dacă nu sunt foarte abundente pe piele.”

Citeste si: Tratamentul cu lipitori face minuni pentru piele!

Lebeer și colegii săi au selectat cele trei tulpini de lactobacili – Lacticaseibacillus rhamnosus GG, L. plantarum WCFS1 și Lactiplantibacillus pentosus KCA1 – utilizând genomul și screeningul funcțional pentru a le evalua robustețea, siguranța și interacțiunile prezise ale sistemului imunitar. Pentru a face bacteriile potrivite pentru aplicarea topică, au dezvoltat o cremă cu microcapsule care conţin microorganismele.

Atât într-un studiu pilot, cât și într-un studiu randomizat, controlat cu placebo, cercetătorii au cerut persoanelor cu acnee ușoară până la moderată să aplice crema zilnic. Intervenția a redus cu succes leziunile inflamatorii de pe pielea subiecților. De asemenea, a modulat microbiomul cutanat, în parte prin reducerea abundenței relative a stafilococilor, care sunt bacterii despre care se crede că perpetuează acneea. Chiar și după ce persoanele au întrerupt aplicarea cremei, reducerea simptomelor de acnee a persistat timp de câteva săptămâni, făcând cercetătorii să creadă că trioul de bacterii acționează, cel puțin parțial, prin modularea sistemului imunitar.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că trebuie făcute mai multe studii pentru a determina oficial că aceste bacterii sunt un tratament eficient pentru acnee. În plus, ei au avertizat pacienții să fie atenți la produsele care se numesc probiotice, deoarece nu toate suplimentele îndeplinesc același standard de calitate.

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button