fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Terapia hiperbară: O metodă incredibilă de refacere!

În cadrul acestui tratament, terapia hiperbară are scopul de a-i da sângelui suficient oxigen pentru a repara țesuturile și a restabili funcționarea normală a organismului.

Terapia cu oxigen hiperbaric este un tip de tratament utilizat pentru a accelera vindecarea intoxicației cu monoxid de carbon, a cangrenelor, a rănilor care se vindecă lent și a infecțiilor în care țesuturile sunt lipsite de oxigen.

În cadrul acestui tratament, terapia hiperbară are scopul de a-i da sângelui suficient oxigen pentru a repara țesuturile și a restabili funcționarea normală a organismului.

Într-o ședință de tratament cu oxigenoterapie vei intra într-o cameră specială pentru a respira oxigen pur, la niveluri de presiune a aerului de 1,5 până la 3 ori mai mari decât media.

Despre tratamentul cu oxigen hiperbaric

Terapia cu oxigen hiperbaric a fost folosită pentru prima dată în SUA la începutul secolului al XX-lea. În acel moment, cineva care era pe cale să moară din cauza gripei a fost salvat.

De atunci, terapia cu oxigen hiperbaric a fost reîncercată și îmbunătățită.

În anii 1940, Marina SUA a folosit oxigen hiperbaric pentru a trata scafandrii de adâncime care aveau boala de decompresie.

Mai târziu, terapia a fost folosită și pentru a combate intoxicația cu monoxid de carbon.

Astăzi, încă este folosită pentru a trata scafandrii bolnavi și persoanele care suferă de intoxicație cu monoxid de carbon, însă utilizarea ei a fost aprobată pentru mai multe afecțiuni, de la arsuri la boli osoase:

 • Intoxicație cu monoxid de carbon
 • Intoxicație cu cianura
 • Leziuni cauzate de strivire
 • Cangrenă gazoasă (o formă de cangrenă în care gazul se adună în țesuturi)
 • Boala de decompresie
 • Flux sanguin inadecvat în artere
 • Grefe de piele și lambouri compromise
 • Infecție în os
 • Leziuni cauzate de radiații
 • Infecție necrozantă a țesuturilor moi
 • Bulă de aer sau gaz prinsă într-un vas de sânge
 • Actinomicoză
 • Rănile diabetice care nu se vindecă corespunzător.

Cum funcționează tratamentul cu oxigen hiperbaric?

Tratamentul cu oxigen hiperbaric ajută la vindecarea rănilor prin introducerea de plasmă bogată în oxigen în țesuturile care aveau un nivel foarte scăzut al acestuia. [1]

Leziunile afectează vasele de sânge, care, odată cu acestea, încep să elibereze lichid care se scurge în țesuturi și provoacă inflamații.

Inflamațiile privează celulele deteriorate de oxigen, iar țesutul începe să moară. Tratamentul cu terapie hiperbară reduce inflamarea în timp ce țesuturile sunt reîncărcate cu oxigen.

Presiunea ridicată din camera de tratament crește cantitatea de oxigen din sânge. Terapia hiperbară urmărește să întrerupă ciclul de inflamații, nivelurile scăzute de oxigen din sânge și moartea țesuturilor.

Beneficii tratament prin terapie hiperbară

Previne agravarea leziunilor cauzate de strivire

Terapia cu oxigen hiperbaric previne leziunile cauzate de strivire. Această afecțiune severă a țesuturilor are loc atunci când alimentarea cu sânge revine la țesuturi după ce acestea au fost lipsite de oxigen. [2]

Când fluxul de sânge este întrerupt de o rănire prin zdrobire, de exemplu, o serie de evenimente în interiorul celulelor deteriorate duce la eliberarea de radicali nocivi de oxigen.

Aceste molecule pot afecta țesuturile și pot determina blocarea vaselor de sânge și oprirea fluxului sanguin.

Tratamentul cu oxigen hiperbaric încurajează captatorii de radicali de oxigen ai corpului să caute moleculele problematice și să permită vindecarea să continue.

Crește rezistența organismului la infecții

De asemenea, terapia cu oxigen hiperbaric ajută la blocarea acțiunii bacteriilor dăunătoare și întărește sistemul imunitar al organismului. Aceasta poate dezactiva toxinele anumitor bacterii.

Crescând concentrație de oxigen din țesuturi, tratamentul crește și rezistența la infecții. În plus, terapia îmbunătățește capacitatea globulelor albe de a găsi și distruge invadatorii. [3]

Ajută la formarea țesuturilor noi

Un alt beneficiu al tratamentului cu oxigen hiperbaric este că încurajează formarea de colagen nou (țesut conjunctiv) și celule noi ale pielii, datorită faptului că contribuie la formarea noilor vase de sânge. [4]

Mai mult decât atât, stimulează celulele să producă anumite substanțe, cum ar fi factorul de creștere a endoteliului vascular. Acestea atrag și stimulează celulele endoteliale necesare vindecării.

Tipuri de camere de oxigen hiperbare

Terapia cu oxigen hiperbaric folosește 2 tipuri de camere:

 • Pentru tratamentul unui singur pacient
  Aceasta este o cameră construită pentru o singură persoană. Este un tub lung, de plastic, care seamănă cu un aparat RMN. Pacientul se intră în cameră și este introdus lent oxigen 100% pur.
 • Pentru tratamentul mai multor pacienți
  În acest tip de cameră pot încăpea două sau mai multe persoane deodată. Tratamentul este în mare parte același. Diferența este că oamenii respiră oxigen pur prin măști.

Ce se întâmplă în timpul tratamentului

Tratamentul cu terapie hiperbară poate fi urmat doar la recomandarea unui medic.

Spitalele oferă, de cele mai multe ori, camere de oxigen hiperbaric. Oamenii se relaxează, stau pe un scaun sau întinși confortabil în aceste camere și respiră adânc în timpul unei ședințe, care durează până la 2 ore.

Poate apărea senzația de urechi înfundate pe măsură ce presiunea crește.

Sângele începe să transporte oxigenul suplimentar în tot corpul, răspândindu-l în țesuturile rănite care au nevoie de mai mult oxigen pentru a putea începe să se vindece.

Când o ședința s-a terminat, s-ar putea să te simți puțin amețit. Efectele secundare ușoare includ claustrofobia, oboseala și durerile de cap.

Precauții

Terapia cu oxigen hiperbaric nu este pentru toată lumea.

Nu ar trebui să fie utilizată de persoanele care au suferit recent o intervenție chirurgicală la ureche sau traumatism la ureche, răceală, febră sau anumite tipuri de boli pulmonare.

Cea mai frecventă complicație după tratamentul cu oxigen hiperbaric este trauma la urechea medie. Alte complicații posibile apar la nivelul ochilor și sinusurilor.

În cazuri rare, severe, o persoană poate suferi intoxicația cu oxigen.

Acest lucru poate duce la convulsii, lichid în plămâni, insuficiență pulmonară sau alte probleme.

Având în vedere posibilele riscuri și beneficii, decizia de a utiliza terapia cu oxigen hiperbaric trebuie luată cu atenție după o discuție detaliată cu medicul tău.

Studii

 1. Therapeutic effects of hyperbaric oxygen: integrated review – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8103971/
 2. Hyperbaric oxygen protects against myocardial reperfusion injury via the inhibition of inflammation and the modulation of autophagy – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5762340/
 3. Hyperbaric oxygen therapy: Antimicrobial mechanisms and clinical application for infections – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332218354829
 4. The development of hyperbaric oxygen therapy for skin rejuvenation and treatment of photoaging – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3977684/

Bacescu Adnana

Mă găsești printre cărți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button