fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementareUncategorized

Studiu: Meditația Mindfulness un posibil tratament pentru reducerea tensiunii arteriale

Concluziile studiului pe scurt:

  • Adulții cu tensiune arterială crescută care au participat la un program de mindfulness timp de opt săptămâni au avut niveluri semnificativ mai scăzute ale tensiunii arteriale și au redus semnificativ timpul de sedentarism, atunci când au fost evaluați la șase luni după terminarea programului.
  • Programul de mindfulness a fost axat pe controlul atenției, meditație, conștientizarea de sine și reglarea emoțiilor pentru a sprijini schimbări sănătoase în alimentație, activitate fizică, consum de alcool și stres și a inclus sesiuni de grup săptămânale, precum și exerciții individuale, zilnice de mindfulness.
  • În comparație cu participanții care au primit îngrijirea obișnuită (un monitor pentru tensiune arterială la domiciliu, informații educaționale despre tensiunea arterială, acces la un medic dacă este necesar), cei din grupul programului de mindfulness au fost mai înclinați să mănânce alimente sănătoase pentru inimă și să raporteze niveluri mai scăzute de stres.
  • Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste rezultate, programele de mindfulness care vizează scăderea tensiunii arteriale pot fi o intervenție eficientă pentru persoanele cu hipertensiune arterială.

Un program personalizat de mindfulness care i-a învățat pe participanți cum să fie atenți la dieta lor, activitatea fizică, consumul de alcool și stresul, a condus la o scădere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice, la șase luni după participare. Programul a fost realizat de Asociația Americană a Inimii și s-a desfășurat pe o perioadă de 8 luni.

Aproape jumătate dintre adulții din SUA au hipertensiune arterială și mulți dintre aceștia nici nu știu că o au, potrivit Asociației Americane a Inimii. Tensiunea arterială ridicată – o presiunea exercitată de coloana de sânge asupra peretelui vascular – este un factor de risc pentru boli de inimă și accident vascular cerebral, cauza nr. 1 și, respectiv, nr. 5 de deces în S.U.A.

Programul de mindfulness s-a concentrat pe educarea participanților pentru a dobândi abilități precum controlul atenției, conștientizarea de sine și reglarea emoțiilor. Această abordare poate oferi o modalitate nouă de a îmbunătăți controlul tensiunii arteriale, potrivit autorului principal al studiului Eric B. Loucks, Ph.D., profesor asociat de epidemiologie și director al Centrului de Mindfulness de la Universitatea Brown din Providence, Rhode Island.

„Mindfulness este conștientizarea fără a judeca a momentului prezent, a senzațiilor fizice, emoțiilor și gândurilor”, a spus Loucks. „Ești aproape ca un om de știință care observă în mod curios și obiectiv informațiile care intră prin organele de simț și prin minte și apoi răspunde cu pricepere la acele informații.”

În acest studiu, cercetătorii au comparat îngrijirea obișnuită (un monitor pentru tensiune arterială la domiciliu, material educațional asupra tensiunii arteriale, acces la un medic dacă este necesar) cu participarea la un program de 8 săptămâni bazat pe mindfulness, personalizat pentru persoanele cu tensiune arterială crescută.

Acest studiu clinic, desfășurat din iunie 2017 până în noiembrie 2020, a inclus peste 200 de adulți recrutați din zona Providence, Rhode Island, care aveau tensiune arterială crescută/hipertă, definită ca tensiune arterială sistolică mai mare de 120 mm Hg sau diastolică de 80 mm Hg. Studiul a inclus bărbați (41%) și femei (59%), cu vârsta medie de 59 de ani, 81% erau adulți albi și 73% aveau studii universitare.

Citeste si: 9 dintre cele mai populare tehnici de meditație

Aproximativ jumătate dintre participanți au fost repartizați aleatoriu în grupul de îngrijire obișnuită. Participanții rămași au primit programul de mindfulness, numit Mindfulness-Based Blood Pressure Reduction (MB-BP). Cei din grupul de intervenție au mers la o sesiune de orientare de grup, opt sesiuni de grup săptămânale de 2,5 ore și o retragere de grup de 7,5 ore, o zi. Practica de mindfulness recomandată acasă a fost de cel puțin 45 de minute pe zi, șase zile pe săptămână.

La șase luni, cercetătorii au descoperit care:

  • Participanții la grupul de reducere a tensiunii arteriale bazate pe Mindfulness au avut o scădere medie a tensiunii arteriale sistolice de 5,9 mm Hg, comparativ cu o reducere de 1,4 mm Hg a tensiunii arteriale sistolice în grupul de îngrijire obișnuită.
  • Nu au existat modificări notabile în măsurarea tensiunii arteriale diastolice la niciunul dintre grupuri. – Cei din grupul de Mindfulness au redus, de asemenea, sedentarismul cu o medie de 351 de minute în fiecare săptămână, comparativ cu participanții din grupul de îngrijire obișnuită.
  • Când cercetătorii au analizat schimbările în dietă, inclusiv consumul unei diete în concordanță cu recomandările din dieta Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) și stresul perceput, au descoperit că participanții din grupul de intervenție mindfulness aveau mai multe șanse să mănânce alimente sănătoase pentru inima, au raportat o îmbunătățire a stresului perceput și a nivelurilor de atenție.

În timp ce mai multe cercetări privind utilizarea programului de reducere a tensiunii arteriale bazate pe Mindfulness pentru controlul tensiunii arteriale trebuie făcute pentru a confirma aceste rezultate, intervenția este promițătoare ca intervenție de scădere a tensiunii arteriale, potrivit Dr. Loucks.

Sursă studiu: https://newsroom.heart.org/news/mindfulness-shows-promise--an-effective-intervention-to-lower-blood-pressure

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button