fbpx
Medicina integrativaStil de viata sanatos

Dieta mediteraneană și meditația contribuie la dezvoltarea fătului

Un nou studiu sugerează că o dietă mediteraneană și meditația le-ar putea ajuta pe femeile însărcinate care riscă să nască copii cu o greutate redusă.

Un nou studiu sugerează că o dietă mediteraneană și meditația le-ar putea ajuta pe femeile însărcinate care riscă să nască copii cu o greutate redusă.

Greutatea mică la naștere afectează până la 10% din sarcini și se datorează restricției de creștere a fătului. Până astăzi, nu a fost descoperit niciun tratament care ar putea contribui la o mai bună dezvoltare a fătului în acest caz.

Studiul, realizat de oamenii de știință de la un spital din Barcelona, Spania, a monitorizat al doilea și al treilea trimestru de sarcină a 1.200 de femei care prezentau riscul de a naște copii cu o greutate mică.

Femeile au fost împărțite în trei grupuri:

  1. 392 dintre femeilor însărcinate au urmat o dieta mediteraneană; femeilor li s-a oferit ulei de măsline și nuci gratuit și au fost încurajate să consume legume și fructe.
  2. 391 dintre femei însărcinate au participat la sesiuni de mindfulness în fiecare săptămână timp de două luni și au urmat sesiuni zilnice de meditație acasă.
  3. Restul femeilor însărcinate din cele 1.200 monitorizate au primit îngrijiri de rutină.

Bebelușii cu greutate redusă prezintă un risc mai mare de a avea probleme de dezvoltare a creierului și a inimii.

Obezitatea, fumatul și vârsta de peste 40 de ani pot fi factori care influențează riscul de a avea un copil cu o greutate mai mică la naștere.

Cercetătorii, conduși de profesorul Eduard Gratacós, expert în medicină fetală, au descoperit că femeile care au urmat o dietă bogată în fructe, legume și ulei de măsline aveau mai puține șanse să dea naștere unui copil cu o greutate mai mică la naștere .

Cercetarea, publicată în revista JAMA, s-a desfășurat între februarie 2017 și octombrie 2019 și a monitorizat femeile care aveau între 19 și 23 de săptămâni de sarcină cu un risc crescut de a avea un copil mic.

Studiul demonstrează în mod specific o reducere a copiilor nascuti cu greutate mai mică la naștere cu până la 29% și 36% prin intervenția asupra dietei mamei și scăderea nivelului de stres al acesteia.

Oamenii de știință au precizat că dovezile raportate sunt preliminare și că sunt necesare studii suplimentare, dar au spus că rezultatele sugerează că o dietă nesănătoasă și un nivel ridicat de stres ar putea contribui la o greutate scăzută la naștere.

Sursa foto: freepik.com

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button