fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Meloterapie pentru începători: tot ce trebuie să știi

Studiile despre meloterapie indică faptul că aceasta are beneficii incredibile pentru memorie, stres și atenuarea durerii.

Muzica este o armă puternică împotriva stărilor de tristețe. Acest lucru a dus la întrebarea dacă ea nu poate constitui și un fel de terapie.

Răspunsurile cercetătorilor arată promițător, indicând faptul că terapia prin muzică, numită și meloterapie, poate avea efecte benefice asupra oamenilor.

Există mai multe tipuri de meloterapie. Unele implică pur și simplu ascultarea muzicii relaxante în timpul unei conversații. Altele implică compunerea muzicii cu instrumente, ceea ce poate fi deosebit de eficient pentru încurajarea creativității și pentru cei cărora le este greu să se exprime verbal.

Care este procedeul în timpul unei ședințe de meloterapie?

În timpul sesiunilor, un terapeut de meloterapie încearcă să formeze o legătură cu clientul său pentru a spori bunăstarea și pentru a îmbunătăți încrederea, abilitățile de comunicare, conștientizarea și atenția acestuia.

Un alt tip popular de meloterapie, cunoscut sub denumirea de „Metoda Bonny cu imagini sau muzică ghidate” (GIM) are scopul de a facilita discuția. Terapeutul pune muzică și îi cere clientului să descrie imaginile care îi vin în minte. Astfel, și imaginația este stimulată.

Studiile au descoperit beneficii ale terapiei prin muzică, dar modul în care funcționează rămâne încă destul de neclar.

Ședințele de meloterapie sunt concepute pentru a atinge obiective precum gestionarea stresului, îmbunătățirea memoriei și atenuarea durerii. [1]

Oricât de surprinzător ar părea că muzica ajută oamenii să facă față durerii fizice, acest lucru a fost subliniat de cercetători, constatând o legătură clară între aceste fenomene.

Un studiu din 2015 a arătat că persoanele care ascultau muzică înainte, în timpul sau după operație au experimentat mai puține dureri și anxietate, în comparație cu pacienții care nu au ascultat muzică. [2]

Ascultătorii de muzică nici măcar nu au mai avut nevoie de atâtea medicamente pentru durere.

Pentru a efectua studiul, cercetătorii au analizat datele din 73 de studii diferite, care au implicat peste 7.000 de pacienți.

Muzica este o intervenție noninvazivă, sigură și ieftină, care ar trebui să fie în atenția tuturor celor care suferă o intervenție chirurgicală Autor studiu

Pentru ce mai este bună meloterapia?

Când vine vorba despre tratarea afecțiunilor cronice, muzica poate juca, de asemenea, un rol important.

O revizuire recentă a constatat că prin meloterapie pot fi tratate eficient tulburări de dispoziție legate de afecțiuni neurologice, inclusiv boala Parkinson, demența, accidentul vascular cerebral și scleroza multiplă. [3]

Evident că meloterapia nu poate constitui un tratament primar pentru aceste afecțiuni, însă poate fi folosită ca adjuvant, și, chiar a demonstrat că dă rezultate pozitive.

După ce au analizat 25 de studii, cercetătorii au concluzionat că muzica are potențialul de a fi terapie validă pentru a reduce depresia și anxietatea, precum și pentru a îmbunătăți starea de spirit, stima de sine și calitatea vieții.

Aceștia au remarcat, de asemenea, că nu au fost raportate efecte secundare negative în niciunul dintre studii, meloterapia neavând mai deloc riscuri pentru sănătate.

Se spune că muzica are un impact profund asupra creierului, aceasta îmbunătățind funcțiile creierului. De asemenea, ea scoate la iveală emoții, poate ajuta la recâștigarea amintirilor, poate stimula noi conexiuni neuronale și o atenție activă.

Cum poate influența muzica starea de spirit?

Noi cercetări arată că până și muzica tristă îți poate ridica starea de spirit, în timp ce alte studii sugerează că muzica, în general, poate stimula fericirea și poate reduce anxietatea.

De la bătăile de tobe ale strămoșilor până la serviciile de streaming nelimitate de astăzi, muzica este o parte integrantă a experienței umane.

Cercetătorii au analizat mult timp posibilele beneficii terapeutice ale muzicii și de stimulare a stării de spirit. Chiar și muzica tristă aduce celor mai mulți ascultători plăcere și confort.

Oamenii tind să prefere muzica tristă atunci când se confruntă cu o pierdere personală profundă, cum ar fi sfârșitul unei relații. [4]

Autorii acestui studiu au sugerat că muzica tristă oferă un substitut pentru relația pierdută. L-au comparat cu preferința pe care majoritatea oamenilor o au pentru un prieten empatic – cineva care înțelege cu adevărat prin ce treci.

Alte cercetări s-au concentrat pe bucuria pe care o poate aduce muzica optimistă.

Un studiu din Jurnalul de Psihologie Pozitivă a constatat că persoanele care ascultă muzică optimistă și-ar putea îmbunătăți starea de spirit și își pot crește fericirea în doar două săptămâni. [5]

Iar o dispoziție mai bună aduce beneficii dincolo de a te simți bine. Într-un comunicat de presă, autorul principal al studiului a remarcat că fericirea a fost legată de o sănătate fizică mai bună, o mai mare satisfacție în relație și la job.

Studii

  1. “Telling me not to worry…” Hyperscanning and Neural Dynamics of Emotion Processing During Guided Imagery and Music – https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2019.01561/full
  2. Effects of music and music therapy on mood in neurological patients – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4369551/
  3. Music as an aid for postoperative recovery in adults: a systematic review and meta-analysis – https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(15)60169-6/fulltext
  4. Interpersonal relationships and preferances for Mood-Congurency in Aesthetic Experiences – https://www.jstor.org/stable/10.1086/670609?seq=1#page_scan_tab_contents
  5. Trying to be happier really can work: Two experimental studies – https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17439760.2012.747000

Sursa foto: freepik.com

Bacescu Adnana

Mă găsești printre cărți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button