fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

7 terapii și tratamente naturiste pentru sinuzită

Terapiile alternative și complementare pot fi o modalitate eficientă de a trata sau ameliora diverse afecțiuni, inclusiv cele otolaringologice.

Sinuzita este o afecțiune frecventă, care apare în special în sezonul rece. Aceasta poate fi tratată cu medicamente, dar există și o multe tratamente naturale care pot ajuta. Unele dintre acestea sunt recomandate chiar de medici.

Ce este sinuzita?

Sinuzita este o inflamație a sinusurilor nazale. Aceasta apare de obicei după o infecție a tractului respirator superior, cum ar fi o răceală. Sinuzita poate fi, de asemenea, cauzată de infecții microbiene sau de alergeni din aer, precum și de alte boli.

Simptome

  • scugeri verzi sau galbene din nas
  • un nas înfundat
  • durere și sensibilitate în jurul obrajilor, ochilor sau frunții
  • o durere de cap sinusală
  • o temperatură ridicată (febră) de 38 C sau mai mult
  • durere de dinţi
  • un simț al mirosului afectat
  • respirație urât mirositoare (halitoză)

Copiii cu sinuzită pot fi iritați, respiră pe gură și nu au pofta de mâncare.

Simptomele sinuzitei dispar adesea în câteva săptămâni (sinuzită acută), deși ocazional pot dura trei luni sau mai mult (sinuzită cronică).

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de @newmedicine.ro

Tratamente naturiste pentru sinuzită

  1. Ceai de cimbru cu miere

Ceaiul de cimbru cu miere este bogat în substanțe antiinflamatoare și antiseptice, precum timol, carvacrol, cimen și linalol[1]. De asemenea, cimbrul are și acțiune expectorantă, care ajută la eliminarea flegmei și ameliorează curgerea nasului și nasul înfundat cauzat de o infecție a sinusurilor.

În plus, mierea ajută la reducerea inflamației, lubrifierea gâtului și ameliorarea tusei și a mucoasei.

Ingrediente:

1 lingură de extract de cimbru sau 2 ramuri de cimbru proaspăt

1 litru (aproximativ 8 căni) de apă clocotită

1 lingură de miere

Cum se pregăteste:

Adăugă cimbru uscat în apa clocotită și lasă-l să se înmoaie timp de 5 până la 10 minute. Strecoară infuzia și bea până la 3 căni pe zi.

Infuziile de cimbru nu trebui consumate de persoanele cu probleme de stomac, cum ar fi gastrita sau ulcerul, sau de persoanele cu probleme hepatice. Infuziile de cimbru trebuie evitate și de persoanele care iau anticoagulante precum warfarină sau clopidogrelul.

2. Umidifică și vaporizează aerul

Umidificatoarele și vaporizatoarele sunt proiectate pentru a face aerul din casa mai umed. Acesta ajută la hidratarea pielii delicate care căptușește sinusurile, ceea ce duce la subțierea și slăbirea mucusului.

Ambele aparate eliberează umezeală, dar o fac puțin diferit: un umidificator elimină vapori reci și umezi, în timp ce un vaporizator încălzește apa pentru a elibera o ceață caldă.

Umiditatea crescută este utilă în special în dormitoare și în orice loc în care o persoană își petrece mult timp. Dormitul într-o cameră în timp ce unul dintre aceste dispozitive funcționează poate ajuta la ameliorarea presiunii sinusurilor și poate reduce congestia la trezire.

3. Spălaturi cu apă caldă și sare

Apa sărată (lavaj cu soluție salină sau irigare) ajută la menținerea căilor nazale deschise prin spălarea mucusului gros sau uscat[2]. De asemenea, poate îmbunătăți funcția cililor care ajută la curățarea sinusurilor. Acest lucru poate ajuta la oprirea răspândirii unei infecții la celelalte sinusuri și la reducerea picurării post-nazale.

Cum să faci o soluție de apă sărată:

Adăugă 1 cană (250 ml) apă într-un recipient curat.

Dacă folosești apă de la robinet, fierbe-o mai întâi pentru a o steriliza.

Las-o să se răcească până devine călduță.

Adăuga ½ linguriță (2,5 g) de sare neiodată în apă

Adăuga ½ linguriță (2,5 g) de bicarbonat de sodiu.

Spălă-ți sinusurile. Încălzește puțin soluția, dacă vrei. Dar asigură-te că nu este caldă.

Umple o seringă medicală mare sau o sticluță cu picurător cu soluția salină. Introdu vârful în nară, aplecă-te peste chiuvetă și strânge ușor. Soluția salină trebuie să intre într-o nară și să iasă pe cealaltă parte sau pe gură. Suflă-ți ușor nasul după spălarea cu soluție salină. Spălarea cu soluție salină poate provoca o senzație de arsură în nas la primele utilizări. Majoritatea oamenilor se obișnuiesc cu spălaturile după câteva ori. Repetă de mai multe ori în fiecare zi. Curăţa seringa sau flaconul după fiecare utilizare.

Poți păstra soluția salină de casă la temperatura camerei timp de 3 zile.

4. Presopunctura

Presopunctura implică aplicarea unei presiuni în anumite puncte ale corpului pentru a calma durerea sau simptomele bolii. Nu există dovezi clare care să ateste dacă presopunctura funcționează, dar aceasta poate ameliora unele simptome.

Mulți oameni susțin că presopunctura poate trata răcelile, mai multe tipuri de gripă și problemele sinusurilor. Este recomandat să mergi la un medic sau un specialist în presopunctura!

5. Uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale sunt folosite cu precădere pentru aromoterapie, dar pot fi, de asemenea, folosite pentru a trata sinuzita. Ele sunt extrase din plante și sunt folosite în medicina alternativă pentru a trata un spectru larg de afecțiuni.

Mulți oameni susțin că uleiurile esențiale pot ajuta la ameliorarea simptomelor congestiei sinusurilor.

Studiile arată că unele uleiuri esențiale pot avea proprietăți antibacteriene[3] și antiinflamatorii[4]. Cu toate acestea, literatura despre utilizarea uleiurilor esențiale în tratarea presiunii sinusurilor este anecdotică, iar cercetările în domeniu lipsesc.

Uleiurile populare pentru tratamentul inflamației sinusurilor includ uleiurile de mentă și eucalipt. Poți folosi aceste uleiuri esențiale adăugând mici picături într-o baie de aburi sau într-un difuzor.

6. Încălzește-ți sau stai cu fața la aburi

Una dintre cele mai eficiente remedii pentru infecțiile sinusurilor este să îți încălzesti și să îți hidratazi căile sinusurilor.

Poți pur și simplu să stai la duș sau chiar să îți faci o baie fierbinte.

Cel mai eficient tratament cu abur este să fierbi o oală cu apă, apoi să o iei de pe foc. Pune-ți un prosop deasupra capului și apleca-te peste oală pentru a inspira aburul. Ai grijă să nu stai la început prea aproape de apa fierbinte și să îți ții ochii închiși. Pe măsură ce lichidul se răcește, te poți apropia de apă, dar numai până la punctul în care te simți confortabil.

Poți adăuga o picătură sau două de uleiuri esențiale; uleiul de eucalipt poate ajuta la desfundarea nasului, în timp ce uleiul esențial de lavandă sau uleiul esențial de mușețel te va calma.

7. Ceai de ghimbir cu usturoi

Ceaiul de ghimbir cu usturoi are proprietăți antioxidante, antibacteriene și antiinflamatoare, datorită unor substanțe precum alicină (din usturoi) și compuși fenolici, shogaol și zingeron (din ghimbir)[5]. Aceste substanțe ajută la tratarea simptomelor sinuzitei, cum ar fi nasul înfundat, nasul care curge, durerea în gât și starea generală de rău.

De asemenea, acest ceai ajută la întărirea sistemului imunitar și scade durata infecției sinusurilor.

Cum se pregăteste:

Ingrediente

3 caței de usturoi, curățați de coajă și tăiați în jumătate

1 cm de rădăcină de ghimbir sau aproximativ 1/2 linguriță de ghimbir pudră

3 căni de apă

Miere pentru îndulcire (opțional)

Fierbe apa cu usturoiul, dupa ia apa de pe foc și se adaugă ghimbirul și mierea. Strecoară infuzia și bea. Ghimbirul nu trebuie consumat de persoanele care iau anticoagulante și, prin urmare, trebuie evitat în ceai în aceste cazuri. În timpul sarcinii, nu trebuie să depășești 1 g de ghimbir pe zi, timp de până la 4 zile.

Cum știi dacă aceste tratamente funcționează?

Vei ști dacă aceste remedii sunt eficiente pentru că vei începe să te simți mai bine și sinusurile tale vor fi mai puțin înfundate.

Cu toate acestea, spre deosebire de antibiotice, în care simptomele încep să scadă rapid, în cazul remediilor naturale efectul apare mai târziu. Deci, ar trebui să continui să faci aceste tratamente în mod regulat timp de cel puțin o săptămână sau două înainte de a determina dacă funcționează.

Când să mergi la medic?

Dacă simptomele persistă mai mult de una sau două săptămâni, ar trebui să mergi la medic.
Ar fi bine să te consulți cu medicul și dacă ai simptome acute, inclusiv febră mare, ochi umflați și piele roșie și inflamată.

Studii:

1. The effect of thyme honey nasal spray on chronic rhinosinusitis: a double-blind randomized controlled clinical trial – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25106547/

2. Saline Sinus Rinse Recipe – https://www.aaaai.org/tools-for-the-public/conditions-library/allergies/saline-sinus-rinse-recipe 

3. Essential oils used in aromatherapy: A systemic review https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2221169115001033#bib42

4. Rosemary (Rosmarinus officinalis) as a potential therapeutic plant in metabolic syndrome: a review – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27178264/

5. Analgesic and anti-inflammatory activities of [6]-gingerol – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15588672/ 

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button