fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Terapia Bowen pentru hernia de disc

Una dintre cele mai temute afecțiuni ale coloanei vertebrale este hernia de disc.

Din cauza disconfortului, ce poate ajunge până la dureri severe care coboară pe picioare sau pe brațe, întreaga viață ne este dată peste cap. O astfel de suferință o putem învinge cu terapia Bowen.

Specialiștii spun că cel mai adesea, o hernie de disc se produce în zone flexibile ale coloanei vertebrale, adică la nivel cervical sau lombar și mai rar în zona toracică. Simptomele date de o hernie de disc lombară sunt cele mai supăratoare și, ca atare, multi pacienti apeleaza la terapia Bowen.

Ce este terapia Bowen?

Tehnica Bowen reprezintă unul dintre cele mai profunde concepte terapeutice existente în lume, în prezent. Se bazează pe teoria conform căreia, odată ce s-a realizat relaxarea totală a corpului, se activează abilitatea proprie a organismului de a redresa orice problemă a corpului și a minții, prin readucerea acestora la echilibru și armonie.

Terapia Bowen (Bowtech) a fost concepută în anii ’50, de regretatul Thomas Ambrose Bowen, în Geelong, satul Victoria – Australia. Deși Tom nu avea pregătire de specialitate în domeniul medicinii, a devenit un terapeut celebru, cu mai mult de 13.000 de pacienți pe an. În 1974, la Conferința Națională de Sănătate – Adelaide, Tom a fost prezentat osteopatului Oswald Rentsch, pe care l-a invitat în Geelong, să practice împreună.

Citeste si: Ce ar trebui să mănânci dacă urmezi terapia Bowen?

Cum acționează terapia Bowen?

Există câteva teorii cu privire la felul în care acționează Tehnica Bowen. Una dintre acestea, sugerează că “mișcarile” Bowen stimulează proprioceptorii și fibrele senzoriale ale sistemului nervos periferic. Aceasta încurajează organismul să se re-echilibreze și să se reîntoarcă la starea naturală de sănătate. Proprioceptorii asigură percepția asupra poziției și mișcării corpului, și se găsesc în țesutul conjunctiv, mușchi, tendoane, ligamente și fascie.

Cum funcționează terapia Bowen pentru hernia de disc?

În terapia Bowen există mai multe proceduri care se pot adresa acestei afecțiuni, terapeutul orientandu-se în alegerea lor în funcție de cum descriem traseul durerii si ce alte simptome acuzăm: amorțeli, furnicături, senzații de rece sau de presiune în diverse locuri pe traiectul nervilor sau al musculaturii tensionate.

Cum se aplică terapia Bowen?

Spre deosebire de alte tehnici fizice, terapia Bowen nu utilizează manipulari forțate, ci bânde. Ar fi însă o greșeală să o asociem cu masajul sau kinetoterapia.

În timpul unei ședinte de terapie Bowen terapeutul va executa o serie de mișcări delicate , cu presiune moderată practicată cu degetele asupra mușchilor si a țesuturilor articulare. Aceste mișcări vor declanșa o vibrație de-a lungul traseelor nervoase specifice, va fi receptată, analizată si procesată la nivelul sistemului nervos autonom care va iniția procesul de auto-vindecare în funcție de nevoile noastre.

Pentru ca terapia să dea randament, trebuie să avem grijă și cum alegem terapeutul Bowen. Iată câteva indicii:

  • terapeutul Bowen trebuie să fie listat în site-ul Asociatiei Bowen A-Z din Romania ( www.bowtech.ro)
  • ședinta propriu-zisă de terapie Bowen trebuie să se desfășoare respectând anumite standarde
  • în timpul ședintei trebuie sa fiți singur în camera în care se lucrează
  • terapeutul trebuie să ne informeze asupra procedurii alese la fiecare sedință

Ce alte afecțiuni tratează terapia Bowen?

Terapia Bowen este foarte eficientă într-o multitudine de afecţiuni, în Australia (ţara de provenienţă) fiind inclusă în sistemul asigurărilor de sănătate:
1. afecţiunile sistemului osos, muscular și articulații,
2. asupra sistemului nervos,
3. probleme ginecologice,
4. afecţiuni ale sistemului digestive,
5. afecţiuni ale sistemului respirator,
6. în caz de stres cronic sau oboseală cronică, terapia Bowen oferă ocazia de relaxare și echilibrare a organismului; dezechilibrele psihice uşoare.

Referinte:

1. Back Pain / Slipped, Herniated & Bulging Disc (Disc Dislocation) – https://mybowentherapy.com/back-pain-slipped-herniated-bulging-disc-disc-dislocation/

2. Slipped Discs and How Bowen Therapy Can Help – https://mybowentherapy.com/slipped-discs-and-how-bowen-therapy-can-help/

3. How Bowen Therapy can help herniated discs – https://www.facebook.com/naturaltranquility/posts/how-bowen-therapy-can-help-herniated-discs/661103187250122/

Dimulescu Cristina

- din 2007 în presa audiovizuală. “Ai grijă de corpul tău, pentru că este singurul loc în care va trebui să trăiești”, spunea Jim Rohn. Eu aș merge mai departe și aș spune că avem nevoie de un echilibru între corp, minte și spirit. De fiecare dată când scriu un articol despre ceea ce înseamnă un stil de viață sănătos, încerc să folosesc și eu din informațiile pe care le aflu în urma documentării și să le aplic astfel în viața de zi cu zi. Așa că, sper ca acestea să fie de folos și publicului larg.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button