fbpx
Medicina integrativaSuplimenteVitamineVitamine si Suplimente

Studiu: Zincul poate ajuta la prevenirea simptomelor infecțiilor respiratorii

Un supliment cu zinc ar putea ajuta la prevenirea simptomelor infecțiilor tractului respirator.

Un supliment cu zinc ar putea ajuta la prevenirea simptomelor infecțiilor tractului respirator, cum ar fi tusea, congestia și durerea în gât și ar putea reduce durata bolii, sugerează o analiză a studiilor disponibile, publicata în jurnalul BMJ Open. Insa, calitatea dovezilor pe care se bazează aceste studii este variabilă și nu este clar care ar putea fi doză optimă de zinc, susțin cercetătorii.

Infecțiile tractului respirator includ raceala, gripa, sinuzita, pneumonia si noul coronavirus (COVID-19). Majoritatea infecțiilor dispar de la sine, dar nu toate. În plus, acestea se dovedesc adesea costisitoare în ceea ce privește impactul lor asupra serviciilor de sănătate și timpul acordat pentru concediu medical.

Zincul are un rol cheie în imunitate, inflamație, leziuni tisulare, tensiune arterială și în răspunsurile tisulare la lipsa de oxigen. Ca urmare, a generat un interes considerabil în timpul pandemiei actuale pentru posibila prevenire și tratare a infecției cu COVID-19.

Ca răspuns la solicitările de evaluări rapide a dovezilor pentru a informa autoîngrijirea și practica clinică, cercetătorii au evaluat zincul pentru prevenirea și tratamentul SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19 și alte infecții virale ale tractului respirator.

pachet imunitate zinc

Când a fost publicată această analiza, rezultatele mai multor studii clinice relevante nu erau încă disponibile, așa că această revizuire actuală aduce la zi dovezile disponibile. Analiza include 28 de studii clinice care au implicat 5446 de adulți, publicate în 17 baze de date de cercetare engleză și chineză până în august 2020. Niciunul dintre studii nu a analizat în mod specific utilizarea zincului pentru prevenirea sau tratamentul COVID-19.

In cadrul cercetarilor au fost utilizate pastile, spray-uri nazale și geluri care conțin fie acetat de zinc, fie săruri de gluconat. Dozele au variat substanțial, în funcție de forma sub care s-a administrat zincul pentru cercetare și dacă acesta a fost utilizat pentru prevenire sau tratament.

Citeste si: Apiterapie împotriva COVID-19

Analiza care a grupat rezultatele a 25 de studii a arătat că, în comparație cu tratamentul inactiv (placebo), pastilele de zinc sau spray-ul nazal au prevenit 5 infecții ale tractului respirator la 100 de persoane într-o lună. Aceste efecte au fost extrem de puternice pentru a reduce riscul de a dezvolta simptome mai severe, cum ar fi febra și boli asemănătoare gripei.

În medie, simptomele s-au atenuat cu două zile mai devreme prin utilizarea fie a unui spray cu zinc, fie a unui tratament lichid luat sub limbă, decât atunci când a fost utilizat un placebo. În timpul primei săptămâni de boală, participanții care au folosit zinc sublingual sau spray nazal au avut aproape de două ori mai multe șanse de a se recupera decât cei care au utilizat placebo.

Deși zincul nu a fost asociat cu o diminuare a severității simptomelor zilnice medii, a fost asociat cu o reducere semnificativă clinic a severității simptomelor în ziua a treia.

Efectele secundare, inclusiv greața și iritarea gurii și a nasului, au fost cu aproximativ 40% mai probabile în rândul celor care au folosit zinc, dar nu au fost raportate efecte secundare grave în cele 25 de studii care le-au monitorizat. Cu toate acestea, în comparație cu placebo, zincul sublingual nu a redus riscul de a dezvolta o infecție sau simptome de răceală după inocularea cu rinovirus uman și nici nu au existat diferențe în durata bolii între cei care au folosit suplimente de zinc și cei care nu au făcut-o. Nici eficacitatea comparativă a diferitelor forme de tratament și doze de zinc nu a fost clară. Calitatea, dimensiunea și designul studiilor incluse au variat, de asemenea, considerabil, au spus cercetătorii.

Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a vedea exact cum și-ar putea exercita zincul efectele sale terapeutice asupra infecțiilor respiratorii, inclusiv COVID-19, au declarat cercetătorii.

Sursa foto: freepik.com

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button