fbpx
Boli cronice si afectiuniMedicina integrativaTerapii alternative si complementare

Terapii alternative pentru astm

Mulți pacienți care suferă de astm apelează la terapii alternative și complementare pentru a stimula capacitatea organismului de vindecare și pentru a reduce frecvența crizelor de astm.

Tratamentul convențional pentru astm include inhalatori cu corticosteroizi, deoarece acest tip de medicamente pot împiedica evoluția bolii.

Terapiile alternative și complementare pot fi folosite în plus față de tratamentul convenţional pentru astm. Deși există puține cercetări care să ateste eficacitatea acestor terapii, pacienții au raportat rezultate foarte bune.

Terapiile alternative și complementare nu ar trebui să fie folosite în locul tratamentului convențional. Discută cu medicul înainte de a încerca orice terapie pentru astm.

Iată câteva terapii alternative și complementare care pot fi folosite pentru a ajuta la gestionarea simptomelor astmului:

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de @newmedicine.ro

Acupunctura

Acupunctura este o terapie din medicina chineză care presupune introducerea unor ace foarte fine pe suprafața pielii în diferite puncte ale corpului pentru a influența fluxul de energie („Qi” sau „chi”). La baza medicinei tradiționale chineze există noțiunea că o forță vitală, o energie numită “Qi”, curge prin căile energetice (meridiane) ale corpului. Fiecare meridian corespunde unui organ sau grup de organe care guvernează anumite funcții corporale.

Se consideră că atunci când fluxul Qi-ului (energiei) curge adecvat, acesta creează sănătate și bunăstare.

Acupunctorii tradiționali cred că stimularea blândă în puncte precise de acupunctură va ajuta propriile sisteme defensive și de autovindecare ale organismului, promovând și menținând o sănătate bună.

Potrivit unui număr de practici clinice, terapia cu acupunctură are un efect considerabil în a inhiba reacțiile alergice, poate activa funcția sistemului imunitar și reduce tonusul mușchilor netezi bronșici ai pacientului.[1]

Într-un studiu publicat în aprilie 2017 în Journal of Alternative and Complementary Medicine, pacienții cu astm alergic care au beneficiat de 15 ședințe de acupunctură împreună cu tratamentul convențional pe parcursul a trei luni, au observat îmbunătățiri mai mari ale calității vieții specifice bolii și legate de sănătate, în comparație cu pacienţii care au primit doar tratamentul convențional.[2]

Yoga

Yoga este o practică care oferă un echilibru între minte și corp. Tehnicile de respirație pe care le folosește yoga (pranayama) s-au dovedit a fi eficiente în gestionarea sau chiar prevenirea crizelor de astm și reducerea frecvenței utilizării de spray cu salbutamol[3].

Practicarea posturilor de yoga este un mod excelent de a-ți tonifia mușchii și de a-ți pregăti organismul să gestioneze stresul și anxietatea, factori ce pot declanșa o criză de astm.

Bine de știut!

Lipsa de vitamina D a fost asociată cu crizele de astm atât la adulți, cât și la copii. Studii recente au descoperit că administrarea de vitamina D poate reduce frecvența crizelor de astm, în special la persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D. [4] Sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla cum diferă acest lucru între adulți și copii și pentru persoanele cu astm bronșic ușor, moderat și sever.

Homeopatia

Homeopatia este o practică medicală care presupune administrarea de preparate diluate denumite remedii. Se crede că aceste remedii ajută organismul să se vindece singur.

Remediile homeopate se aleg în funcție de simptomatologia pacientului. În medicina homeopatică, scopul este de a trata astmul bronșic cu o doză minimă care poate duce la simptome similare cu astmul. Se spune că acest lucru declanșează apărarea naturală a organismului.

Potrivit National Institutes of Health, tratamentele homeopatice pentru astm includ:[5]

  • aconitum napellus pentru dificultăți de respirație
  • aralia racemosa pentru constrângere în piept
  • bromiu pentru tuse spasmodică
  • eriodictyon californicum pentru respirația șuierătoare astmatică
  • eucalyptus globulus pentru congestia mucusului
  • fosfor pentru spasme toracice
  • trifolium pratense pentru iritare

Efectul homeopatiei asupra astmului nu a fost încă dovedit în studiile randomizate. Cu toate acestea, există mulți pacienți care au raportat o ameliorare a simptomelor. Citeste mai multe despre: Homeopatia pentru astm: Cum te poate ajuta?

Biorezonanța

Biorezonanța este o metodă de a monitoriza și de a obține controlul asupra funcțiilor corpului reglate automat prin reflexe, folosind date obținute de la un aparat de monitorizare. Deși diferitele tehnici de biorezonanța nu sunt aplicate în mod uniform, ele aplică același principiu de bază și anume, autoreglarea unui proces considerat de obicei involuntar, pentru a obține beneficii clinice.

Se presupune că biorezonanța afectează atât funcțiile respiratorii, cât și cele imunitare în astm. Într-un studiu, biorezonanța a părut să reducă bronhoconstricția prin inducerea relaxării mușchilor faciali, care a fost asociată cu o scădere a rezistenței la fluxul de aer, evidențiată de o creștere a debitului expirator maxim (PEFR) atât la copiii astmatici, cât și la copiii sănătoși.[6] De asemenea, biorezonanța stimulează funcția imunitară. Un grup de pacienți care a fost asistat de ședințe de biorezonanta a prezentat o creștere a blastogenezei (stimularea celulelor nediferențiate) ca răspuns la mitogeni și o scădere a numărului de neutrofile în comparație cu un grup de control.[7]

Aromaterapia

Aromaterapia se bazează pe folosirea uleiurilor esențiale (extrase din plante) pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor astmului. Uleiurile esențiale sunt produse din plante medicinale și au efecte antiseptice, antiinflamatoare, decongestionante și antihistaminice.

Cele mai multe studii de calitate au examinat și analizatpotențialul uleiurilor esențiale ca opțiuni de aromoterapie. Uleiurile esențiale nu ar trebui să fie niciodată principalul tratament pentru astm. Pentru unii oameni, aromaterapia poate agrava simptomele, de aceea este indicat să discuți cu un medic înainte de a le folosi.

Din cercetările realizate, există mai multe uleiuri care au arătat rezultate pozitive ca tratamente alternative pentru simptomele astmului:

  • ulei de cuișoare [8]
  • ulei de rozmarin [9]
  • ulei de cimbru [10]

Concluzii

Sunt disponibile diverse terapii alternative și complementare pentru ameliorarea simptomelor astmului. Acestea includ acupunctura, yoga, homeopatia, biorezonanta și aromaterapia. Prin folosirea acestor terapii alternative, pacienții cu astm au raportat rezultate pozitive. Cu toate acestea, acestea nu ar trebui să fie considerate ca tratamente exclusive și ar trebui administrate doar la recomandarea medicului.

Studii:

1. Acupuncture in the treatment of asthma: a critical review – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9934404/

2. Acupuncture in Patients with Allergic Asthma: A Randomized Pragmatic Trial – https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2016.0357

3. Clinical Effects of Yoga on Asthmatic Patients: A Preliminary Clinical Trial – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3275836/

4. Evaluation of vitamin D in bronchial asthma and the effect of vitamin D supplementation on asthma severity and control: A randomised control trial – https://erj.ersjournals.com/content/44/Suppl_58/P4049#:~:text=Vitamin%20D%20is%20increasingly%20being,asthma%20control%20and%20increased%20severity.

5. AsthmaCare – https://dailymed.nlm.nih.gov/dailymed/fda/fdaDrugXsl.cfm?setid=15cf3795-12f0-4aaa-a311-7a1cd139497f&type=display

6. Long-term effects of biofeedback – https://psycnet.apa.org/record/1991-22196-001

7. Asthma Severity, Psychophysiological Indicators of Arousal, and Immune Function in Asthma Patients Undergoing Biofeedback-Assisted Relaxation – https://link.springer.com/article/10.1023/A:1009562708112

8. Phytochemical evaluation and pharmacological activity of syzygium aromaticum: A comprehensive review –  https://www.researchgate.net/publication/282368692_Phytochemical_evaluation_and_pharmacological_activity_of_syzygium_aromaticum_A_comprehensive_review

9. Effects of Rosmarinus officinalis and Platanus orientalis extracts on asthmatic subjects resistant to routine treatments – http://doi.org/10.22038/AJP.2018.25278.1925

10. Thyme oil alleviates Ova-induced bronchial asthma through modulating Th2 cytokines, IgE, TSLP and ROS – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332221005084

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button