fbpx
Medicina integrativaStil de viata sanatos

Cum să afli când este momentul potrivit să te trezești?

Somnul are un rol esențial în menținerea stării generale de sănătate, fiind importantă atât durata, cât și calitatea acestuia.

Din dorința de a avea un somn odihnitor și a fi productivi pe durata zilei, unele persoane pot fi preocupate de durata de somn recomandată de specialiști, dar și de momentul potrivit pentru a se trezi.

Propriul ritm circadian – important în stabilirea unui program de odihnă

Înainte de a afla care este cea mai potrivită oră pentru a te trezi, este important să înțelegi cum funcționează ritmul circadian. Prin urmare, ritmul circadian reprezintă un ciclu de 24 de ore care este controlat de ceasul biologic al organismului. Acesta joacă un rol esențial în controlarea programului zilnic de somn și veghe.

La fiecare 24 de ore ritmul circadian este resetat, însă nevoile de somn ale fiecăruia sunt diferite. Tocmai de aceea există persoane care adorm foarte târziu și persoane care se culcă devreme, dar se trezesc la primele ore ale dimineții. Propriul ritm circadian este cel care dictează ora de adormire și cea de trezire.

Numărul de ore de somn necesare

Doctorul Dana Cohen, specialist în medicina integrativă, consideră că orele de somn necesare pentru fiecare persoană în parte sunt influențate de vârstă, genetică, modificări ale stării de sănătate sau de schimbările sezoniere. Potrivit National Sleep Foundation, există următoarele recomandări de somn în funcție de vârstă:

  • Nou-născuții cu vârste cuprinse între 0-3 luni: 14-17 ore de somn;
  • Bebelușii cu vârste cuprinse între 4-11 luni: 12-15 ore de somn;
  • Bebelușii cu vârste cuprinse între 1-2 ani:11-14 ore de somn;
  • Copiii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani: 10-13 ore de somn;
  • Copiii cu vârste între 6 și 13 ani: 9-11 ore de somn;
  • Adolescenți cu vârste între 14 și 17 ani: 8-10 ore de somn;
  • Adulții cu vârste între 18 și 64 de ani: 7-9 ore de somn;
  • Adulții peste 65 de ani: 7-8 ore de somn. [1]

Citeste si: Meditația pentru somn

Ora potrivită de trezire
Pentru a afla care este ora potrivită de trezire pentru tine, trebuie să ții cont de propriul ritm circadian. Doctorul Janet Kennedy, fondatorul NYC Sleep Doctor, este de părere că este bine ai în vedere ora la care vrei să te trezești și să îți stabilești un program de somn în funcție de aceasta, luând în considerare numărul de ore de somn necesare ție.

Încearcă să respecți noul program de somn pe care l-ai stabilit, având grijă să te trezești în fiecare zi la ora pe care ți-ai propus-o. Notează într-un jurnal ora la care ți se face somn în fiecare noapte, pentru a înțelege mai bine nevoile de odihnă ale organismului tău.

Ce spune un studiu despre ora potrivită de trezire?

Un studiu publicat în JAMA Psychiatry, la care au participat 840,000 de persoane, arată că există o legătură între ora de trezire și starea de spirit. Astfel, persoanele care se trezesc cu o oră mai devreme pot reduce riscul de depresie cu 23%. Dacă o persoană adoarme în mod normal la ora 1:00, însă merge la culcare cu o oră mai devreme și adoarme la ora 0:00, ea va reduce riscul de depresie cu 23%. În cazul în care o persoană adoarme cu 2 ore mai devreme și se culcă astfel la ora 23:00, ea va reduce riscul de depresie cu 40%. [2]

Recomandări pentru un somn odihnitor

Există câteva recomandări de care este bine să ții cont pentru a te bucura de un somn odihnitor. Începe prin a stabili o oră de trezire pe care să o respecți în fiecare dimineață. Deși poate părea obositor în primele zile să te trezești la aceeași oră, este recomandat să îți menții noua rutină de somn. Vei avea nevoie de câteva săptămâni pentru a te acomoda.

Din cauza faptului că atât alcoolul, cât și cafeina, îți pot afecta somnul, este de preferat să limitezi consumul acestora, mai ales în a doua parte a zilei. Respectă atât ora de trezire, cât și ora de culcare, astfel încât să beneficiezi de suficientă odihnă în fiecare zi.

Prin urmare, nu există o oră de trezire recomandată pentru toate persoanele, însă dacă ții cont de propriul ritm circadian și nevoile tale de odihnă, vei putea afla când este cel mai bine pentru tine să cobori din pat în fiecare dimineață.

Referințe:

[1] National Sleep Foundation’s updated sleep duration recommendations: final report – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29073398/

[2] How To Find Your Ideal Wake-Up Time + Stick To It For More Energy – https://www.mindbodygreen.com/articles/best-time-to-wake-up

Voicu Doina

Pasionata de content writing, redactez cu mare drag articole despre medicina integrativa, care sa iti fie folositoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button