fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Cum ne putem schimba viața în familie prin terapia constelațiilor familiale?

Probabil, mulți ați văzut serialul "Un alt sine", difuzat de Netflix. Acesta prezintă maselor constelațiile familiale, una dintre cele mai semnificative tehnici care poate aduce schimbare și transformare în viața noastră.

Ce este terapia constelațiilor familiale?

Terapia constelațiilor familiale este o metodă care ajută oamenii să-și rezolve conflictele din familia lor. Acestea pot fi legate de educarea copiilor, planificarea căsătoriei, divorțul și relația cu părinții.

Constelațiile familiale sunt creația unui psiholog german pe nume Bert Hellinger. Hellinger a călătorit în Africa de Sud ca misionar în anii 1950. A devenit interesat de obiceiurile poporului Zulu și de o anumită ceremonie pe care o foloseau pentru a se înțelege. În tradiția Zulu, strămoșii sunt sacri, iar vindecarea rănilor ancestrale este cheia legăturilor de familie puternice. Hellinger i-a văzut pe membrii familiei vorbind unul cu celălalt sincer, fără a fi pasiv-agresivi sau a deveni frustrați. Nu era chiar modul obișnuit in care se rezolvau treburile de familie acasă in acele vremuri.

Aceasta nu a fost metoda constelațiilor familiale în forma sa finală, ci nașterea ideii. Hellinger s-a întors în Germania și și-a petrecut restul vieții examinând modul în care narațiunile noastre de familie ne influențează identitățile personale.

Susținătorii constelațiilor familiale tind să fie devotați: nu este doar terapie; este o filozofie de viață pentru ei. Aceștia susțin că terapia te ajuta să vezi oameni cu o percepție diferită și să accepți ceea ce vezi (de exemplu: să înveți să-ți vezi mama ca pe o ființă umană).

Citeste si: Folosește aceste principii Reiki pentru o viață mai bună

Această tehnică este considerată o formă de terapie expresivă, iar scopul este de a ajuta clientul să rezolve o preocupare sau să dezvolte o mai bună înțelegere a unui conflict.

Atunci când folosește constelația familială, terapeutul îi pune pe oameni care nu au legătură cu clientul să-și asume rolurile diverșilor membri ai familiei pentru a interpreta dinamica legată de preocupările clientului. Membrii actuali ai familiei care sunt portretizați nu sunt acolo, așa că persoana care solicită terapie nu trebuie să își facă griji cu privire la posibilitatea de a-și răni sentimentele sau de a suferi repercusiuni pentru împărtășirea unui secret de familie. Oamenii care servesc ca înlocuitori beneficiază de asemenea. Ei pot recunoaște aspecte ale lor și ale dinamicii lor generaționale și pot obține o mai bună înțelegere a propriei lor situații sau traume.

Tehnici folosite în constelațiile familiale

Cel mai adesea, constelațiile familiale au loc în grupuri, exact ca în serialul „Un alt sine„. În cadrul unei sesiuni, unii dintre participanți joacă rolul reprezentanților familiei tale, așa cum am explicat și mai sus. Astfel, poți observa interacțiunile dintre membri în timp real pentru a obține o perspectivă sau poți avea interacțiuni cu membrii grupului pentru a practica o confruntare sau a aborda o traumă trecută. Acest tip de joc de rol poate fi o formă de psihodramă.

Constelațiile individuale de familie pot include desenul, pictura sau utilizarea obiectelor pentru a reprezenta membrii familiei.

Citeste si: Tehnici de grounding: Ce sunt? Beneficii

Este bine să te pregătesti înainte pentru constelația familială. Pentru a face acest lucru, gândeste-te înainte la niste întrebări la care cauți răspunsuri sau la problemele pe care ai vrea să le rezolvi. Poți, de exemplu, să cauți răspunsuri cu privire la situația financiară a familiei tale sau să examinezi o relație tensionată cu membrii familiei.

Cum te poate ajuta această terapie?

Constelațiile familiale pot să:

  • Dezvăluie dinamica intergenerațională ascunsă care îți afectează viața prin loialitatea inconștientă față de familie
  • Îți îmbunătățeasca relațiile (părinți, partener, copii, colegi etc.)
  • Îți transformă trecutul într-o sursă de putere
  • Dobândești o imagine interioară vindecătoare a familiei tale și a ta
  • Te elibereazi pe tine și pe urmașii tăi de poverile invizibile
  • Împuternicește și întărește capacitatea de a răspunde provocărilor
  • Transformă blocajele și autosabotarea
  • Îți crește empatia, dragostea și compasiunea pentru tine și pentru ceilalți

Eficiență

Constelațiile familiale câștigă popularitate ca o abordare alternativă, în special în Europa, America, Asia și Australia, unde sunt văzute de mulți ca o metodă puternică și eficientă din punct de vedere al costurilor de a aborda provocările bazate pe relații. Popularitatea se poate datora în parte naturii scurte a terapiei și metodei sale unice de rezolvare a provocărilor în care sunt implicați alții fără a necesita prezența acelor persoane.

Susținătorii abordării constelațiilor familiale cred că fiecare membru al unei familii, adult sau copil, dorește să se simtă semnificativ și să găsească un loc în cadrul familiei, construind și susțin metoda ca un pas util în procesul de atingere a acestui sentiment de semnificație și apartenență. Oamenii care participă la această tehnică descoperă adesea reacții surprinzător de emoționale cu privire la relațiile lor, familiale sau de altă natură, indiferent de vârsta lor.

Mulți indivizi raportează că obțin o perspectivă semnificativă și claritate prin munca în constelație, dar din cauza procesului terapeutic subiectiv și a naturii experiențiale a constelațiilor familiale, încă nu există dovezi care să susțină această terapie.

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button