Există numeroase cercetări medicale care îi dovedesc beneficiile terapeutice, motiv pentru care aceasta este îmbrățișată astăzi de pacienți din întreaga lume, aflați în cautarea unei modalități non-invazive de îmbunătățire a stării de sănătate.
Cum functionează acupunctura în cazul alergiilor?
Pe durata unei ședințe, acupuncturistul va introduce ace foarte subțiri în anumite puncte specifice de pe suprafața corpului tău, pentru a debloca energia Qi. Aceasta este considerată responsabilă de menținerea unei stări optime de sănătate în medicina tradițională chineză.
Acupuncturistul se va concentra pe punctele situate la nivelul palmei, al picioarelor, dar și al feței, al nasului și al gâtului. De cele mai multe ori pot fi necesare câteva ședințe pentru a ameliora simptomele alergice. În cazul pacienților cu simptome severe, poate fi recomandată utilizarea acupuncturii alături de medicamentele antialergice.
Citeste si Ce pret are o sedinta de acupunctura?
Deși utilizarea acelor în acupunctură poate crea emoții unora dintre pacienți, această terapie este nedureroasă și lipsită de efecte secundare. În plus, ea poate fi urmată alături de terapia convențională, deoarece poate îmbunătăți eficiența acesteia.
Ce arată studiile cu privire la utilizarea acupuncturii pentru a trata alergiile?
Cercetătorii au dovedit efectele terapeutice ale acupuncturii în tratarea alergiilor. Acestea arată modul terapiei de acțiune asupra reducerii manifestărilor asociate cu reacțiile alergice.
- Studiu realizat de către cercetătorii de la University Medical Center din Berlin
Cercetătorii din cadrul University Medical Center din Berlin au realizat un studiu în anul 2013, la care au participat 422 de pacienți cu alergii sezoniere, precum rinita alergică și febra fânului. Participanții la studiu au fost împărțiți în 3 grupuri: primul a urmat ședințe de acupunctură, al doilea a primit ședințe „false” de acupunctură, iar al treilea a administrat antihistaminice.Pe durata celor 8 săptămâni de studiu au fost urmate 12 ședințe de acupunctură. La finalul studiului, cercetătorii au observat o ameliorare a simptomelor la pacienții care au urmat ședințele de acupunctură. [1] - Analiză asupra eficienței acupuncturii în tratarea rinitei alergice
Cercetătorii au analizat studiile medicale realizate în perioada ianuarie 2013 – decembrie 2014, cu privire la eficiența acupuncturii în tratarea rinitei alergice. În urma rezultatelor obținute, cercetătorii sunt de părere că acupunctura este eficientă în reducerea simptomelor rinitei alergice.Potrivit acestora, acupunctura poate fi utilizată atât în cazul rinitei sezoniere, cât și al celei perene. Sunt necesare studii suplimentare pentru a dovedi cu exactitate modul de acțiune al acupuncturii în tratarea alergiilor. [2] - Acupunctura și dermatita atopică
Dermatita atopică este o afecțiune a pielii, manifestată prin erupții cutanate și prurit. Un studiu din anul 2012 arată că acupunctura poate ajuta la reducerea mâncărimii cauzate de un alergen la persoanele cu dermatită atopică. Participanții la studiu care au urmat ședințe de acupunctură au observat o reducere notabilă a mâncărimii. [3 ]
Citeste si despre Rolul acupuncturii în prevenirea diabetului de tip 2
Cum poți preveni reacțiile alergice?
Alături de urmarea tratamentului convențional împreună cu o terapie alternativă și complementară pentru a trata alergiile, există modalități prin care poți contribui la prevenirea reacțiilor alergice, precum:
- Evită contactul cu factorul declanșator Evitarea contactului cu factor declanșator este recomandată pentru a preveni apariția manifestărilor alergice. Prin urmare, dacă ești alergic la anumite metale, proteinele din unele alimente, latex, proteinele din pielea, urina și saliva animalelor sau acarienii de praf și mucegai, este recomandat să eviți pe cât posibil contactul cu acestea.
- Îmbunătățirea climatului din locuință În cazul persoanelor cu rinită alergică declanșată de mucegai sau acarieni, este recomandată menținerea unui climat optim în locuință, cu o umiditate cuprinsă între 40% și 50%, o temperatură scăzută și o bună ventilație.
De asemenea, este recomandată îmbrăcarea saltelei, a pilotei și a pernelor în huse impermeabile la alergeni. - Evitarea plimbărilor în aer liber dimineața și seara Persoanele alergice la polen trebuie să evite plimbările în aer liber, cu precădere dimineața și seara. Sezoanele polinice în România includ lunile februarie, martie, aprilie, mai, iunie, iulie, august și septembrie.
Se recomandă, de asemenea, purtarea unor măști cu filtre speciale pentru polen, dar și a unor ochelari de soare, care împiedică pătrunderea particulelor de polen la nivelul ochilor.
În cazul în care îți este dificil să controlezi simptomele unei alergii, poți discuta cu medicul tău sau cu un acupuncturist cu privire la opțiunile de tratament disponibile pentru tine, pentru ameliorarea lor.