fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Mituri despre terapiile alternative și complementare

Cu toate că există numeroase studii care demonstrează beneficiile terapeutice ale terapiilor alternative și complementare, acestea încă sunt privite cu neîncredere.

Prin urmare, de-a lungul anilor au apărut multe mituri care le-au pus la îndoială eficiența. Descoperă în continuarea acestui articol care sunt cele mai întâlnite mituri despre acestea.

  • Sunt ineficiente Unul dintre cele mai întâlnite mituri care învăluie terapiile alternative și complementare pune la îndoială eficiența lor. De-a lungul anilor s-au efectuat numeroase cercetări medicale care arată că homeopatia, acupunctura, plantele medicinale, yoga, meditația, chiropractica, masajul, biorezonanța sau terapia Bowen, printre altele, pot fi utilizate cu succes pentru a ameliora o varietate de afecțiuni.
    De asemenea, ele pot fi utilizate și în complementarea medicinei convenționale, propunând o abordare terapeutică holistică, care se adresează atât simptomelor fizice, cât și celor emoționale și mentale.
  • Oferă un efect placebo Deși unele persoane cred că singurul efect oferit de terapiile alternative și complementare este doar cel de placebo, există numeroși medici care practică medicina integrativă. Aceasta permite îmbinarea tratamentului convențional cu cel alternativ și complementar. Datorită acesteia, medicul poate propune un tratament complex, care să se adreseze atât nevoilor fizice ale pacientului, cât și celor emoționale.
    În cazul acupuncturii, spre exemplu, există cercetări medicale care demonstrează modul de acțiune al acestei terapii. Prin urmare, un studiu publicat în Nature arată că aceasta deține proprietăți antiinflamatorii. Un alt studiu din anul 2014 demonstrează că electroacupunctura poate reduce citokinele, susținând astfel efectul antiinflamator al acesteia. [1] Afla mai multe si despre terapii alternative pentru menopauză
    Aceste studii dovedesc că această terapie alternativă deține efecte terapeutice și nu este doar un placebo.
  • Trebuie să alegi între medicina convențională și terapiile complementare Deși unele persoane cred că medicina convențională nu poate fi utilizată împreună cu cele complementare, cercetările medicale arată că acestea acționează sinergic pentru a favoriza vindecarea. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 100 de milioane de europeni utilizează în prezent terapiile alternative și complementare. Numărul acestora este mult mai mare în țări din Asia, Africa, Australia și America de Nord.
    Atât pacienții, cât și medicii, apreciază efectele terapeutice ale acestor terapii și le consideră un real sprijin în accelerarea procesului de vindecare. Tocmai de aceea medicina integrativă a devenit mainstream și este îmbrățișată astăzi de persoane din întreaga lume, interesate de modalități de tratament eficiente și lipsite de efecte secundare.
  • Puține persoane apelează la terapiile alternative și complementare Faptul că doar în Europa există peste 100 de milioane de oameni care au încredere în terapiile alternative și complementare, este o dovadă clară că tot mai multe persoane apelează la acestea. Ele sunt apreciate de persoane interesate de tratamente eficiente, care se adresează atât simptomelor fizice, cât și sănătății lor emoționale.
    În plus, terapiile alternative și complementare sunt non-invazive și stimulează capacitatea naturală de autovindecare a organismului, fără să producă efecte negative. Spre exemplu, în cazul depresiei, terapiile complementare, precum medicina naturistă, acupunctura, reflexoterapia, meditația și yoga, s-au dovedit eficiente.
    Spre deosebire de tratamentul medicamentos, acestea reduc stresul, anxietatea și simptomele depresive, fără să producă efectele negative ale antidepresivelor. [2] Citeste si: Ce terapii alternative pentru depresie poți încerca?
  • Terapiile alternative și complementare nu pot funcționa într-un cadru medical convențional Datorită rezultatelor bune obținute în urma utilizării tratamentelor alternative și complementare, specialiștii sunt de părere că utilizarea acestor într-un cadru medical convențional este necesară. Medicina integrativă se adresează tuturor nevoilor pacientului. Tocmai de aceea medicii de medicină integrativă pot recomanda modificări ale stilului de viață ca parte importantă a tratamentului.
    Un studiu la care au participat 347.237 de persoane arată că modificarea stilului de viață deține un rol important în reducerea incidenței de cancer colorectal. Aceste modificări includ o greutate corporală normală, practicarea exercițiilor fizice, renunțarea la fumat, limitarea consumului la fumat și o alimentație sănătoasă. [3] Rezultatul acestui studiu sugerează nevoia orientării atât asupra simptomelor pacientului, cât și asupra tuturor aspectelor responsabile de îmbolnăvire, precum stilul de viață. Medicina integrativă poate face acest lucru, grație abordării ei holistice, motiv pentru care locul terapiilor alternative și complementare este alături de medicina convențională.

În ciuda miturilor existente despre terapiile alternative și complementare, acestea și-au dovedit eficiența terapeutică, demonstrând de-a lungul anilor că pot reprezenta un real sprijin în îmbunătățirea stării de sănătate.

Referințe:

[1] Exploring the Science of Acupuncture https://hms.harvard.edu/news/exploring-science-acupuncture

[2] Depression: Alternative Therapies https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/9303-depression-alternative-therapies

[3] Combined impact of healthy lifestyle factors on colorectal cancer: a large European cohort study https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-014-0168-4

[4] Complementary medicine: common misconceptions https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1295191/pdf/jrsocmed00070-0008.pdf

[5] Why we need to research the use of complementary medicine https://www.theguardian.com/healthcare-network/2012/nov/29/complementary-alternative-medicine-research-regulation

Voicu Doina

Pasionata de content writing, redactez cu mare drag articole despre medicina integrativa, care sa iti fie folositoare.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button