fbpx
Medicina integrativa

Care este diferența dintre medicina integrativă și medicina holistică?

Medicina integrativă se regăsește astăzi printre cele mai populare abordări ale sănătății datorită capacității ei de a transforma un diagnostic într-un plan de sănătate.

Medicina integrativă și medicina holistică se aseamănă prin câteva principii importante, și anume, faptul că iau în considerare întregul organism pentru a determina un tratament corect.

Cu toate acestea, chiar dacă se găsesc aspecte comune pentru cele două abordări ale sănătății, există și diferențe importante.

Una dintre aceste diferențe ar fi punctul de plecare ar fiecăreia: în medicina integrativă se caută soluții alternative care să ajute la tratamentul pacientului, în medicina holistică se pune accentul pe prevenție și autovindecare.

Vezi în continuare mai multe despre abordările specifice fiecărui tip de îngrijire medicală.

Ce este medicina integrativă?

Medicina integrativă se adresează ansamblului de factori fizici, emoționali, mentali, sociali, spirituali și de mediu care influențează sănătatea unei persoane.

Aceasta integrează în suma factorilor precizați practicile și tehnologiile medicale convenționale binecunoscute și terapii alternative.

Una dintre cele mai mari deficiențe ale medicinei tradiționale este că reduce starea pacienților la un singur simptom, sistem de organe sau diagnostic.

Este o problemă deoarece complexitatea vieții și a biologiei umane este încorporată într-un diagnostic care va genera un tratament incomplet, incapabil să trateze afecțiunea privind doar din această perspectivă îngustă.

Conceptul de medicină integrativă se diferențiază prin faptul că pacienții pot beneficia de mai multe abordări ale tratamentului, care în mod obișnuit nu sunt luate în seamă de medicina tradițională.

De multe ori este necesar mai mult de o perspectivă pentru a evalua nevoile unui pacient – acesta este domeniul medicinei integrative. Un mediu medical integrat poate asigura pentru îngrijirea pacientului atât medici, cât și kinetoterapeuți sau consilieri psihologici.

În medicina integrativă se pune accentul și pe nutriție și stare de bine, sau pe dietă și suplimente. Componenta medicală a unei clinici de medicină integrativă se află adesea în paradigma standard – utilizarea medicamentelor pentru a contracara simptomele, în timp ce se aplică și alte terapii alternative.

Mai degrabă decât să mascheze simptomele, medicii integrativi caută să trateze și problemele de sănătate subordonate disfuncției principale sau caută să modifice obiceiuri care nu sunt în avantajul pacientului.

De exemplu, pacienții cu dureri musculare pot avea nevoie de studii imagistice, fizioterapie, atele sau antiinflamatorii, acestea reprezentând tratamentul standard.

Dar, ar putea beneficia și de o trimitere la un masaj terapeutic, de yoga sau de adăugarea unui anumit tip de saună medicală pentru a ajuta cu durerile musculare.

Unui pacient cu hipertensiune arterială îi este controlată afecțiunea cu medicamente convenționale pentru tensiunea arterială.

În medicina integrativă, se lucrează pentru a determina cauza principală a acestei stări. De asemenea, îi va fi oferită pacientului și o informare adecvată cu privire la dietă și nutriție sau despre reducerea stresului fie prin meditație, fie prin yoga.

Ce este medicina holistică?

Medicina holistică este o doctrină a medicinei preventive și terapeutice care subliniază necesitatea de a privi persoana ca întreg – corpul, mintea, emoțiile și mediul în care trăiește – mai degrabă decât o funcție sau organ izolat.

Aceasta ajuns în special să promoveze responsabilitatea pentru „autovindecare” sau „îngrijire de sine”, prin respectarea principiilor de bun simț ale unui organism sănătos:

  • Exerciții fizice
  • Alimentație sănătoasă
  • Somn adecvat
  • Aer curat
  • Moderație
  • Și așa mai departe.

Medicina holistică, sau alternativă, este diferită de medicina integrativă deoarece este folosită în locul practicilor medicale convenționale.

Aceasta diferă de medicina tradițională la fel ca și în cazul medicinei integrative, prin faptul că se străduiește să ia în considerare întregul organism în procesul de vindecare.

Tratamentul holistic se bazează pe considerația că mintea, sufletul și corpul sunt interconectate, ceea ce se oglindește și în sănătatea persoanei.

Prin evaluarea contribuțiilor fizice, emoționale și spirituale la sănătate, întregul corp este adus într-o stare de coerență datorită restabilirii criteriilor de echilibru ale organismului.

Individul devine un participant activ în luarea deciziilor cu privire la sănătatea sa și în procesul de vindecare, inclusiv în alegerile legate de modificarea stilului de viață, motiv pentru care tratamentul va avea un succes mai mare.

Abordările holistice ale sănătății sunt derivate din tradițiile antice de vindecare și includ utilizarea:

  • Sistemelor medicale tradiționale
  • Intervențiilor minte-corp-suflet
  • Abordărilor manipulative și bazate pe corp
  • Practicilor biologice
  • Terapiilor bioenergetice.

Aceste abordări holistice tradiționale se concentrează pe utilizarea alimentelor, ierburilor, suplimentelor, ceaiurilor, remediilor homeopate și uleiurilor esențiale ca „medicamente”.

Mișcarea, dansul, cântatul, sunetul și vibrația, toba, rugăciunea, meditația, atenția și atingerea sunt exemple de activități care sunt incluse în abordările holistice.

Abordările holistice includ, dar nu se limitează la:

  • Acupunctură
  • Presopunctură
  • Biofeedback
  • Terapie prin masaj
  • Medici chiropracticieni
  • Medici naturisti
  • Meditație
  • Imagini ghidate
  • Yoga
  • Atingere terapeutică
  • Reiki etc.

În cele din urmă, medicina integrativă este o formă de medicină holistică. Cel mai adesea,  abordările medicinei holistice sunt utilizate în combinație unele cu altele și cu medicina convențională pentru a oferi o abordare holistică și integrată a sănătății. 

Ceea ce face medicina integrativă este să ia aspecte ale medicinei tradiționale și să le îmbine cu practici holistice pentru a crea o opțiune optimă de tratament, personalizată pentru afecțiunea pacientului.

Sursa foto: pexels.com

Bacescu Adnana

Mă găsești printre cărți.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button