fbpx
Plante medicinaleMedicina integrativa

Afinul

Denumire științifică - Vaccinium myrtillus L.
Cuprins

Afinul este unul dintre cei mai cunoscuți arbuști din categoria fructelor de pădure.

Afinul se folosește de peste 1000 de ani ca plantă alimentară și medicinală în Europa.

Aceste fructe de pădure sunt printre cele mai bune surse de pigmenți antocianici, care au proprietăți antioxidante excelente. Acestea elimină particulele dăunătoare din organism, cunoscute sub numele de radicali liberi, ajutând la prevenirea sau inversarea deteriorării celulelor.

S-a demonstrat că antioxidanții ajută la prevenirea mai multor boli pe termen lung, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și o tulburare a ochilor numită degenerare maculară. Afinul conține, de asemenea, vitamina C, care este un alt antioxidant.

În afară de antociani, afinele conțin și compuși fenolici și carotenoizi care reprezintă o sursă bună de vitamine și macro și micro-nutrienți.

Deoarece afinele nu au fost supuse unor programe de reproducere sau cultivare, populațiile acestei specii încă posedă variația naturală dezvoltată ca urmare a adaptării pe termen lung, în condiții de creștere diferite.

Deși există multe studii care au investigat efectele antioxidante și alte efecte legate de sănătate ale antocianinelor și fructelor bogate în antocianină și ale extractelor sau sucurilor, doar câteva au folosit în sine afine, iar datele din studiile realizate direct pe oameni sunt rare.

Afinul planta medicinală – Beneficii

afinul proprietati benefice antioxidanti
https://pixabay.com/photos/bilberry-american-fruit-berries-4357175/
  • Diabet

Este cunoscut faptul că frunzele și fructele de afin au proprietăți antidiabetice, acestea fiind folosite de secole pentru a ameliora simptomele diabetului.

O echipă de cercetători italieni care a analizat peste 685 de plante medicinale, a clasat afinul pe locul 4 într-un clasament al celor mai bune remedii naturiste pentru controlul glicemic.

Efectul hipoglicemiant raportat al afinelor este un efect de dorit pentru a ajuta la prevenirea sau controlul diabetului de tip 2, care este o afecțiune foarte răspândită cauzată de rezistența la insulină și insuficiența celulelor B. Diabetul de tip 2 este asociat cu stres oxidativ crescut, inflamație și dislipidemie și este însoțit de un risc crescut de boli cardiovasculare, cancer și pierderea vederii prin cataractă și retinopatie. [1]

  • Inflamație

Inflamația este un mecanism de protecție, dar inflamația cronică crește stresul oxidativ și stă la baza multor boli legate de vârstă, inclusiv bolile cardiovasculare și cancer.

Multe studii sugerează că antocianinele, compușii fenolici predominanți găsiți în afine, au efecte antiinflamatorii. Mecanismele sugerate includ inhibarea activității proteazomului, care controlează degradarea proteinelor celulare și inhibarea activării factorului nuclear κB (NF-κB), care controlează expresia genelor implicate în răspunsul inflamator.[2]

  • Cancer

140 de români mor zilnic din cauza cancerului. [3]

Tratamentul cancerului este dur și deseori nu are succes.

Cancerul este o boală cauzată de mutații ale genelor cheie care controlează diviziunea celulară și creșterea.

Dieta este un modulator important al riscului. Cercetările in vitro și pe animale au demonstrat că antocianinele din afine au activitate preventivă și supresivă a cancerului prin activitatea antioxidantă.

  • Boli cardiovasculare

În România, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces. [4]

Principalii factori de risc sunt obezitatea, diabetul, hipertensiune arterială, niveluri ridicate de lipide și niveluri ridicate de acid uric. Stresul oxidativ crescut poate contribui, de asemenea, iar inflamația este un factor cheie. Ateroscleroza, este, de asemenea, una dintre cele mai importante cauze ale bolilor cardiovasculare, fiind un proces inflamator asociat cu procesele oxidative și deteriorarea endoteliului vascular.

Prin urmare, efectele antiinflamatorii și antioxidante ale antocianinelor sunt relevante pentru potențialele efecte cardioprotectoare ale afinei și ale altor fructe de pădure. Efectele antihipertensive, hipolipemiante, hipoglicemiante și antiobezitate ar fi, de asemenea, cardioprotectoare.

  • Probleme cu vederea

Au existat numeroase studii privind efectele afinelor asupra diferitelor aspecte ale vederii și tulburărilor oculare, inclusiv cataractă, retinopatia, degenerescența maculară și vederea nocturnă.

Multe studii au arătat efecte pozitive, inclusiv îmbunătățirea anomaliilor retiniene, creșterea rezistenței capilare, încetinirea progresiei opacității lentilei și miopiei și îmbunătățirea adaptării la întuneric.

De exemplu, într-un studiu pe 50 de pacienți cu cataractă senilă ușoară, s-a raportat că 4 luni de suplimentare cu antocianine de afine plus vitamina E au avut o rată de succes de 97% în prevenirea progresiei cataractei.

Cu toate acestea, aceste studii și multe alte studii au fost mici, iar pentru realizarea lor s-au folosit suplimente mixte, cum ar fi afine plus alte fructe de pădure sau afine combinate cu vitamina E. De asemenea, studiile au fost necontrolate.

Sub ce formă se găsește afinul?

afinele

Poți consuma afine proaspete sau uscate sau poți prepara ceai de afine folosind fructe de pădure proaspete sau uscate.

Mai există și extractul de afine, dar ar fi indicat că acesta să respecte standardul de 25% antocianidină. Extractul conține cel mai mare procent de antocianozide, fiind mai puternic ca efect.

Contraindicații afine

Fructele și extractul de afine sunt considerate, în general, sigure, neavand efecte secundare cunoscute.

Cu toate acestea, frunzele și extractul de afine nu trebuie luate în cantități mari pe o perioadă extinsă de timp, deoarece taninurile pe care le conțin pot cauza pierderi severe în greutate, spasme musculare și chiar deces.

Consumul de afine poate schimba modul în care acționează alte remedii, medicamente și chiar vitamine, iar utilizarea acestor produse împreună poate duce la efecte nocive.

Femeile însărcinate și care alăptează nu ar trebui să utilizeze extracte de afine, cu excepția cazului în care la sunt recomandate de medic.

Referinte

  1. „What do herbalists suggest to diabetic patients in order to improve glycemic control? Evaluation of scientific evidence and potential risks” – https://link.springer.com/article/10.1007/s00592-004-0150-2
  2. „Bilberry (Vaccinium myrtillus L.)” – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92770/
  3. „140 de români mor în fiecare zi de cancer. Diagnosticarea în stadii avansate – una dintre principalele cauze” – https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-22953105-140-romani-mor-fiecare-cancer-diagnosticarea-stadii-avansate-una-dintre-principalele-cauze.htm
  4. „Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, fiind responsabile de aproximativ 58% din totalul deceselor“ – adev.ro/pruub9

Sursa foto: freepik.com

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button