fbpx
Boli cronice si afectiuniMedicina integrativa

Tot ce trebuie să știi despre infecțiile cu transmitere sexuală

Infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) sunt anumite infecții transmise prin contact sexual - vaginal, anal sau oral.

Infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) sunt anumite infecții transmise prin contact sexual – vaginal, anal sau oral. Infecțiile sunt cauzate de diverse bacterii, paraziți și virusuri. Este important să te testezi dacă prezinți una dintre simptomele acestor infecții cu transmitere sexuală.

Cele mai frecvente infecții sunt: Chlamydia, Herpesul genital, Gonoree, HIV/SIDA, HPV, Sifilis și Tricomonaza. Majoritatea infecțiilor cu transmitere sexuală apar atât la bărbați, cât și la femei. Unele cazuri sunt mai severe în rândul femeilor, iar boala poate determina probleme grave pentru copil.

Fiecare infecție are o cauză diferită. Herpes genital bărbați – este provocat de virusuri. La fel se întâmplă și în cazul HPV-ului. Bacteriile provoacă gonoree, sifilis și chlamydia, iar paraziții tricomonoza.

Factorii care pot crește riscul de infectare cu ITS:

– Contactul sexual neprotejat – Riscul de infecție cu ITS crește în momentul în care partenerul nu folosește prezervativul din latex în timpul actului sexual vaginal sau anal. Sexul oral nu prezintă un risc la fel de ridicat, dar infecțiile pot fi transmise dacă bărbatul nu poartă un prezervativ din latex.

– Contactul sexual cu mai mulți parteneri – Riscul de a contacta o infecție cu transmitere sexuală crește odată ce bărbații întrețin relații sexuale cu mai multe partenere. Herpesul genital ar putea apărea în acest caz în cazul persoanelor de sex masculin.

– Injectarea de droguri – Acestea răspândesc mai multe infecții severe, printre care HIV, hepatita B și hepatita C.

– Vârsta fragedă – Jumătate dintre infecțiile cu transmitere sexuală afectează tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani.

Una dintre cele mai răspândite infecții cu transmitere sexuală este herpesul genital la bărbați. Aceștia pot contacta virusul în urma unui act sexual vaginal sau anal. Majoritatea persoanelor infectate cu HSV nu știu că au această boală deoarece nu prezintă semne sau simptome. Atunci când sunt prezente, simptomele pot începe la aproximativ două până la 12 zile de la expunerea la virus.

Simptome:

  • Durere sau mâncărime – Este posibil să ai dureri și sensibilitate în zona genitală până când infecția dispare.
  • Mici umflături roșii sau mici vezicule albe – Pot apărea la câteva zile până la câteva săptămâni după infectare.
  • Ulcere – Se pot forma când veziculele se rup și transpiră sau sângerează. De asemenea, vei simți o durere în timp ce urinezi.

Rănile apar acolo unde infecția a pătruns în organism. Herpesul genital la bărbați se poate dezvolta pe: fese și coapse, anus, gură, uretră și penis.

Herpesul genital este diferit pentru fiecare persoană. Semnele și simptomele pot să reapară intermitent timp de ani de zile. Unele persoane se confruntă cu numeroase episoade de infecții în fiecare an. Pentru altele, însă, erupțiile sunt mai puțin frecvente pe măsură ce trec mai multe săptămâni de la infectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button