fbpx
Stil de viata sanatos

Top 5 alimente care conțin probiotice și ne ajută la reglarea florei

Asa cum a spus Hipocrate : ”toate bolile încep în intestine”

Probioticele sunt microorganisme deja existente în flora intestinală și care ajută organismul să își mențină imunitatea, să absoarbă vitaminele și mineralele de care are nevoie, ajută la buna funcționare a digestiei și la menținerea sănătății mintale, prin nervul vag.

Conform studiilor, lipsa/nivelul scăzut de probiotice din intestine pot duce la balonări, stări de anxietate, acnee, etc. Prin urmare este foarte important să ne menținem echilibrul florei intestinale (microbiomul) la un nivel optim al bacteriilor bune pentru a menține la un nivel scăzut bacteriile nocive. Flora intestinală este influențată de alimentație, medicamente ingerate, hidratare, nivelul de stres etc.

Un factor care nu trebuie neglijat, pentru sănătatea florei intestinale il constituie prebioticele (acestea sunt hrana probioticelor). Prebioticele le găsim în legume și fructe, dar și în frunze verzi (ex:anghinare, usturoi, ceapă, banană etc)

Principalele alimente cu un aport crescut de probiotice, care ne asigura sanatatea florei sunt:

1) muraturile în saramură (castraveți, varză, kimchi)

Pe lână aportul de probiotice, murăturile mai au și alte beneficia-conțin vitamina C, A, K, minerale, sunt bogate în fibre, pot oferi protecție pentru ficat, sunt o sursă important de antioxidanți. Mărarul din murături ajută la scăderea colesterolului prin nivelul crescut de quercitină.

Contraindicații: persoanele hipertensive trebuie să le consume cu moderație

Kimchi-ul este o garnitură picantă, acrișoară și sărată, obținută prin fermentarea legumelor, condimentată cu arome îmbietoare. Acest preparat are o istorie îndelungată, fiind folosit în Coreea încă din perioada celor Trei Regate.  Kimchi-ul este o sursă naturală de probiotice, sprijinind sănătatea digestivă și sistemul imunitar. Prin consumul regulat, kimchi-ul poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol și îmbunătățirea circulației sângelui.

muraturi

2) iaurtul/kefirul

Iaurtul este unul dintre cele mai populare și accesibile surse de probiotice. Culturile vii și active din iaurt sunt microorganisme benefice care supraviețuiesc procesului de fermentație și rămân viabile în produsul final.

Kefirul este renumit pentru diversitatea sa impresionantă de tulpini probiotice. Acest produs fermentat conține o combinație complexă de bacterii benefice și drojdii, care formează o simbioză unică. Printre tulpinile probiotice comune în kefir se numără Lactobacillus kefiri, Lactobacillus kefiranofaciens, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum și Streptococcus thermophilus.

3) alimente fermentate (ex: kombucha, miso-soya fermentată, cvas, hydromel, rejuvelac)

Miso este o pastă tradițională japoneză obținută prin fermentarea boabelor de soia cu sare și koji (Aspergillus oryzae), o cultură de mucegai folosită în fermentarea alimentelor. Miso conține o varietate de bacterii benefice, în special Lactobacillus și Bifidobacterium. Pe lângă probiotice, miso este bogat în proteine complete, vitamine din complexul B, minerale precum zinc și mangan, și compuși bioactivi cu proprietăți antioxidante.

Kombucha este o băutură probiotică obținută prin fermentarea ceaiului îndulcit cu ajutorul unei culturi simbiotice de bacterii și drojdii. Pe lângă probiotice, kombucha este bogată în antioxidanți, vitamine din complexul B și acizi organici precum acidul glucuronic, cunoscut pentru proprietățile sale detoxifiante

4) polenul crud

Lucru destul de putin cunoscut inca, polenul crud este un probiotic vegetal. Cercetările microbiologice de laborator din ultimii ani au dezvăluit un important conținut în lactobacili.

polen crud

5) oțetul nepasteurizat

Datorită procesului de fermentație naturală și liniștită, care durează peste doi ani, oțetul de mere ecologic este bogat în drojdii, lanțuri proteice, enzime și bacterii benefice.

In concluzie, pentru a menține nivelul optim al microbilor buni din flora intestinală: consumați legume și fructe (crude, sub formă de salate, ca si gustări), beți apă dimineața (pe stomacul gol-minim 300ml),  evitați consumul de alimente procesate, băuturi carbogazoase, zahăr, alcool.

Surse: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4854945/

https://www.womansday.com/health-fitness/nutrition/advice/g3241/simple-ways-to-beat-bloating/

17 Great Probiotic Foods for Better Gut Health

Iordan Antonia

Nutriționist și health coach acreditat de Institute of Integrative nutrițion

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button