Principalii factori stresori sunt: jobul iar aici cuprindem dead-line-urile, relațiile cu colegii/clienții, traficul (timpul petrecut în mașină), task-urile de acasă (cumpărătur, mâncare, teme copii etc)
Alimentația joacă un rol esențial nu doar în sănătatea fizică, ci și în starea noastră mentală. Pe lângă sport, somn și timp petrecut în natură, ceea ce mâncăm are un impact profund asupra modului în care ne simțim și gândim. O dietă echilibrată poate ajuta la prevenirea și gestionarea anxietății, depresiei și altor probleme mentale.
Consumă regulat fructe și legume, pește gras, nuci/semințe, cereale integrale și ciocolată neagră.
Ceea ce pare atât de natural, sau cel puțin era pentru strămoșii noștri, somnul e acum o știință studiată destul de mult – din fericire, căci are implicații uriașe asupra sănătății.
Fără somn, nu ai nici energie, nici claritate ca să faci alegeri bune pentru sănătatea ta, intri într-un cerc vicios din care cu greu mai poți ieși.
Somnul odihnitor este foarte valoros pentru refacerea fizică și mentală. Este important să dormi între 7-8 ore pe noapte pentru a te simți mai energic și mai eficient.
Sportul are beneficii asupra sănătății inimii, a întregului corp, dar și a minții (reduce simptomele anxietății și depresiei). Practicarea regulată a activității fizice ajută la îmbunătățirea stării de spirit, la creșterea energiei, la scăderea în greutate, creșterea masei musculare și automat a sănătății articulațiilor, stimulează memoria și îmbunătățește somnul.
5 idei pentru a fi activ
- Începe cu o plimbare în parc: Crește treptat viteza și intensitatea.
- Înot sau clasele de aqua gym: Variante excelente pentru persoanele sedentare sau cu probleme articulare.
- Mers cu bicicleta: Atât în timpul liber, cât și ca variantă de transport la birou.
- Antrenament fitness (cu greutăți): Recomandat la început cu antrenor personal.
- Dansuri: Fie cu grup, fie cu un amic, la clase sau one to one.