fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Terapii alternative: vezi care sunt avantajele și dezavantajele

Ca orice altă formă de tratament, terapiile alternative au avantajele și dezavantajele lor. Explorează ambele părți și vezi cu ce te-ar putea ajuta terapiile alternative.

Așa cum o afecțiune apare din motive particulare și fiecare persoană o percepe diferit, la fel și tratamentul ar trebui să fie specializat pe nevoile fiecărei persoane în parte.

Acesta este unul dintre principiile medicinei integrative, atenția spre nevoile pacientului.

Un alt principiu de bază al multor terapii alternative este echilibrul.

Acupunctura, Tai chi și alte diverse forme de terapii bioenergetice sunt concepute pentru a aduce organismul în echilibru, ceea ce poate ajuta la restabilirea sănătății.

Promovarea auto-vindecării este o abordare atractivă pentru pacienți deoarece și-a dovedit de multe ori eficacitatea și oferă o perspectivă holistică asupra sănătății.

Utilizarea medicinei integrative are beneficii pentru o varietate de afecțiuni, dar există și lucruri la care trebuie să fii atent când alegi una dintre terapiile alternative.

Înainte de a încerca orice terapie nouă, ia în considerare aceste posibile avantaje și dezavantaje.

Terapii alternative – Avantaje

Te învață să devii mai responsabil pentru sănătatea ta

Vindecarea holistică te învață să recâștigi echilibrul dintre minte și corp, deoarece afecțiunile și durerile pe care le simți sunt cauzate de dezechilibrele acestora.

Terapiile alternative se concentrează pe a te ajuta să identifici cauza principală a problemei și pe cum să vindeci această cauză, nu numai simptomele ei.

Vei învăța, de asemenea, cum să îți menții sănătatea pe termen lung, devenind conștient și capabil să îți îngrijești mintea și corpul în mod activ.

Organismul este tratat ca întreg

O diferență majoră între medicina tradițională și cea alternativă este că majoritatea terapiilor alternative pun accentul pe îngrijirea întregului organism.

Medicina tradițională vede o afecțiune ca pe o entitate distinctă din corpul unei persoane.

Această tendință a condus la multe progrese pentru descoperirea tratamentelor, însă a avut drept consecință distanțarea de părțile „sănătoase” ale pacientului.

Medicii și practicienii de terapii alternative se adresează nu doar corpului fizic, ci și sănătății emoționale și spirituale ale pacientului.

Oamenii au devenit tot mai interesați de această abordare a vindecării, de aceea medicina integrativă este în continuă creștere.

Se acordă atenție persoanei

Datorită accentului pus pe îngrijirea întregului, practicienii de medicină integrativă oferă pacienților o atenție sporită asupra persoanei lor și celorlalte aspecte din viața acestora.

De multe ori, medicii obișnuiți sunt presați de timp sau alți factori externi, cum ar fi de sălile de așteptare pline, și nu pot face acest lucru.

Practicienii de medicină integrativă, datorită filosofiilor de lucru și structurii diferite, pun, de obicei, un accent mai mare pe atenția individuală.

Aceștia petrec adesea un timp semnificativ cu pacienții lor, iar acest lucru, în sine, îl face pe pacient să se simtă bine, îngrijit, că este important.

Se concentrează pe prevenție

Un alt aspect atractiv când vorbim despre terapii alternative este concentrarea pe prevenție.

În timp ce medicina tradițională tinde să intervină în momentul în care o afecțiune își face apariția, multe tipuri de terapii alternative încurajează pacienții să viziteze medicii avizați pentru a face un control de rutină.

În cadrul acestor vizite are loc o analiză a sănătății generale și se pot face tratamente care se concentrează pe prevenirea afecțiunii înainte de apariția acesteia, în conformitate cu starea pacientului.

Pot funcționa ca tratamente singulare sau de susținere

Tratamentele alternative pot fi utilizate sub îndrumarea medicului și conform recomandărilor acestuia.

Studiile recente arată că anumite plante și suplimente ajută la controlul și vindecarea cancerului și a diabetului.

Cei care au anxietate sau depresie se bucură de beneficiile yoga și ale anumitor plante medicinale, conform tratamentului specializat lor.

S-a raportat că masajul terapeutic ajută, de asemenea, la ameliorarea durerilor musculare și articulare.

Nu sunt costisitoare

Unele terapii alternative implică utilizarea remediilor naturale, iar acestea sunt, de obicei, ușor de găsit sau chiar cultivat.

Altele, precum yoga, meditația, mindfulness, nu necesită nimic special. În plus, le poți face aproape oriunde, atunci când îți dorești.

Lipsa efectelor adverse

Un alt avantaj al multor terapii alternative este că nu au efecte adverse, iar cele care au, nu sunt deloc de speriat.

Terapii alternative – Dezavantaje

Nu există suficiente studii despre ele

Dezavantajul terapiilor alternative este lipsa standardizării fie a practicilor, fie a tratamentelor incluse.

Cu toate acestea, chiar și tratamentele din medicina convențională au trecut prin acest proces la un moment dat.

Terapiile alternative au început să ia amploare de câțiva ani, însă studiile întârzie să apară. Tot mai multe cercetări încep să pună o bază științifică a terapiilor alternative.

În acest sens, probabil că ne putem aștepta ca în curând tot mai multe terapii alternative să fie validate, în timp ce unele au fost deja.

Au nevoie de timp pentru a da rezultate

Unele terapii alternative implică practici care nu asigură vindecarea instantanee.

Acest lucru poate fi descurajator pentru unii, mai ales dacă o afecțiune dă grave bătăi de cap.

Acesta este motivul pentru care unii practicieni nu vor recomanda terapii alternative în situații de urgență.

Însă, perioada mai îndelungată a tratamentelor este justificată prin faptul că asigură o vindecare pe termen lung.

Necesită schimbări ale stilului de viață

Trebuie să dedici timp și energie dacă îți dorești cu adevărat să adopți medicina holistică ca metodă pentru a obține o sănătate optimă.

Acest lucru înseamnă că trebuie să faci câteva schimbări majore în stilul tău de viață, cum ar fi modificarea dietei și adoptarea unei mentalități diferite atunci când vine vorba despre a face față factorilor de stres din viață.

Dar dacă acest lucru aduce cu sine stare generală îmbunătățită, atunci poate că merită efortul.

Interacțiunea cu alte medicamente

Unele remedii pe bază de plante ar putea interacționa cu medicamentele eliberate pe bază de rețetă, în timp ce unele tipuri de terapii alternative ar putea avea contraindicații pentru o anumită afecțiune.

De aceea, trebuie să informezi întotdeauna medicul despre starea ta reală și medicamentele pe care le iei în prezent. Cere sfatul unui specialist în privința adoptării terapiilor alternative.

Medicii care practică medicina tradițională devin din ce în ce mai deschiși la utilizarea terapiilor alternative ca tratamente de susținere.

Cu toate acestea, trebuie să te asiguri că iei decizii în cunoștință de cauză înainte de a adopta orice formă de tratament, fie că este convențional sau alternativ.

Sursa foto: freepik.com

Bacescu Adnana

Mă găsești printre cărți.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button