Te cerți mereu cu partenerul pe aceeași temă, fără nicio rezolvare? În acest caz, poate ar fi timpul să apelați la ajutorul unui psihoterapeut de cuplu.
Însă, cercul vicios al certurilor nu este unicul motiv pentru care tu și partenerul tău puteți merge la terapie de cuplu. Simpla dorință de a vă îmbunătăți relația este o motivație suficientă.
De asemenea, dacă v-ați blocat în decursul gestionării unei decizii grele, dacă vă gândiți să vă despărțiți sau dacă a existat un factor de stres major asupra relației, cum ar fi infidelitatea, tensiunea financiară sau trauma, luați în considerare terapia de cuplu.
De ce terapie de cuplu?
În orice relație apar neînțelegeri. Este normal să apară, acestea fiind parte a procesului de consolidare a relației.
Înainte să fim într-o relație, suntem indivizi cu păreri proprii, pasiuni și dorințe.
Atunci când alegem să împărțim viața cu cineva, ne asumăm această alegere, poate nefiind pe deplin conștienți ce implică o relație.
Într-o relație îți dorești să te simți iubită, să știi că te poți baza pe celălalt, să cultivi împreună cu el obiceiuri bune și să devii o variantă mai bună a ta. Uneori, nu se întâmplă toate acestea, și apar conflicte, interioare și în cuplu.
Terapia de cuplu poate rezolva majoritatea, dacă nu toate conflictele existente în relație, individuale sau pentru amândoi, cu o singură condiție: Să existe dorință!
Majoritatea cuplurilor ajung la terapie de cuplu după o bună perioadă de relație. Având în vedere acest lucru, nu ar fi păcat să risipești toate resursele investite de-a lungul timpului pentru a avea o relație frumoasă?
Nu merită să îi mai dai o șansă relației? O șansă cu o rată a succesului foarte aproape de reușită?
Este foarte puțin probabil ca în viitor să ai o relație perfectă, fără conflicte. De fapt, este imposibil. Iar odată ce ai lăsat lucruri nerezolvate dintr-o relație, cu siguranță vor apărea din nou.
Diverși factori pot fi surse ale conflictului, și este foarte probabil ca niciunul dintre parteneri să nu aibă o vină cu adevărat.
Suntem oameni obișnuiți, care au moștenit de la părinți o perspectivă asupra a ceea ce înseamnă o relație. La rândul lor, părinții au avut relații mai mult sau mai puțin bune. Însă astăzi, avem mult mai mult acces la educație.
Am putut să ne alegem situația familială? NU.
Putem alege să vedem o altă perspectivă? CATEGORIC!
Semne că ar trebui să mergi la terapie de cuplu:
- Comunicare în relație nu este cea mai reușită
- Te încearcă sentimente de plictiseală sau monotonie în legătură cu relația ta
- Vă certați mereu pe același subiect, fără rezolvare
- Te simți distantă față de partenerul tău
- Ai senzația că nu primești ceva de care ai nevoie (de exemplu, timp sau afecțiune)
- Prezența unei trădări (o aventură sau infidelitate)
- Vă întrebați dacă ar trebui să vă despărțiți
- Vă simțiți prea atașați unul de celălalt (codependență)
- Prezența unor traume din trecut care apar în relația ta.
Motive pentru care poți încerca terapia de cuplu:
- Îți dorești să vă îmbunătățiți relația
- Îți dorești să înveți cum să gestionezi un conflict în mod sănătos
- Dorința de a pune o bază puternică înainte de căsătorie (consiliere premaritală)
- Îți dorești să vezi cum poți aborda unui eveniment important din viață (cum ar fi mutarea, un nou loc de muncă sau o decizie grea)
- Afli cum să gestionezi tranziția de la cuplu la părinți
Cum te poate ajuta terapia de cuplu cu aceste probleme?
Scopul terapiei de cuplu este acela de a face relația funcțională. În acest sens, terapeutul va face tot ce îi stă în putință să analizeze care sunt obstacolele din calea fericirii cuplului tău.
De ce să ai încredere într-un străin pentru a-ți îmbunătăți relația?
Pentru că un psihoterapeut de cuplu are instruirea și experiența necesară pentru a gestiona într-un mod eficient conflictele care apar în cuplu.
Dinamica unei ședințe de terapie de cuplu depinde foarte mult de natura problemei pentru care cuplul a apelat la aceasta, de „nivelul” la care se află partenerii cu comunicarea și de tipul abordării pe care o practică terapeutul.
O persoană poate veni și singură la terapie de cuplu, nefiind util să forțeze partenerul dacă nu-și dorește. Chiar și așa, relația de cuplu se poate imbunatați.
Terapeutul va încerca să dea o direcție pentru rezolvarea problemei încurajând comunicarea, cea mai frecventă cauză care duce la conflicte.
Deficiențele de comunicare apar din mai multe motive, important este cum pot fi îndepărtate.
Comunicarea eficientă asigură cuplului unul dintre acele principii de bază pe care se construiește o relație sănătoasă și de lungă durată: încrederea.
Majoritatea oamenilor merg la terapie de cuplu atunci când au probleme legate de intimitate sau comunicare. Cuplul se află, de obicei, la o răscruce de drumuri, neștiind cum să meargă înainte sau dacă chiar mai vrea să meargă înainte.
Chiar și cuplurile sănătoase pot beneficia de terapia de cuplu, deoarece este o oportunitate de a îmbunătăți conexiunea și de a afla mai multe despre celălalt.
Așadar…
Problemele în cuplu nu sunt singura motivație pentru care ai putea încerca să mergi, singură sau cu partenerul, la terapie de cuplu.
Dorința de a preveni eventuale neînțelegeri prin învățarea unor metode corecte de comunicare pare a fi o motivație nemaipomenită pentru a urma terapia de cuplu.
Dragostea este un sentiment, dar o relație sănătoasă este un set de abilități. Majoritatea, nu cunoaștem și nu avem de unde învăța aceste abilități, însă ne așteptăm ca relația să meargă ca pe roate.
Nu este suficient să visezi. E timpul să treci la fapte!
Sursa foto: pexels.com