Tratamentul convențional recomandat persoanelor cu eczeme urmărește cu precădere reducerea simptomelor, precum mâncărimea și inflamația, care pot fi dificil de suportat. De asemenea, acesta poate include creme sau unguente cu corticosteroizi, creme hidratante sau produse antihistaminice. Din cauza faptului că simptomele eczemelor pot recidiva, se recomandă prevenirea factorilor declanșatori, precum produsele cu substanțe chimice, ce pot fi iritante.
Terapiile dedicate echilibrării minții și a trupului, precum meditația și yoga, sunt recunoscute pentru efectele lor asupra reducerii stresului, a durerii, a anxietății și a depresiei. Potrivit medicului dermatolog Viktoryia Kazlouskaya de la Universitatea din Pittsburgh, mulți medici au început să utilizeze aceste terapii pentru a trata afecțiunile dermatologice.
Iată care sunt cele mai eficiente terapii alternative pentru tratarea eczemelor:
-
Terapia cognitiv-comportamentală
După cum sugerează și numele, terapia cognitiv-comportamentală utilizează terapia cognitivă și cea comportamentală pentru a ameliora afecțiunilor psihice și psihosomatice. Un studiu publicat în anul 2021 în JAMA Dermatology a descoperit rolul pe care terapia îl joacă în vindecarea eczemelor.
La acest studiu au participat 102 adulți cu eczeme cauzate de dermatita atopică. Pacienții care au urmat, alături de tratamentul tradițional, ședințe online de terapie cognitiv-comportamentală pe o perioadă de 12 săptămâni, au observat o reducere semnificativă a mâncărimii, cât și a depresiei și a problemelor de somn. Datorită acestor rezultate, specialiștii sunt de părere că terapia cognitiv-comportamentală poate fi de ajutor în tratarea afecțiunilor dermatologice. [1] -
Meditația mindfulness
Meditația mindfulness s-a dovedit eficientă în reducerea stresului și a anxietății, dar și în ameliorarea depresiei și a tulburărilor de somn. Un studiu pilot realizat în cadrul Universității Emory arată că meditația poate reduce senzația de mâncărime specifică eczemelor.
Cei 10 participanți la studiu, afectați de o formă cronică de prurit, au urmat un program de meditație mindfulness pe o perioadă de 8 săptămâni. Aceasta i-a ajutat să reducă nevoia de a se scărpina, prin direcționarea atenției către altceva și nu pe senzația de mâncărime. Medicul Tania Elliot, de la American College of Allergy, Asthma and Immunology, este de părere că meditația poate fi de ajutor în ameliorarea simptomelor eczemei. [2]Mai multe informatii despre Meditatia Mindfulness poti citi AICI
-
Yoga
Yoga este utilizată astăzi pentru redobândirea echilibrului dintre minte, trup și suflet, dar și pentru a ameliora depresia, anxietatea sau durerea de spate. Un studiu din anul 2017 arată că această practică poate fi benefică persoanelor cu eczeme. Participanții la studiu au urmat pentru 3 luni ședințe de yoga și de meditație.
Cercetătorii au remarcat o creștere a anumitor proteine antiinflamatoare, dar și o reducere a proteinelor inflamatorii responsabile de apariția unor afecțiuni dermatologice, precum eczemele. De asemenea, s-a observat o reducere notabilă a anxietății și a depresiei. [3]Mai multe informatii despre Yoga poti citi AICI
-
Hipnoterapia
Hipnoterapia este o intervenție minte-corp, ce folosește hipnoza pentru a îmbunătăți concentrarea, cu scopul de a ameliora diferite probleme de sănătate, precum insomnia, tulburările alimentare sau stresul post-traumatic.
Un studiu din anul 2020 analizează efectele hipnoterapiei asupra ameliorării eczemelor. Acestea s-au ameliorat la 26 din 27 de persoane care au participat la studiu și au urmat ședințe de hipnoterapie. Tocmai de aceea aceasta poate fi utilă în tratarea dermatitelor atopice și a eczemelor. [4] -
Tehnica de Biofeedback
Tehnica de Biofeedback învață pacientul să își modifice gândurile, emoțiile și comportamentul pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate. Aceasta este utilizată cu precădere pentru gestionarea stresului și pentru îmbunătățirea sănătății mintale, dar s-a dovedit eficientă și în ameliorarea afecțiunilor cronice, precum eczemele.
În anul 2021 a fost publicat un studiu care arată că tehnica de biofeedback poate reduce stresul, care este un factor de risc pentru apariția simptomelor eczemelor. [5]
Rezultatele acestor studii sunt încurajatoare, dată fiind dificultatea cu care se tratează eczemele. În plus, unele terapii alternative recomandate în cadrul acestui articol oferă importante beneficii terapeutice, precum reducerea stresului și îmbunătățirea stării generale de sănătate.