fbpx
Boli cronice si afectiuniMedicina integrativaTerapii alternative si complementare

Terapia cu plasmă pentru artroză

Terapia cu plasmă (PRP) este o terapie inovatoare utilizată pentru a trata o serie de probleme ortopedice, inclusiv artroza. Această nouă abordare transformă modul în care este tratată artroza.

Terapia cu plasmă sau terapia PRP constă în injectarea unei cantități mici de plasmă care a fost îmbogățită cu trombocite in ligamente, tendoane sau mușchi.

Scopul acestei terapii este de a folosi proprietățile naturale de vindecare are sângelui.

Dacă suferi de artroză, această terapie poate fi extrem de utilă pentru tine. Deși nu este un tratament standard, tot mai mulți oameni apelează la terapia cu plasma pentru tratarea artrozei sau a altor probleme ortopedice.

Citește în continuare pentru a afla cum te poate ajuta terapia PRP pentru a diminua durerea cauzată de artroză și pentru a-ți îmbunătăți mobilitatea.

Ce este terapia cu plasmă?

Terapia cu plasmă (PRP) reprezintă injectarea unei cantități mici de plasmă îmbogățită cu trombocite în zonele afectate. Trombocitele sunt celule sanguine care joacă un rol vital în vindecarea și regenerarea țesuturilor. Trombocitele eliberează factori de creștere care trimit semnale către celule, ceea ce declanșează procesul de vindecare. Trombocitele și factorii de creștere ameliorează durerea, reduc inflamația și încetinesc progresia artrozei.

dr razvan constantinescu recuperare medicala

Cum se face plasma îmbogățită în trombocite?

Plasma se prepară prin centrifugarea sângelui pacientului. Fiolă cu sânge este reprezentată de o eprubetă specială care are un dop de gel și un anticoagulant-citrat de sodiu. Prin centrifugare, adică învârtirea rapidă a eprubetei într-o centrifugă, la 3000-4000 rotații pe minut, se obține separarea cheagului format din fibrina și elemente figurate albe și roșii care se depun la fundul eprubetei sub dopul transparent. Deasupra se regăsesc fracțiunile de plasma săracă și bogată în trombocite.

Învârtirea face ca sângele să se separe în straturi:

 • Celulele roșii din sânge, aproximativ 45% din sânge, sunt forțate spre fundul flaconului
 • Globulele albe și trombocitele formează un strat mijlociu subțire, numit blană leucoplastică, care cuprinde mai puțin de 1% din sângele centrifugat
 • Plasma „săracă în trombocite”, sau plasma cu o concentrație scăzută de trombocite, constituie stratul superior rămas, aproximativ 55% din proba de sânge centrifugată.

Odată ce procesul de centrifugare este finalizat, medicul sau asistenta va scoate flaconul din centrifugă și va pregăti soluția de PRP pentru injectare.

Ce trebuie să știi despre terapia cu plasmă?
Terapia PRP poate ajuta la stimularea vindecării rănilor în traumatisme și leziuni articulare. Tehnica poate stimula și ajuta la fixarea mai bună a firelor de păr transplantate și poate îmbunătăți alte proceduri cosmetice, prin stimularea sintezei de neocolagen și îmbunătățirea elasticității celui deja existent datorită multitudinii de factori de creștere.

Rezultatele tratamentului cu PRP sunt vizibile după câteva săptămâni pentru injecțiile articulare și în șase luni pentru injecțiile pe scalp și nu sunt permanente; pacienții pot necesita injecții suplimentare la indicația medicului lor.

Deoarece tratamentul folosește țesuturile proprii ale pacientului, injecțiile cu PRP sunt sigure și pot fi administrate sau utilizate împreună cu alte proceduri.

Cât de eficientă este terapia cu plasmă pentru artroză?

Terapia PRP poate fi extrem de eficientă pentru tratarea artrozei.

În mod normal, atunci când ești rănit, corpul începe un proces natural de vindecare prin eliberarea trombocitelor care călătoresc către zona afectată. Trombocitele joacă un rol crucial în inițierea procesului de vindecare. Pline de factori de creștere, trombocitele determină prin eliberarea factorilor regeneratori stimularea celulor stem locale pentru o vindecare mai bună.

PRP folosește procesul natural de vindecare al corpului tău pentru a vindeca articulațiile deteriorate de artroza. Introducerea unei concentrații mari de trombocite in articulația deteriorată stimulează procesul natural de vindecare și întărește capacitatea naturală a organismului de a se vindeca singur.

Procedând astfel, PRP reduce durerea cauzată de artroză și inflamația și ajută la îmbunătățirea funcției articulației.

În unele cazuri, PRP poate promova regenerarea cartilajului. PRP poate stimula, de asemenea, formarea vaselor de sânge în articulații și poate spori nutrienții livrați articulației deteriorate.

Citeste si: Mâncarea ca tratament: Cum ajută alimentația în ameliorarea bolilor?

Terapia PRP este, de asemenea, utilizată după intervenția chirurgicală pentru a ajuta la îmbunătățirea procesului de vindecare. Acest lucru este valabil pentru multe tipuri diferite de chirurgie ortopedică, deoarece factorii de creștere din trombocite ajută la accelerarea vindecării în acea zonă.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de @newmedicine.ro

Avantajele terapiei PRP pentru artroză:

 • PRP poate reduce durerea cauzată de artroză și poate îmbunătăți mobilitatea articulațiilor
 • Poate stimula procesul natural de regenerare și poate stimula formarea vaselor de sânge
 • Este non-invazivă și se efectuează sub anestezie locală
 • Are efecte de lungă durată

Riscuri și efecte secundare

O injecție cu PRP este o procedură ce prezintă riscuri scăzute și, de obicei, nu provoacă efecte secundare majore. Procedura implică o prelevare de sânge, așa că ar trebui să te asiguri că ești hidratat și că ai mâncat în prealabil pentru a preveni senzația de amețeală. După procedură, este posibil să ai o oarecare durere și vânătăi la locul injectării.

Deoarece injecțiile cu PRP sunt alcătuite din propriile celule și plasmă, riscul unei reacții alergice este practic inexistent. Riscurile mai puțin frecvente ale injecțiilor cu PRP includ:

 • Sângerare
 • Leziune de țesut
 • Infecţie
 • Leziuni ale nervilor

Articol revizuit de Dr Razvan Constantinescu

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button