fbpx
Psihoterapie Integrativa

Cum să porți discuții despre bani în cuplu?

Atunci când vine vorba despre o relație, banii sunt ultimul lucru la care te gândești. Mai degrabă ți-ai dori să planifici o seară în doi cu lumânări și un vin bun.

Însă, dacă îți dorești o relație pe termen lung, care să fie cât mai autentică, e nevoie să aduci în discuție și BANII.

Adesea apar neînțelegeri pe această temă și multe cupluri ajung chiar să facă terapie de cuplu doar pentru că nu reușesc să găsească o cale de mijloc. De regulă, cel care câștiga mai mult tinde să creadă că e mai îndreptățit să aibă ultimul cuvânt de spus, în timp ce partenerul remunerat mai puțin e nevoit să cedeze.

Studiile arată că banii sunt principala sursă de stres într-o relație și de multe ori pot duce la despărțire sau divorț.

În acest caz ce putem face? Cum putem aborda subiectul fără a genera tensiune și ce tactici putem folosi pentru a păstra un echilibru?

În primul rând, cred că cel mai important lucru ar fi să îți inviți partenerul calm la o astfel de discuție, adresandu-i pur și simplu întrebarea: “Cât de confortabil te simți să discutăm despre bani?” sau “Crezi că ar fi timpul potrivit să discutăm despre bani?” Astfel îi oferi spațiu celui de lângă tine să aibă un timp de gândire și să vadă dacă este pregătit.

Pe măsură ce o să începeți să discutați despre bani într-un mediu cât mai calm și relaxat, o să vezi că și discuțiile o să curgă și intimitatea dintre voi va crește.

Trei întrebări pe care este bine să le aveți în vedere încă de la început:

  1. Câți bani căștigă fiecare?
  2. Dacă există datorii?
  3. Care este viziunea fiecăruia în ceea ce privește împărțirea cheltuielilor în cuplu?

Atunci când purtați discuții pentru a raspunde la aceste întrebări, dar și în general despre bani, este indicat să aveți în vedere următoarele aspecte:

1. Fiți deschiși și sinceri

Baza oricărei relații este încrederea.

Există mari șanse să aveți viziuni diferite asupra banilor. Tu s-ar putea să fii mai calculat și mai econom, în timp ce partenerul tău poate să fie mai impulsiv și mai cheltuitor cu banii. Cel mai important este să vă cunoașteți cât mai bine și să discutați fiecare despre tiparul de comportament pe care îl aveți. Nu este indicat să îi ascunzi partenerului/rei dacă ai datorii sau mai mult să minți în legătură cu câștigurile tale.

2. Fiți flexibili

Viața este imprevizibilă și mereu pot apărea diverse situații neplăcute. Unul dintre voi își poate pierde locul de munca sau poate interveni o problemă de sănătate care necesită o investiție mai mare. Poate apărea un copil, care necesită atenția mamei mai mult decât a tatălui, iar aceasta poate  nu o câștige atât de mulți bani cât copilul este mic. Dacă înțelegerea pe care ați avut-o nu mai poate fi susținută, fiți deschiși să încercați o altă abordare.

În fond, dacă vorbim despre iubire și dacă vă doriți o relație pe termen lung, este important să existe dorința de a face lucrurile să meargă din ambele parti, chiar dacă asta poate însemna uneori ca unul dintre parteneri să contribuie mai mult. Dar poate va veni și momentul când celălalt va contribui și el sau poate nu va contribui în bani, ci prin a realiza unele dintre treburile casnice sau prin a rezolva probleme pe care celalalt partener nu are timp să le rezolve.

Citeste si: Sfaturi din terapia de cuplu: nevoi emoționale importante în relație

3. Fiți egali

Tu și partenerul tău ar trebui să aveți drepturi egale în deciziile legate de finanțe. Cum am scris și mai sus, se întâmplă adesea ca partenerul care produce mai mulți bani (de regula bărbatul) să se gândească că este mai îndreptățit să aibă o putere mai mare de decizie când vine vorba despre bani. Mai există și situații când partenerul care este mai precaut din fire să se simtă mai anxios atunci când partenerul care este mai impulsiv propune noi cheltuieli.

Dacă nu găsiți o cale de mijloc, relația voastră poate avea de suferit.

Relația e ca un tango între doi protagoniști
.

4. Nu încercați să răspundeți la toate întrebările odată

Felul în care părinții ne-au educat în privința banilor are un rol important în deciziile pe care le vom lua pe viitor. De fapt are un rol important cam în toate deciziile legate de viața. De aici și cele mai multe neînțelegeri în relațiile de cuplu. La acestea se pot adaugă și alți factori stresanți, cum ar fi pierderea unui loc de muncă sau un părinte care necesită îngrijirea unuia dintre parteneri. În cazul acestor situații s-ar putea ca răspunsurile să nu vină imediat. De aceea, este indicat să aveți răbdare și să căutați soluții pas cu pas la problemele cu care vă confruntați.

Un alt aspect important este să discuți cu partenerul tău despre aceste lucruri care te apasă și poate chiar să îi spui că “Nu e nevoie să găsim o soluție acum, îți spun doar pentru că vreau să mă asculți.” sau “Îți spun pentru că este ceva ce mă apasă și poate vom găsi o soluție la un moment dat.” Astfel celălalt va ști că nu pui presiune pe el și că nu e nevoie să vină cu un răspuns rapid.

După multe discuții aprige și bariere de comunicare, am învățat că e bine să spui partenerului când vrei doar să te asculte sau când vrei să te ajute să găsești o soluție.

Citeste si: Ce este o relație toxică?

5. Faceți un obicei din a discuta despre bani

Pe măsură ce relația voastră avansează, ar fi indicat să continuați discuțiile despre bani, iar acestea să devină din ce în ce mai intime. Încearcă să îi spui partenerului care sunt visurile și aspirațiile tale, grijile și fricile legate de bani. Sigur că nu e simplu, dar din nou dacă vorbim de o relație pe termen lung, e nevoie să existe o comunicare cât mai deschisă și sinceră.

Cu cât abordezi subiecte cât mai incomode în relație și reușești să găsești înțelegere, cu atât ai șanse ca relația să avanseze pe termen lung.

În cele din urmă, nu uita că banii sunt doar un instrument. Îi folosim în viețile noastre de zi cu zi, dar nu ar trebui să fie un motiv de despărțire între doi oameni care se iubesc și care doresc să construiască o relație împreună.

Be happy!

Ramona Joita

Zâmbește, simte, trăiește, iubește!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button