fbpx
Medicina integrativa

Studiu: Obezitatea la copii asociată cu o sănătate precară a creierului

Într-un studiu recent, cercetătorii au observat modificări structurale ale creierului copiilor cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare, care au fost asociate cu înrăutățirea funcției executive, control cognitiv, motivație și luare a deciziilor bazată pe recompense.
  • Obezitatea infantilă este în continuă creștere, 1 din 4 copii este obez în România
  • Studiile care au implicat adulți obezi au arătat o legătură între sănătatea precară a creierului și obezitatea
  • O echipă de cercetători a efectuat cel mai mare studiu pe termen lung privind dezvoltarea creierului și sănătatea copiilor din Statele Unite, unde au descoperit că greutatea și indicele de masă corporală (IMC) mai ridicat sunt asociate cu modificări negative ale creierului.

Copiii supraponderali sau obezi au adesea probleme la școală, iar acum noi cercetări oferă indicii despre modul în care excesul de greutate poate dăuna creierului în curs de dezvoltare.

„Principalul rezultat este de a crește gradul de conștientizare cu privire la consecințele obezității asupra sănătății creierului, pe lângă consecințele asupra sănătății fizice, mai ales că ratele obezității sunt foarte mari și continuă să crească”, a spus autorul studiului Simone Kaltenhauser, cercetător postuniversitar în radiologie și imagistică biomedicală la Școala de Medicină Yale din New Haven, Connecticut.

1 din 4 copii este obez în România, potrivit unui studio publicat de Organizația Mondială a Sănătății.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat mai multe tipuri de scanări ale creierului la peste 5.100 de copii cu vârsta cuprinsă între 9 și 10 ani care au participat la studiul în curs de desfășurare a dezvoltării cognitive a creierului în adolescență (ABCD). Dintre aceștia, 21% erau supraponderali și 17,6% erau obezi.

Cercetătorii au analizat creierul copiilor folosind o analiza RMN, fMRI în starea de repaus, imagistică cu spectru de restricție și tehnica tensorului de difuzie. Prin aceste date, oamenii de știință au putut observa structura creierului, activitatea și materia albă ale participanților.

Rezultatele au arătat o legătură între copiii cu scoruri z ale IMC mai mari și modificări structurale ale creierului. Una dintre cele mai semnificative modificări observate a fost impactul asupra substanței albe a corpului calos, care conectează cele două emisfere ale creierului. În plus, oamenii de știință au observat o subțiere a stratului exterior al cortexului, ceea ce ar putea afecta funcția cognitivă. Descoperirile au indicat, de asemenea, o asociere între IMC mai mare și scăderea conectivității în rețelele funcționale ale creierului care se referă la controlul cognitiv, motivația și luarea deciziilor bazate pe recompense.

Potrivit autorilor studiului, aceste descoperiri sugerează că obezitatea poate avea un impact negativ asupra sănătății creierului copiilor.

„Creșterea IMC și a greutății nu sunt asociate doar cu consecințe asupra sănătății fizice, ci și cu sănătatea creierului”, a spus Kaltenhauser într-un comunicat. „Studiul nostru a arătat că scorurile z mai mari în greutate și IMC la copiii de 9 și 10 ani au fost asociate cu modificări ale macrostructurilor, microstructurilor și conectivității funcționale care au înrăutățit sănătatea creierului.”

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button