fbpx
Medicina integrativaUncategorized

Mituri și adevăruri despre ceaiul verde

Una dintre cele mai populare băuturi ale lumii, ceaiul verde este creditat cu nenumărate beneficii pentru organismul uman. Ceaiul verde a devenit o constantă în dieta zilnică a milioane de oameni și astăzi îl putem consuma sub diferite forme, de la clasica băutură obținută prin infuzarea frunzelor de ceai și până la sucuri, shake-uri sau dulciuri a căror rețetă are la bază frunza de ceai verde.

Popularitatea ceaiului verde pe glob se datorează parțial și tendinței firești a oamenilor moderni de a căuta alimente naturale pe care să le poată introduce în dietă, ca alternative la alimentele și băuturile procesate pe care astăzi le găsim, din păcate, mult mai ușor. Dacă ești consumator de ceai verde noi îți recomandăm să arunci o privire aici, și să descoperi sortimente de ceai verde japonez sau matcha de calitate superioară.

Conștientizarea beneficiilor pe care ceaiul verde le are este foarte importantă însă este bine de știut că, deși consumul de ceai verde este benefic mai ales atunci când vorbim de prevenirea apariției unor boli, ceaiul verde nu este un tratament în sine.

Adevăr: ceaiul verde reduce riscul apariției cancerului și ajută la tratarea acestei boli

Ceaiul verde este bogat în polifenoli, compuși chimici cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii și care luptă împotriva radicalilor liberi, protejând celulele de stresul oxidativ. În cadrul a numeroase studii pe animale și pe oameni, a fost testat efectul ceaiului verde sau al extrasului din ceai verde relaționat la prevenția și tratamentul cancerului. Astfel s-a demonstrat că polifenolii din ceaiul verde, mai exact catechinele, acționează pentru prevenirea sau întârzierea apariției acestei maladii, dar sunt eficienți și în tratamentul unor forme de cancer ce pot apărea la nivelul unor organe ca: ficat, plămâni, sâni, esofag, intestin, colon, pancreas,piele, vezică și prostată (Crespy and Williamson, 2004; Meija et al., 2009; Khan and Mukhtar, 2007; Yang et al.,2009).

Un alt studiu a arătat că introducerea ceaiului verde în proporție de 2% din dieta zilnică a dus la scăderea numărului de tumori canceroase din plămâni la 3 luni de la demararea studiului, comparat cu un grup placebo (Xu et al., 1992).

Adevăr – ceaiul verde este benefic pentru sănătatea bucală

3-galat de epigalocatechină cunoscută sub acronimul EGCG de la denumirea englezească Epigallocatechin-3-gallate, este una dintre cele 4 tipuri de catechine din ceaiul verde reprezentând aproximativ 59% din totalul catechinelor prezente. EGCG merită menționată pentru că proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii sunt cele care combat anumite afecțiuni ale cavității bucale, în mod special boala parodontală. Aceleași catechine sunt studiate în legătură cu prevenirea apariției cariilor dar și cu încetinirea ritmului de răspândire a acestora. Un alt beneficiu al consumului de ceai pentru sănătatea bucală este faptul că ceaiul verde are un conținut ridicat de fluor iar anumite studii au indicat că 35% din conținutul de fluor din ceaiul verde este reținut la nivelul cavității bucale, aspect important dacă ne gândim că fluorul este un agent care luptă împotriva apariției cariilor, previne căderea dinților și apariția cancerului bucal.

În paralel s-a demonstrat ca ceaiul verde împiedică dezvoltarea unor bacterii ca Escherichia Coli sau Streptococcus Salivarius.

Unii cercetători recomandă consumul de ceai verde sau utilizarea ceaiului verde (neîndulcit) pentru dușuri bucale ori gargară, tocmai pentru că efectele sale pozitive asupra sănătății orale au fost deja demonstrate.

Mit: ceaiul verde nu conține cafeină

Unul dintre compușii ceaiului verde este cafeina. Cu toate acestea, comparat cu alte băuturi sau chiar cu alte tipuri de ceaiuri, de exemplu ceaiul negru, conținutul de cafeină din ceaiul verde este într-adevăr mult mai mic. Chiar și între diferitele varietăți de ceai verde există diferențe din acest punct de vedere. De exemplu, Matcha (pudra de ceai verde) sau Gyokuro au un conținut mult mai mare de cafeină decât ceaiul verde Bancha. Concret un ceai Bancha are cu 70% mai puțină cafeină decât Gyokuro.

Adevărul de necontestat este însă că toate tipurile de ceai verde conțin cantități mai mici sau mai mari de cafeină în mod natural.

Pe de altă parte, datorită faptului că în ceaiul verde se regăsește și L-teanina, un antioxidant care, printre altele, are efect calmant, consumul de ceai verde nu va avea asupra corpului același efect pe care îl are cafeaua. Altfel spus, ceaiul verde are efect energizant datorită cafeinei dar, grației L-teaninei, nu va crea stări anxioase ci dimpotrivă. În plus va stimula creierul să producă unde alfa motiv pentru care ceaiul verde este studiat în prezent în legătură cu capacitatea sa de a mări abilitatea de memorare și de învățare.

Mit: Ceaiul la plic are aceeași calitate ca ceaiul vărsat

Majoritatea dintre noi, cei care nu ne-am nascut într-o țară producătoare de ceai, suntem obișnuiți cu ceaiurile la pliculețe. Un motiv este acela că sunt foarte ușor de găsit. De ceva vreme însă, ceaiul vărsat nu mai este o raritate, mai ales în mediul online. Ce alegem să cumpărăm este decizia fiecăruia dintre noi și depinde de foarte multe considerente: obișnuință, comoditate, preț sau calitate. Toate proprietățile ceaiului verde, și despre câteva dintre ele am scris în acest articol, au strânsă legătură cu calitatea ceaiului pe care îl alegem.

Plicurile de ceai conțin în general praf de ceai, adică particule foarte mici de frunze de ceai, de calitate îndoielnică și origine necunoscută, rămase în urma procesării frunzelor de ceai. La polul opus, ceaiul vrac este compus din frunze de ceai iar un distribuitor de ceai care se respectă și își respectă clienții va fi capabil, printre altele, să menționeze care este țara de origine a ceaiului (aici ne referim la locul în care au fost recoltate frunzele de ceai care urmează să ajungă în ceașcă) și varietatea de ceai pe care o pune la dispoziția consumatorului. Unii distribuitori de ceai, așa cum este cazul celor de la Matcha Bar, menționează chiar și zona specifică a țării mai ales pentru că acest detaliu semnalează calitatea ceaiului respectiv. De exemplu, ceaiurile verzi din zone ca Uji, Japonia sunt considerate ceaiuri premium datorită solului și condițiilor meteo care influențează concentrația de nutrienți și gustul.

Acest nivel de detaliu nu este disponibil atunci când vorbim de majoritatea ceaiurilor la plic, deși există și astfel de ceaiuri care au o calitate superioară dar al căror preț este la fel de ridicat (câteodată chiar mai mare) ca cel al ceaiului vrac.

Consumul de ceai verde, sperăm că v-am convins, vine la pachet cu foarte multe avantaje. Cu toate acestea, ceaiul verde nu este o soluție minune de unul singur. El trebuie consumat ca parte a unui stil de viață sănătos care să includă o dietă echilibrată și mișcare. La fel, pentru a simți pe propria piele efectele benefice ale ceaiului verde, nu este suficient să consumi o cană de ceai verde pe săptămână ci este indicat să îl bei zilnic, pe perioade lungi. La fel de importantă este și calitatea ceaiului pe care îl bei. Noi îți recomandăm să consumi ceai verde din culturi organice, verificate și certificate, așa cum sunt ceaiurile verzi de pe site-ul menționat anterior.

NewMedicine

NewMedicine.ro este singura revista din Romania dedicata exclusiv medicinei integrative holistice. Aici veti gasi informatii despre terapii alternative si complementare, dar si despre cum sunt aplicate acestea in medicina conventionala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button