Popularitatea ceaiului verde pe glob se datorează parțial și tendinței firești a oamenilor moderni de a căuta alimente naturale pe care să le poată introduce în dietă, ca alternative la alimentele și băuturile procesate pe care astăzi le găsim, din păcate, mult mai ușor. Dacă ești consumator de ceai verde noi îți recomandăm să arunci o privire aici, și să descoperi sortimente de ceai verde japonez sau matcha de calitate superioară.
Conștientizarea beneficiilor pe care ceaiul verde le are este foarte importantă însă este bine de știut că, deși consumul de ceai verde este benefic mai ales atunci când vorbim de prevenirea apariției unor boli, ceaiul verde nu este un tratament în sine.
Adevăr: ceaiul verde reduce riscul apariției cancerului și ajută la tratarea acestei boli
Ceaiul verde este bogat în polifenoli, compuși chimici cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii și care luptă împotriva radicalilor liberi, protejând celulele de stresul oxidativ. În cadrul a numeroase studii pe animale și pe oameni, a fost testat efectul ceaiului verde sau al extrasului din ceai verde relaționat la prevenția și tratamentul cancerului. Astfel s-a demonstrat că polifenolii din ceaiul verde, mai exact catechinele, acționează pentru prevenirea sau întârzierea apariției acestei maladii, dar sunt eficienți și în tratamentul unor forme de cancer ce pot apărea la nivelul unor organe ca: ficat, plămâni, sâni, esofag, intestin, colon, pancreas,piele, vezică și prostată (Crespy and Williamson, 2004; Meija et al., 2009; Khan and Mukhtar, 2007; Yang et al.,2009).
Adevăr – ceaiul verde este benefic pentru sănătatea bucală
3-galat de epigalocatechină cunoscută sub acronimul EGCG de la denumirea englezească Epigallocatechin-3-gallate, este una dintre cele 4 tipuri de catechine din ceaiul verde reprezentând aproximativ 59% din totalul catechinelor prezente. EGCG merită menționată pentru că proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii sunt cele care combat anumite afecțiuni ale cavității bucale, în mod special boala parodontală. Aceleași catechine sunt studiate în legătură cu prevenirea apariției cariilor dar și cu încetinirea ritmului de răspândire a acestora. Un alt beneficiu al consumului de ceai pentru sănătatea bucală este faptul că ceaiul verde are un conținut ridicat de fluor iar anumite studii au indicat că 35% din conținutul de fluor din ceaiul verde este reținut la nivelul cavității bucale, aspect important dacă ne gândim că fluorul este un agent care luptă împotriva apariției cariilor, previne căderea dinților și apariția cancerului bucal.
În paralel s-a demonstrat ca ceaiul verde împiedică dezvoltarea unor bacterii ca Escherichia Coli sau Streptococcus Salivarius.
Mit: ceaiul verde nu conține cafeină
Unul dintre compușii ceaiului verde este cafeina. Cu toate acestea, comparat cu alte băuturi sau chiar cu alte tipuri de ceaiuri, de exemplu ceaiul negru, conținutul de cafeină din ceaiul verde este într-adevăr mult mai mic. Chiar și între diferitele varietăți de ceai verde există diferențe din acest punct de vedere. De exemplu, Matcha (pudra de ceai verde) sau Gyokuro au un conținut mult mai mare de cafeină decât ceaiul verde Bancha. Concret un ceai Bancha are cu 70% mai puțină cafeină decât Gyokuro.
Adevărul de necontestat este însă că toate tipurile de ceai verde conțin cantități mai mici sau mai mari de cafeină în mod natural.
Pe de altă parte, datorită faptului că în ceaiul verde se regăsește și L-teanina, un antioxidant care, printre altele, are efect calmant, consumul de ceai verde nu va avea asupra corpului același efect pe care îl are cafeaua. Altfel spus, ceaiul verde are efect energizant datorită cafeinei dar, grației L-teaninei, nu va crea stări anxioase ci dimpotrivă. În plus va stimula creierul să producă unde alfa motiv pentru care ceaiul verde este studiat în prezent în legătură cu capacitatea sa de a mări abilitatea de memorare și de învățare.
Mit: Ceaiul la plic are aceeași calitate ca ceaiul vărsat
Majoritatea dintre noi, cei care nu ne-am nascut într-o țară producătoare de ceai, suntem obișnuiți cu ceaiurile la pliculețe. Un motiv este acela că sunt foarte ușor de găsit. De ceva vreme însă, ceaiul vărsat nu mai este o raritate, mai ales în mediul online. Ce alegem să cumpărăm este decizia fiecăruia dintre noi și depinde de foarte multe considerente: obișnuință, comoditate, preț sau calitate. Toate proprietățile ceaiului verde, și despre câteva dintre ele am scris în acest articol, au strânsă legătură cu calitatea ceaiului pe care îl alegem.
Acest nivel de detaliu nu este disponibil atunci când vorbim de majoritatea ceaiurilor la plic, deși există și astfel de ceaiuri care au o calitate superioară dar al căror preț este la fel de ridicat (câteodată chiar mai mare) ca cel al ceaiului vrac.
Consumul de ceai verde, sperăm că v-am convins, vine la pachet cu foarte multe avantaje. Cu toate acestea, ceaiul verde nu este o soluție minune de unul singur. El trebuie consumat ca parte a unui stil de viață sănătos care să includă o dietă echilibrată și mișcare. La fel, pentru a simți pe propria piele efectele benefice ale ceaiului verde, nu este suficient să consumi o cană de ceai verde pe săptămână ci este indicat să îl bei zilnic, pe perioade lungi. La fel de importantă este și calitatea ceaiului pe care îl bei. Noi îți recomandăm să consumi ceai verde din culturi organice, verificate și certificate, așa cum sunt ceaiurile verzi de pe site-ul menționat anterior.