fbpx
Psihoterapie Integrativa

De ce este în regula să NU ai rezoluții pentru Noul An?

Anul 2023 este aproape de final și, probabil, mulți dintre noi fac deja o recapitulare a ceea ce a mers și nu a mers bine în acest an. Cu toții încercăm să tragem linie după un an care, fără îndoială, a fost unul al schimbării.

2023 ne-a arătat că, schimbarea este singura constantă din viața noastră!

Iar dacă nu suntem atenți și receptivi la această schimbare, nu facem altceva decât să ne ancorăm în trecut, ceea ce ne poate aduce doar suferință.

Lucrurile vechi trebuie să rămână în trecut, pentru că noul să apară în viața noastră.

Dar stați liniștiți, Dumnezeu sau Universul (indiferent de forță supremă în care credeți) ne iubește și are grijă să ne arate întotdeauna unde mai avem de învățat.

Și pentru că, am adus în discuție “învățarea” acum este momentul în care mulți dintre noi își setează dorințe/obiective pentru 2024. Un lucru normal, la fel cum este normal și să nu ai niciun obiectiv pentru anul care vine.

Știința, ca să nu mai zic de experiență personală a fiecăruia, ne arată că, cei mai mulți oameni care își setează obiective pentru Noul An nu se țin niciodată de ele.

Un studiu din 1988, care a urmărit 200 de persoane, a constatat că doar 77% dintre acestea s-au ținut de rezoluțiile lor după o săptămână de la trecerea în Noul An, 43% și-au ținut rezoluțiile timp de trei luni și 19% le-au păstrat timp de doi ani, mulți invocând lipsa de voință.

Un alt studiu a constatat că doar 46% dintre oameni au raportat că și-au respectat rezoluțiile la șase luni după noul an.

Problema cu rezoluțiile pe care ni le punem este că, de obicei ne setam niște obiective nerealiste. Sunt convinsă că nu ai auzit doar o dată pe cineva aproapiat care să îți spună că își dorește să slăbească 5-10 kg în noul an. De fapt, subiectul “cum să slăbești” e unul dintre cele mai populare la începerea noului an, la fel ca și cel legat de “cum să mă las de fumat.”

Sigur că, nu este greșit să avem obiective și să folosim ca motivație “Noul An” pentru a face schimbări pozitive în viața noastră, dar poate mai important este să nu uităm că a ne propune să facem schimbări drastice nu este întotdeauna cea mai bună soluție. Ce-ar fi să ne tratăm cu blândețe și să începem cu pași mici?

Îmi permit să aduc în discuție celebra fabulă a iepurelui și a broaștei țestoase. E o poveste pentru copii între 2 și 5 ani, dar merită citită:

“Un iepure care privea mersul leneș al unei țestoase îi spuse acesteia în gluma:

– Vrei să facem o întrecere, să vedem cine aleargă mai repede?
Țestoasă încuviință.
A doua zi, dis-de-dimineața, veniră la locul hotărât pentru începerea cursei.
Multe animale voiau să privească întrecerea și așteptau cu nerăbdare.
Domnul Șoarece trase o linie roșie pentru start și veverița dădu semnalul de plecare cu un fluier.
Iepurele porni val-vârtej, iar țestoasă încetinel, după cum îi era felul.
Cum o luase cu mult înaintea țestoasei, iepurele se așeză să mănânce câțiva morcovi proaspeți.
În timp ce mânca, trecu și țestoasa, asudată, dar hotărâtă să nu se dea bătută.
Iepurele mai alerga un pic și, în dreptul unui sat, se așeză sub un copac să se odihnească.
Târziu, țestoasă îl ajunse din urmă, dar trecu mai departe fără să se oprească.
Iepurelui i se făcu somn.
Își spuse:
– Soarele astă e prea fierbinte.
Mai bine dorm un pic! Țestoasa e înceată și voi avea timp s-o întrec!
Când se trezi, văzu că se lasă noaptea.
Sări ca ars și porni pe urmele țestoasei.

În depărtare, o văzu cum trece linia de sosire și câștigă întrecerea.
Toate animalele au aplaudat-o.
I-au dat apoi o cupă, ca unei mari câștigătoare.
Iepurele a ajuns târziu, obosit și rușinat, tocmai el, care credea că este cel mai bun alergător.
Așa a aflat că străduința este un dar neprețuit.”

Cu alte cuvinte, în loc să ne grăbim să “câștigăm” cursa/lupta și să ne pierdem pe drum, mai bine să începem cu moderație și cu pasi mici, pentru că avem mai multe șanse de reușită. Englezii au un termen care mie îmi place tare mult, și anume “consistency”.

Consistency beats intensity!
(a se căuta traducerea)

 

Pentru a-ți atinge obiectivele, nu numai că este recomandat să fii blând cu tine, ci și să ai în vedere câteva aspecte.

1. Alege momentul cu adevărat potrivit pentru tine: Nu începutul de an trebuie să fie un moment să faci o schimbare. Nu toți trebuie să facem schimbări în același timp și nu toți trebuie să avem rezoluții pentru Noul An. Fii conectat la tine și ai să simți când este momentul potrivit să faci schimbarea de care ai nevoie. Dacă vei forța lucrurile, schimbarea nu va apărea. De altfel, asta se întâmplă în majoritatea cazurilor.

2. Ai răbdare: Nici Dumnezeu nu a creat lumea într-o singura zi… i-au trebuit 7 zile. Nici tu nu trebuie să ai pretenția că vei da 10 kg jos într-o săptămână. Mai mult, dacă te vei înfometa sperând că le vei da jos, ai toate șansele ca într-un timp foarte scurt să le pui înapoi. Dau acest exemplu cu kilogramele deoarece, cum am menționat mai sus, este un subiect popular la început de an. Începe cu schimbări mici, de care să te ții, și fii atent la constintizarile pe care le ai. Ai să fii surprins cât de multe lucruri poți afla despre tine.

3. Schimbarea apare prin acțiune: Dacă vrei ca lucruri noi să se întâmple în viața ta, dacă vrei să nu mai fii pus în aceleași situații în care ai fost în trecut, atunci e nevoie să faci lucrurile diferit. Einstein zicea că definiția nebuniei este să faci același lucru în fiecare zi și să ai pretenția să ai un rezultat diferit. (sau cel puțin așa susțin meme-urile de pe net)

4. Înconjoară-te de oameni care te susțin: Oamenii care te iubesc cu adevărat, oamenii care sunt cu adevărat buni și de succes, sunt oameni care te vor susține întotdeauna. Un om care ține la tine cu adevărat, te va încuraja să faci schimbările pe care ți le dorești, chiar și cu riscul de a eșua. Pentru că, ce să vezi și eșecul este parte din viața noastră

5. Joacă-te, explorează, experimentează: Creativitatea, ideile, starea de bine vine atunci când ești relaxat și când încerci lucruri noi, așa cum am scris și mai sus. Viața este un sir lung de momente pozitive și momente negative. Așa funcționează! Să te agăți de cele pozitive, îți va aduce numai suferință. Să fugi de cele negative, la fel. Acceptă-le așa cum vin, dă-ți voie să le trăiești, ieși din zona de confort și… bucură-te de acest dar numit viață!

Să ai un An Nou minunat, dragă OM!

R

Ramona Joita

Zâmbește, simte, trăiește, iubește!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button