fbpx
Medicina integrativaPlante medicinale

Matalafi: Ibuprofen vegetal Ce este? Beneficii

Matalafi sau Psychotria insularum este un arbust întâlnit în Samoa, utilizat de secole pentru a trata febra, durerile corporale, afecțiunile dermatologice, disconfortul abdominal și infecțiile respiratorii.

Un studiu realizat recent de către doctorul Seeseei Molimau-Samasoni, în cadrul Organizației de Cercetare Științifică din Samoa, arată că această plantă deține proprietăți antiinflamatoare, asemănătoare ibuprofenului.

Ce beneficii oferă planta Matalafi?

Studiul realizat de către Seeseei Molimau-Samasoni, pe durata a 8 ani, a fost publicat în PNAS în anul 2021 și arată proprietățile terapeutice ale plantei Matalafi, precum:

  • Antiinflamatoare Substanțele active ale plantei Matalafi – rutina și nicotiflorina – acționează precum un chelator de fier. Astfel, acestea elimină excesul de fier din organism și favorizează reducerea inflamației, având efecte la fel de puternice precum ibuprofenul.
    Studiul a fost realizat pe animale și a comparat efectele antiinflamatoare ale rutinei cu sucul obținut din frunzele plantei și cu ibuprofenul. Cercetătorii au descoperit că sucul de Matalafi și rutina pot reduce producerea de citokine, având un efect la fel de puternic ca ibuprofenul. Astfel, planta poate fi utilizată pentru a reduce inflamația și febra. [1]
  • Neuroprotectoare Rutina și nicotiflorina îi conferă plantei proprietăți de chelare a fierului. Astăzi este cunoscut faptul că medicamentele cu efect de chelare a fierului, precum Deferasirox, Deferiprone și Deferoxamina, pot proteja împotriva cancerului, a bolilor cardiovasculare, a diabetului și a afecțiunilor neurodegenerative. Eliminarea excesului de fier și reducerea inflamației sunt importante pentru prevenirea și ameliorarea acestor afecțiuni. Prin urmare, cercetătorii consideră că planta Matalafi poate deține un rol important în îmbunătățirea stării de sănătate a organismului.
    Datorită proprietăților ei neuroprotectoare, ea contribuie la ameliorarea afecțiunilor neurodegenerative, precum boala Parkinson și Alzheimer.
  • Normalizează lipotoxicitatea Deși planta nu a fost utilizată în medicina tradițională pentru efectele ei de combatere a hiperlipidemiei, rezultatele studiului arată că ea poate să reducă lipotoxicitatea. Astfel, ea poate ajuta la ameliorarea afecțiunilor cardiovasculare, a diabetului și a obezității. Rutina din compoziția ei se remarcă prin proprietăți antibacteriene, antitumorale, antiinflamatoare, anti-aging, hepatoprotectoare, antivirale, anticoagulante și imunomodulatoare.
  • Antivirale O altă descoperire a cercetătorilor cu privire la planta Matalafi arată proprietățile ei antivirale. Prin urmare, rutina poate să inhibe multiplicarea virusului SARS-CoV-2. Aceasta substanță activă a fost utilizată în medicina tradițională în chineza, pentru a trata forme incipiente de COVID-19, datorită efectului ei de a inhiba multiplicarea virusului. Astfel, cercetătorii sunt de părere că substanța poate reprezenta un tratament împotriva infecției cu SARS-CoV-2 și poate fi utilizată alături de terapia antivirală. [2]
  • Normalizează feroptoza Un alt beneficiu oferit de Matalafi constă în normalizarea feroptozei, aceasta fiind o formă de moarte celulară dependentă de fier. Normalizarea feroptozei prin utilizarea unor componente active cu efecte de chelare a fierului ajută la ameliorarea bolilor Alzheimer, Parkinson și a insuficiențelor renale.

Citeste si: Ce remedii din plante folosesc medicii din China pentru COVID?

Cum este utilizată planta în medicina tradițională?

Planta Matalafi este utilizată de secole în medicina tradițională, sub formă de suc. Astfel, frunzele sunt tocate, iar sucul este stors și băut pentru a ameliora afecțiunile. De asemenea, planta este utilizată extern, prin aplicarea frunzelor pe leziunile pielii. Deși ea este folosită de sute de ani, proprietățile ei terapeutice sunt susținute de cercetări științifice începând cu anul 2011, atunci când a fost publicat primul studiu cu privire la acțiunea ei curativă.

Un interes tot mai crescut pentru utilizarea terapeutică a plantei Matalafi

Cercetătorii sunt de părere că planta Matalafi poate deveni un remediu eficient pentru a trata diferite afecțiuni. De la apariția studiului publicat în PNAS, există un interes crescut pentru utilizarea terapeutică a plantei, pentru a trata excesul de fier sau durerea, dar și alte afecțiuni, precum Alzheimer și Parkinson.

Colaborarea dintre cercetători și practicanții medicinii tradiționale poate contribui la descoperiri importante cu privire la proprietățile terapeutice ale plantelor care încă nu au fost studiate. Un astfel de exemplu este izolarea substanței Prostratin, din scoarța arborelui de mamala, regăsit în Samoa, realizată de către etnobotanistul Paul Alan Cox. Această substanță este considerată utilă în tratamentul contra infecției cu HIV.

Deși sunt necesare studii suplimentare pentru a demonstra proprietățile terapeutice ale plantei Matalafi, rezultatele obținute de cercetători până în prezent sunt încurajatoare, ea dovedindu-se la fel de eficientă precum ibuprofenul în reducerea inflamației din organism.

Studii:

[1] Functional genomics and metabolomics advance the ethnobotany of the Samoan traditional medicine “matalafi” – https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2100880118
[2] Rutin: A Potential Antiviral for Repurposing as a SARS-CoV-2 Main Protease (Mpro) Inhibitor – https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1934578X21991723
[3] Pasifika-led research finds Samoan medicinal plant as effective as ibuprofen at stopping inflammation – https://www.wgtn.ac.nz/news/2021/11/pasifika-led-research-finds-samoan-medicinal-plant-as-effective-as-ibuprofen-at-stopping-inflammation

Voicu Doina

Pasionata de content writing, redactez cu mare drag articole despre medicina integrativa, care sa iti fie folositoare.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button