fbpx
Medicina integrativa

5 sfaturi pentru a scapa de balonare la menstruatie

Balonarea este o problemă cu care multe femei se confruntă la menstruație.

Cel mai frecvent balonarea este cauzată de prezența unui exces de gaze intestinale. În această perioadă, în organismul femeii se eliberează o cantitate mai mare de hormon progesteron, care face ca mușchii intestinali să se relaxeze.

De ce apare balonarea la mentruație?

Hormoni, hormoni și iarăși hormoni.

Aceștia sunt vinovați nu doar de o stare emoțională alterată, ci și de starea de rău. În timpul acestei perioade, apar contracții ale mușchilor, care pot cauza o acumulare de gaze. Excesul de gaze este produs, de asemenea, și de mâncarea pe care o consumăm (mai ales de alimentele procesate, făinoase, lactate). Dieta afectează, de asemenea, migrația bacteriilor pe care intestinul le are în componența sa. Acest proces încetinește circulația intestinului, contribuind astfel la acumularea de gaze.

O altă problemă cu care se confruntă femeile în această perioadă o reprezintă retenția de apă în organism. Diureticele, alcoolul și tutunul distrug aparatul renal, ceea ce duce la o retenție de apă și mai mare. Aportul de apă este, de asemenea, un factor important.

Simptome

Balonarea este o problemă des întâlnită în rândul femeilor. Studiile arată că 90% dintre femei suferă de balonare înainte și după menstruație [1]. Simptomele în cazul balonării pot include:

Alte simptome comune ale sindromului premenstrual includ:

 • Durere de cap
 • Oboseală
 • Schimbări de dispoziție
 • Crampe
 • Dureri de spate în partea inferioară
 • Sensibilitate a sânilor
 • Poftă de mâncare crescută

Ce poți să faci pentru a scapă de balonare la menstruație?

Când apare balonarea și alte simptome premenstruale majoritatea femeilor își doresc să stea în pat. Însă, există câteva trucuri pe care le poți face, pentru a diminua simptomele.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să scapi de balonare și să îți reiei activitatea:
 1. Consumă alimentele potrivite – Consumă alimente bogate în fibre care ajută la digestie și stimulează peristaltismul intestinal. Alimentele bogate în fibre sunt: cereale integrale, legume verzi, fructe, nuci și semințe. Consumă și produse lactate cum ar fi iaurtul sau kefirul, care este bogat în probiotice, și ajută la eliminarea bacteriilor. [2]Evită să consumi produse alimentare cu un conținut ridicat de grăsimi, precum alimentele prăjite. Acestea favorizează apariția gazelor intestinale și a balonării. Afla si despre alte Alimente și băuturi care te ajută să combați balonarea
 2. Bea multă apă – Este important să bei multă apă în fiecare zi, pentru a te hidrata înainte de a începe menstruația. Apa te ajuta, de asemenea, să scapi de constipație, care este adesea o cauză a balonării.[3]
Un alt truc este să bei un pahar de apă caldă cu un vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu. Această soluție te ajuta să scapi de gazele intestinale.

3. Fă mișcare – Activitatea fizică face ca mușchii să se contracte și ajută la eliminarea gazelor intestinale. Totuși, este important să știi că o activitate fizică sau exercițiul fizic intens în zilele de început ale menstruației poate agrava durerile de spate și de burtă. Mai potrivit ar fi să faci exerciții blânde și de relaxare, cum ar fi yoga, pilates sau Tai Chi. [4]

4. Relaxează-te – Stresul este o altă cauză comună a apariției balonării. Încercă să te relaxezi și să dormi cât mai mult timp. Odată cu menstruația, este important să dormi suficient pentru a te putea relaxa.

5. Folosește remedii naturale – Ultimul truc pentru a scapă de balonare este să bei un pahar de lapte fierbinte cu un vârf de linguriță de turmeric. Turmericul are proprietăți antiinflamatorii care ajuta la eliminatea gazelor abdominale.

Bea ceai de mentă și mușețel

Această combinație de plante medicinale caminative este ideală pentru când ești la menstruație. Caminativele sunt remedii care ajută la reducerea și prevenirea formării excesului de gaze în tractul digestiv. Acest lucru poate ajuta si la ameliorarea balonării, precum și a greței. Uleiul volatil de mentol din mentă ajută, de asemenea, la reducerea crampele uterine și la durerile menstruale. Uleiurile din mușețel pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea crampelor menstruale. În plus mușețelul are un compus glicozidic care poate favoriza relaxarea.

Vezi si alte 8 ceaiuri care au efecte extraordinare pentru balonare

Când să mergi la medic?

Dacă simptomele balonării se agravează și tratamentele naturale nu funcționează, îți recomandăm să te adresezi medicului pentru a găsi cauza problemei și tratamentul potrivit.

În unele cazuri, balonarea poate fi cauzată de o afecțiune medicală, precum:

 • Sindromul ovarelor polichistice
 • Endometrioză
 • Sindromul colonului iritabil
 • Fibroamele uterine
 • Sindromul premenstrual accentuat

Concluzii

Balonarea esto o problemă cu care multe femei se confruntă la menstruație. Simptomele balonării pot fi tratate în mare parte prin metode naturale, precum exerciții fizice, odihnă și alimente sănătoase. Cel mai adesea acestea dispar destul de repede.

În cazul în care niciunul dintre sfaturile de mai sus nu te ajuta să reduci simptomele, iar acestea persistă, îți recomandăm să mergi la un medic specialist în medicină integrativă sau holistica pentru a afla cauza problemei și a primi un tratament adecvat.

Studii:

1. Premenstrual syndrome (PMS) – https://www.womenshealth.gov/menstrual-cycle/premenstrual-syndrome

2. You can fight menstrual cramps with food, studies say – https://edition.cnn.com/2022/10/12/health/menstrual-cramps-food-study-wellness/index.html

3. Effect of water load on intensity of primary dysmenorrhea – https://jbums.org/browse.php?a_id=2859&slc_lang=en&sid=1&printcase=1&hbnr=1&hmb=1

4. Effects of the menstrual cycle on exercise performance – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12959622/

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button