fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Terapia cu lipitori pentru cosmetică

Încă din vremea Egiptului antic, lipitorile au fost folosite în medicină pentru a trata anomaliile sistemului nervos, problemele dentare, bolile de piele și infecțiile.

Astăzi, ele sunt utilizate mai ales în chirurgia plastică și microchirurgie. Acest lucru se datorează faptului că lipitorile secretă peptide și proteine care pot preveni formarea cheagurilor de sânge. Aceste secreții sunt cunoscute și ca anticoagulante.

În prezent, terapia cu lipitori a început să fie folosită și în cosmetică, datorită faptului că are efecte secundare reduse și este ieftină.

În Ayurveda, terapia cu lipitori este cunoscută sub numele de “Raktamokshan” sau “terapia de purificare a sângelui” și se folosește pentru a trata afecțiuni ale pielii cum ar fi psoriazisul, eczema, acneea, abcesele, umflarea, alopecia, leucoderma și mâncărimea cronică.

Ce este hirudoterapia?

Hirudoterapia este un tratament care utilizează lipitori medicinale pentru a trata mai multe boli și tulburări. În timpul tratamentului, medicii folosesc lipitori medicinale și le aplică pe pielea pacientului. Lipitorile sunt lăsate să sugă sânge timp de 20 până la 45 de minute o dată, de la persoana supusă tratamentului.

Lipitorile medicinale au trei fălci cu rânduri minuscule de dinți. Acestea străpung pielea pacientului cu dinții și introduc anticoagulante prin salivă. În timpul unei ședințe lipitorile extrag o cantitate relativ mică de sânge, de până la 15 mililitri. Lipitorile medicinale provin cel mai adesea din Ungaria sau Suedia.

Există mai multe situații în care poate fi utilizată terapia cu lipitori. Oamenii care pot beneficia de această terapie sunt:

  • cei care riscă amputarea membrelor din cauza efectelor secundare ale diabetului zaharat
  • cei care au fost diagnosticați cu boli de inimă
  • cei care suferă o intervenție chirurgicală estetică în care riscă să-și piardă o parte din țesutul moale.

Terapia a fost recomandată și pentru tratarea cheagurilor de sânge și a venelor varicoase.

Persoanelor cu anemie, afecțiuni de coagulare a sângelui sau artere compromise nu le este recomandată terapia cu lipitori. Copiii cu vârsta sub 18 ani și femeile însărcinate sunt de obicei sfătuiti să evite această terapie.

Hirudoterapia în cosmetică

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de @newmedicine.ro


Afecțiuni ale pielii

Pielea este prima linie de apărare a organismului împotriva infecțiilor. Pe piele există trei straturi:

  • epidermă
  • dermă
  • hipodermă.

Împreună, aceste straturi cuprind celule ale pielii, capilare, glande sudoripare și foliculi de păr.

Bolile de piele apar de obicei în cele două straturi superioare, epidermă și dermă. Prin îmbunătățirea fluxului sanguin către aceste două straturi superioare ale pielii, lipitorile ajută la vindecarea multor boli comune ale pielii.

Unele boli ale pielii (de exemplu, psoriazisul) sunt cronice, dar sunt supuse unor remisiuni periodice. S-a demonstrat că tratamentul cu lipitori prelungește perioadele de remisie la mulți pacienți și întârzie apariția „pucerilor” bolii.[1]

 

Căderea părului

Terapia cu lipitori îmbunătățește circulația sângelui. Prin urmare, atunci când lipitorile sunt aplicate pe zonele cu puțin păr sau chelie ale scalpului, creșterea circulației sanguine ajută la furnizarea și concentrarea nutrienților care ajută la întărirea foliculilor de păr. Terapia poate ajuta, de asemenea, la sporirea creșterii părului. Ca și în cazul altor tratamente, rezultatele vor varia de la individ la individ.

Persoanele care suferă de alopecie cauzată de infecții fungice sau de mătreață pot beneficia, de asemenea, de proprietățile antimicrobiene inerente salivei de lipitori. Acest lucru ajută la prevenirea infecției locale și, de asemenea, ajută la combaterea oricărei infecții stabilite.[2]

 

Lifting

Terapia cu lipitori poate fi, de asemenea, folosită pentru a obține un lifting facial și pentru a întârzia îmbătrânirea. Tratamentele cu lipitori sunt eficace în stimularea circulației sângelui, ceea ce contribuie la întărirea și tonifierea pielii. Pielea poate fi mai luminoasă și mai elastică după un tratament cu lipitori.[3]

Terapia cu lipitori blochează, de asemenea, producerea de radicali liberi care pot cauza îmbătrânirea prematură.

Pe lângă întinerirea pielii, alte beneficii ale terapiei cu lipitori includ:

  • reducerea ridurilor și a liniilor fine
  • reducerea cicatricilor stimularea regenerării celulelor
  • reducerea inflamației și edemului
  • reducerea durerii
  • stimularea circulației sângelui și a sistemului limfatic
. Furuncule

Furunculele sunt infecții adânci în piele. Un furuncul începe ca o zonă roșie dureroasă și devine treptat fraged și ferm. Apare umflarea și se formează un „ochi” sau un vârf central, care conține puroi. Puroiul este o substanță fluidă groasă, opacă, de obicei albă gălbuie, formată în asociere cu inflamația cauzată de invazia organismului de către microorganismele infecțioase (de exemplu, bacterii). Puroiul este compus din leucocite degenerate (globule albe din sânge), resturi de țesuturi și microorganisme vii sau moarte.

De obicei, o singură lipitoare este plasată pe vârful furunculului, pentru a se hrăni direct cu puroi. Lipitori suplimentare sunt atașate de zona din jurul furunculului, pentru a îmbunătăți circulația către locul afectat. Efectul combinat al lipitorilor este de a ameliora rapid congestia și de a reduce presiunea care este cauza umflăturii, sensibilității și durerii.[4]

 

Diabet

Una dintre cele mai importante substanțe eliberate de glandele salivare ale lipitorilor este hirudina, cunoscută pentru proprietățile anticoagulante ale sângelui. Pacienții diabetici au sângele “încărcat” cu zahăr și, prin urmare, vâscos (adică gros), ceea ce duce la un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge.

Hirudina ajută la prevenirea cheagurilor de sânge și, de asemenea, îmbunătățește circulația sângelui. Îmbunătățirea circulației are ca rezultat o presiune mai mică asupra inimii și a vaselor de sânge. O mai bună circulație a sângelui ajută la toate procesele de vindecare, care pot fi afectate grav la pacienții diabetici.[5]

 

Probleme cu auzul

Terapia cu lipitori poate ajuta la vindecarea sau ameliorarea semnificativă a celor mai frecvente trei probleme ale urechii și auzului – pierderea bruscă a auzului, tinitus și otită medie (infecție a urechii medii). Persoanele care suferă de alte afecțiuni care implică urechea pot beneficia și de terapia cu lipitori.

Când sunt atașate, lipitorile secretă un analgezic, care amorțește durerea. De asemenea, ele secretă enzime benefice și un anticoagulant care inhibă formarea cheagurilor de sânge și ajută la dizolvarea cheagurilor de sânge existente. Vasele de sânge sunt dilatate de alte enzime secretate de lipitori, îmbunătățind în general circulația. Substanțele antimicrobiene secretate ucid bacteriile și alți agenți patogeni care provoacă probleme ale urechii.

Zona zoster

Zona zoster (adică infecția reactivată cu virusul varicelo-zoster) este o boală dureroasă a pielii la adulți, care apare adesea atunci când sistemul imunitar este compromis de boală sau stres. Simptomele sunt inflamația, durerea și erupția de vezicule mici, pline de lichid. Durerea este adesea severă și poate dura săptămâni sau luni.

Tratamentul cu lipitori pentru zona zoster funcționează prin reducerea severității și duratei durerii, minimizând complicațiile post-infecție, cum ar fi nevralgia (adică durerea cronică, severă legată de nervi).

Saliva de lipitori conține substanțe cu efecte analgezice puternice. La unii pacienți, ameliorarea durerii de la o singură sesiune de tratament pentru lipitori va dura până la 6 luni sau mai mult.[6]

Riscuri și efecte secundare

Terapia cu lipitori este considerată în general un tratament sigur. Cu toate acestea, există câteva riscuri și efecte secundare, atunci când lipitorile nu sunt aplicate corect. Dacă terapia cu lipitori este efectuată de un profesionist, riscurile sunt foarte scăzute.

Există un risc de infecție bacteriană, uneori implicând bacterii rezistente la medicamente, așa că asigura-te că mergi la un specialist care folosește doar lipitori medicinale.

Pot apărea sângerări din zona care a fost tratată sau locul de unde au muscat lipitorile să nu se închida. Uneori, lipitorile vor încerca să se deplaseze într-o altă zonă a corpului unde nu ai nevoie de tratament, de aceea este important ca tratamentul să fie monitorizat de un specialist. Ocazional, unele persoane descoperă în timpul sau după terapia cu lipitori că sunt alergice la saliva lipitorilor. Dacă apar complicații ca acestea, vei ști imediat și probabil specialistul nu îți vă mai recomanda această metodă de tratament.

Studii:

  1. Effect of Leech therapy in the management of Psoriasis – https://www.bibliomed.org/?mno=297947
  2. A Case Study of Leech Therapy (Jalaukavacharana) in Khalitya W.S.R. Alopecia – https://medwinpublishers.com/IPCM/IPCM16000115.pdf
  3. Case Reports and Experts Opinions about Current Use of Leech Therapy in Dermatology and Cosmetology – https://www.mdpi.com/2079-9284/9/6/137/pdf
  4. Clinical Significance of Leech Therapy in Indian Medicine – https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/2156587212466675
  5. Unani treatment and leech therapy saved the diabetic foot of a patient from amputation – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7949762/
  6. Management of herpes zoster in Ayurveda through medicinal leeches and other composite Ayurveda Treatment – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7527853/

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button