fbpx
Medicina integrativaPlante medicinaleTerapii alternative si complementare

Cele mai bune terapii alternative cu care să ții candida sub control!

Candida este un tip de ciupercă care se găsește în mod normal în microbiomului nostru din piele, gura și sistemul digestiv, iar pentru femei, în zona vaginală. La niveluri adecvate, ajută organismul cu digestia și absorbția nutrienților. Când sistemul tău imunitar nu funcționează corect, candida poate avea efecte negative asupra sănătății tale atunci când începe să crească excesiv, ducând la o infecție cu candida.

Candida este un tip de ciupercă care este prezentă în mod natural în organism, în special în gură, intestine și organe genitale. Este o parte a microbiomului corpului, care este o comunitate de microorganisme care trăiesc în și pe corp.

Candida joacă un rol în menținerea echilibrului microbiomului, ajutând la digerarea alimentelor și la absorbția nutrienților. Cu toate acestea, atunci când echilibrul microbiomului este perturbat, cum ar fi din cauza utilizării prelungite a antibioticelor sau a unui sistem imunitar slăbit, candida poate crește excesiv și poate provoca o serie de simptome, inclusiv:

  • oboseală
  • ceață cerebrală
  • probleme digestive
  • probleme ale pielii.

Creșterea excesivă a Candida poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de candidoză, care se poate manifesta sub diferite forme, inclusiv afte bucală, infecții vaginale cu candida și candidoză sistemică.

Este important de reținut că, candidoza nu este întotdeauna cauza de bază a acestor simptome și un diagnostic adecvat trebuie făcut de un profesionist din domeniul sănătății.

Tratamentul tradițional pentru candidoză implică de obicei medicamente antifungice, cum ar fi fluconazolul, nistatina sau amfotericina B, care pot ajuta la controlul creșterii ciupercii. Cu toate acestea, este posibil ca unele persoane să nu răspundă bine la aceste medicamente sau acestea pot prezenta efecte secundare. În aceste cazuri, terapiile alternative pot fi de ajutor în gestionarea simptomelor candidozei.

Deși terapiile alternative pot fi utile, ele nu ar trebui să înlocuiască tratamentul medical tradițional. Candidoza poate fi o afecțiune gravă, iar infecțiile netratate pot duce la complicații. Prin urmare, este important să discuți cu un profesionist din domeniul sănătății pentru a dezvolta un plan de tratament sigur și eficient pentru nevoile tale individuale.

Există mai multe terapii alternative pentru candida care au fost studiate și s-au dovedit a fi eficiente în controlul creșterii excesive a candida. Mai jos vei găsi câteva exemple:

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de @newmedicine.ro

Probioticele

Probioticele sunt bacterii benefice care pot ajuta la restabilirea echilibrului microbiomului intestinal. Acest lucru poate fi util în controlul creșterii excesive a Candida. Probioticele pot fi găsite în alimente fermentate precum iaurt, chefir, kimchi și varză murată. Ele pot fi luate și sub formă de supliment.

Studiile au arătat că probioticele pot ajuta la restabilirea echilibrului microbiomului intestinal și la reducerea creșterii excesive a Candida. De exemplu, un studiu publicat în Journal of Clinical Gastroenterology a constatat că o combinație de probiotice a fost eficientă în reducerea severității și frecvenței infecțiilor vaginale cu candida la femei. [1] Un alt studiu a constatat că probioticele au fost eficiente în reducerea creșterii candida în gură.[2]

Uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale au fost folosite de secole pentru proprietățile lor vindecătoare. S-a demonstrat că unele uleiuri esențiale au proprietăți antifungice care pot ajuta la controlul creșterii excesive a Candida. De exemplu, un studiu publicat în Journal of Antimicrobial Chemotherapy a constatat că uleiul de arbore de ceai a fost eficient în inhibarea creșterii candida în vitro.[3] Un alt studiu publicat în Journal of Medical Microbiology a constatat că uleiul de scorțișoară a fost eficient în reducerea creșterii excesive a candida în gură.[4]

Uleiurile esențiale pot fi folosite în aromoterapie, adăugate în apa de baie sau diluate cu un ulei purtător și aplicate local.

Acupunctura

Acupunctura este o terapie din medicina chineză care implică introducerea unor ace subțiri în anumite puncte ale corpului. Se crede că această terapie ajută la echilibrarea fluxului de energie al corpului și stimulează vindecarea. Acupunctura s-a dovedit a fi eficientă în tratarea unei game de afecțiuni, inclusiv durerea cronică, anxietatea și tulburările digestive, care pot contribui la creșterea excesivă a Candida.[5]

Remedii pe bază de plante medicinale

Plantele medicinale au fost folosite de secole pentru a trata o varietate de boli. S-a descoperit că mai multe ierburi au proprietăți antifungice care pot ajuta la controlul creșterii excesive a candida. De exemplu, un studiu publicat în Journal of Ethnopharmacology a constatat că planta Pau d’Arco a fost eficientă în inhibarea creșterii candida în vitro. [6] Un alt studiu publicat în Jurnalul Internațional al Agenților Antimicrobieni a constatat că usturoiul a fost eficient în reducerea creșterii candida în gură.[7]

Remediile pe bază de plante pot fi luate sub formă de supliment, folosite la gătit sau adăugate la ceai.

Detoxifiere

Creșterea excesivă a Candida poate fi cauzată de un dezechilibru în sistemul de detoxifiere al organismului. Curele de detoxifiere precum postul, curățarea colonului și curățarea ficatului pot ajuta la îmbunătățirea capacității organismului de a elimina toxinele și de a restabili echilibrul. Cu toate acestea, este important să consulți un profesionist din domeniul sănătății înainte de a începe orice cura de detoxifiere.

Terapii minte-corp

Stresul poate slăbi sistemul imunitar și poate contribui la creșterea excesivă a Candida. Terapiile minte-corp, cum ar fi yoga, meditația și biofeedback-ul pot ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea imunității. Aceste terapii pot ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea digestiei și la reducerea inflamației, care pot fi factori care contribuie la creșterea excesivă a Candida.

Un studiu publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine a constatat că practicarea yoga a fost eficientă în reducerea stresului și îmbunătățirea funcției imunitare la femeile cu durere pelvină cronică, care este adesea asociată cu creșterea excesivă a Candida.[8]

Este important de remarcat faptul că, în timp ce aceste terapii alternative s-au dovedit promițătoare în controlul creșterii excesive a candida, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin eficacitatea și siguranța lor.

În concluzie, creșterea excesivă a Candida poate fi o afecțiune dificilă de tratat, dar terapiile alternative pot fi utile în controlul simptomelor și restabilirea echilibrului în organism. Este important să lucrezi cu un specialist în medicină integrativa sau holistica pentru a dezvolta un plan de tratament personalizat care ține cont de nevoile tale individuale și de istoricul medical.

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button