fbpx
Medicina integrativaStil de viata sanatos

Studiu: Consumul de ciuperci poate reduce riscul de depresie

Ciupercile au fost obiectul multor cercetări, datorită numeroaselor lor avantaje pentru sănătate.

Ciupercile au fost obiectul multor cercetări, datorită numeroaselor lor avantaje pentru sănătate. Nu numai că reduc riscul de cancer și deces prematur, dar o nouă cercetare condusă de Penn State College of Medicine dezvăluie, de asemenea, că aceste superalimente pot aduce beneficii sănătății mintale a unei persoane.

Cercetătorii de la Penn State au folosit date despre dietă și sănătate mintală colectate de la peste 24.000 de adulți din SUA între 2005 și 2016. Ei au descoperit că oamenii care mâncau ciuperci aveau șanse mai mici de a avea depresie.

Potrivit cercetătorilor, ciupercile conțin ergotioneină, un antioxidant care poate proteja împotriva leziunilor celulare și tisulare din organism. Studiile au arătat că antioxidanții ajută la prevenirea mai multor boli mintale, cum ar fi schizofrenia, tulburarea bipolară și depresia.

„Ciupercile sunt cea mai mare sursă alimentară de aminoacid ergotioneină – un antiinflamator care nu poate fi sintetizat de oameni”, a spus cercetătorul principal Djibril Ba, care a absolvit recent programul de doctorat în epidemiologie la Colegiul de Medicină. „A avea niveluri ridicate de aminoacid ergotioneină poate reduce riscul de stres oxidativ, care ar putea reduce, de asemenea, simptomele depresiei.”

Ciupercile albe conțin potasiu despre care se crede că reduce anxietatea. În plus, anumite alte specii de ciuperci comestibile, în special Hericium erinaceus, cunoscut și sub numele de coama leului, pot stimula expresia factorilor neurotrofici, cum ar fi sinteza factorului de creștere a nervilor, care ar putea avea un impact asupra prevenirii tulburărilor neuropsihiatrice, inclusiv depresia.

Potrivit cercetătorilor, femeile albe non-hispanice cu studii universitare sunt mai predispuse să mănânce ciuperci. Vârsta medie a participanților chestionați a fost de 45 de ani, iar majoritatea (66%) erau persoane albe non-hispanice. Cercetătorii au observat o asociere semnificativă între consumul de ciuperci și șansele mai mici de depresie după luarea în considerare a datelor socio-demografice, factorii de risc majori, bolile auto-raportate, medicamentele și alți factori dietetici. Ei au spus, totuși, că nu există un beneficiu suplimentar dacă aportul de ciuperci este relativ mai mare.

„Studiul se adaugă listei tot mai mari de posibile beneficii pentru sănătate ale consumului de ciuperci”, a spus Joshua Muscat, cercetător și profesor de științe a sănătății publice la Penn State Cancer Institute.

Echipa a efectuat o analiză secundară pentru a vedea dacă riscul de depresie ar putea fi redus prin înlocuirea unei porții de carne roșie sau procesată cu o porție de ciuperci în fiecare zi. Cu toate acestea, rezultatele arată că această substituție nu a fost asociată cu șanse mai mici de depresie.

Înainte de această cercetare, au existat puține studii care să examineze asocierea dintre consumul de ciuperci și depresie, iar majoritatea au fost studii clinice cu mai puțin de 100 de participanți. Cercetătorii au spus că acest studiu evidențiază importanța potențială clinică și de sănătate publică a consumului de ciuperci că mijloc de reducere a depresiei și de prevenire a altor boli.

Cercetătorii au remarcat unele limitări care ar putea fi abordate în studiile viitoare. Datele nu au oferit detalii despre tipurile de ciuperci. Drept urmare, cercetătorii nu au putut determina efectele unor anumite tipuri de ciuperci asupra depresiei. Pentru a determina aportul de ciuperci au fost folosite codurile alimentare emise de Departamentul Agriculturii din SUA; prin urmare, este posibil ca unele intrări să fi fost clasificate greșit sau înregistrate incorect.

John Richie și Xiang Gao de la Penn State Cancer Institute; Laila Al-Shaar și Vernon Chinchilli de la Penn State College of Medicine; și Robert Beelman de la Penn State College of Agricultural Sciences au contribuit, de asemenea, la această cercetare. Cercetătorii declară că nu există conflicte de interese sau sprijin specific de finanțare.

Sursa foto: freepik.com

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button