fbpx
Psihoterapie Integrativa

Psiholog online: Chiar ai nevoie de el? Asta te va ajuta să decizi

Un psiholog online îți poate fi de ajutor pentru a deveni cea mai bună variantă a ta.

Dacă decizi că un psiholog te-ar putea ajuta, poți lua în considerare avantajele oferite de sedintele cu un psiholog online, deoarece:

  • Ai acces la psihologi din zone mai îndepartate
  • Nu trebuie să stai cu grija traficului
  • Economisești banii de transport
  • Ai mai multă intimitate.

Pentru a-ți da seama dacă ai cu adevărat nevoie de un psiholog, online sau fizic, iată câteva întrebări importante pe care să-ți le pui.

De ce este important să te întrebi dacă ai nevoie de psihoterapie?

Psihoterapia poate aduce beneficii persoanelor care se confruntă cu dificultăți emoționale, provocări în viață și probleme de sănătate mintală.

Multe dintre persoanele cu probleme de sănătate mintală nu apelează la serviciile unui specialist. Problemele de sănătate mintală, netratate la timp, se agravează și pot avea alte efecte negative asupra vieții.

Acestea pot conduce la:

  • Incapacitate de a lucra sau de a merge la școală
  • Dificultate în relații sau în îngrijirea copiilor
  • Risc crescut de probleme de sănătate
  • Spitalizare
  • Gânduri suicidale.

Psihoterapia poate ajuta oamenii să-și își rezolve problemele care duc la gânduri de sinucidere, însă cea online nu este cea mai bună opțiune pentru persoanele aflate în criză.

Ce oferă psihoterapia online?

Atunci când te îngrijorezi cu privire la sănătate ta mintală sau emoțională ia în considerare să verifici ce îți poate oferi psihoterapia.

Aceasta te poate ajuta să înveți despre sentimentele tale, de ce sunt acolo și cum să faci le față.

Psihoterapia oferă un loc sigur pentru a vorbi despre provocările vieții, cum ar fi despărțirile, durerea resimțită în urma pierderii cuiva sau dificultăți în familie.

Oamenii care se simt forțați să înceapă ședințe cu un psiholog online sau fizic, au un sentiment de rezistență și le este mai greu să se implice în acest proces pentru a face o schimbare.

Când ar trebui să merg la psihoterapie?

Uneori, poți aștepta să vezi dacă timpul, stilul de viață se schimbă sau sprijinul prietenilor și familiei îmbunătățesc problemele cu care te confrunți.

Psihoterapia este recomandată atunci când ceva provoacă suferință și interferează cu o anumită parte a vieții, de exemplu:

  • Gândul asupra problemei sau rezolvării acesteia apare des
  • Problema provoacă jenă sau te face să vrei să îi eviți pe alții
  • Problema îți scade calitatea vieții
  • Problema afectează relațiile cu ceilalți, școala sau munca
  • Ai făcut schimbări în viața ta sau ai dezvoltat obiceiuri pentru a face față problemei.

Te încearcă următoarele sentimente?

Dacă experimentezi oricare dintre următoarele emoții sau sentimente în mod persistent, psihoterapia te poate ajuta să le reduci efectele negative.

Este deosebit de important să ceri ajutor dacă te simți controlat de simptome sau dacă acestea ți-ar putea provoca rău ție sau celorlalți

Copleșire

Acest sentiment te face să simți că ai prea multe lucruri de făcut sau prea multe probleme cărora nu le faci față. Sau, simți că nu poți să te odihnești sau chiar să respiri. Stresul și copleșirea pot duce la probleme grave de sănătate fizică.

Oboseală

Acest simptom fizic rezultă adesea din probleme de sănătate mientală sau le însoțește. Poate, de asemenea, indica depresie. Dormi mai mult decât de obicei sau ai senzația că nu te poți ridica din pat dimineața.

Furie sau resentimente

Toată lumea se mai supărată uneori. Furia trecătoare nu este neapărat dăunătoare.
A căuta sprijin pentru a face față acestor sentimente poate fi o idee bună atunci când acestea nu trec și sunt extreme pentru un anumit context. Aceste pot conduce la acțiuni violente sau potențial dăunătoare.

Agorafobie

Persoanele cu agorafobie se tem de a fi în locuri în care ar putea experimenta atacuri de panică. Unii oameni pot deveni incapabili să-și părăsească casele.

Gânduri anxioase sau intruzive

Este normal să îți faci griji pentru ceva din când în când, dar atunci când îngrijorarea ocupă o parte semnificativă a vieții sau provoacă simptome fizice, psihoterapia cu un psiholog online te poate ajuta să îi faci față. A fost și demonstrat că funcționează foarte bine pentru depresie si anxietate.

Apatie

Pierderea interesului pentru activitățile obișnuite, lumea din jurul tău sau viață în general poate indica probleme de sănătate mintală precum depresia sau anxietatea.

Deznădejde

Pierderea speranței sau a motivației, sentimentul că viitorul nu îți surâde poate indica depresie sau o altă afecțiune mintală. Să te simți fără speranță din când în când, mai ales după o perioadă de dificultate, nu este neobișnuit.
Când persistă, acest sentiment poate duce la gânduri de sinucidere.

Retragere socială

Mulți oameni se simt mai bine atunci când petrec ceva timp singuri.
Oamenii introvertiți pot avea nevoie de și mai mult timp singuri decât alții. Dar dacă te simți stresat în preajma celorlalți sau te temi să fii lângă alții, psihoterapia te poate ajuta să înțelegi și să gestionezi mai ușor acestefaceți față acestor sentimente.

Concluzii

Ai la dispoziție o mulțime de perspective pentru a-ți seama dacă ai nevoie de un psiholog online. Decizia rămâne la alegerea ta.

Chiar dacă nu ești sigur că vrei să faci ședințe den psihoterapie, mulți psihologi oferă o consultație telefonică pentru a discuta despre nevoile tale. Pe baza simptomelor tale, te potate îndruma sau sfătui ce să faci mai departe.

Bacescu Adnana

Mă găsești printre cărți.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button