fbpx
Vitamine

Știai că vitamina D3 este numită și vitamina minune?

Și asta pentru că îți susține sistemul imunitar, previne bolile de oase ,menține sănătatea pielii, ajută la absorbția vitaminelor A și C.

Dacă ai deficit de vit D e posibil să ai multe simptome: să fii obosit, să ai o imunitate scăzută, să ai dificultăți de concentrare, dureri articulare etc. Efectele poți să le vezi și singur, însă ca să știi exact ce minerale îți lipsesc din corp, îți recomand să faci analize medicale o dată pe an.

Absorbția vitaminei D se produce prin expunerea la soare, iar în lunile de toamnă/iarnă, de cele mai multe ori avem nevoie de suplimente, dar important este să îți faci analiza și să nu iei după ureche.

O cantitate prea mare de vitamina D poate fi la fel de periculaosă ca deficitul de vitamina D. Poate afecta sănătatea oaselor (hipercalcemie) și o resimți ca durere articulară, sau sănătatea mentală prin deficit de memorie, confuzie sau chiar depresie.

Persoanele care au boli cronice (diabet, boli ale ficatului sau rinichilor) pot avea deficiențe mari din cauza metabolismului afectat de lipsa vitaminei D. Prin urmare, monitorizarea nivelului normal al acesteia este extrem de importantă pentru prevenirea apariției problemelor medicale cauzate de deficienţa sa.

Cercetările au arătat că, la începutul vieții, vitamina D joacă un rol vital în dezvoltarea neuronală. Un studiu recent indică faptul că deficitul de vitamina D la mame și bebeluși provoacă unele dizabilități la începutul vieții, inclusiv probleme de învățare și de memorie.

Ultimele studii arată că deficitul de vitamina D este foarte frecvent întâlnit la persoanele cu tulburări psihice precum depresia. Și de aici pot apărea efecte adverse precum scăderea nivelului de energie, scăderea productivității și a randamentului.

În concluzie, un nivel optim de vitamina D trebuie menținut, astfel încât creierul copilului să se dezvolte armonios, iar cel al adultului să fie protejat.

Nu uita să îți testezi NIVELUL VITAMINEI D, mai ales pe perioada iernii, când nu te expui la soare suficient de mult, și poți suplimenta prin alimentație bogată în vitamina D și suplimente alimentare.

Există unele studii care sugerează că administrarea vitaminei D împreună cu alimente care conțin grăsimi poate spori absorbția acesteia. Așa că de preferat este să iei vitamina D împreună cu o masă care conține grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline sau avocado.

Peste 50% din oameni au deficit de vitamina D fără să știe.

Ce-i de făcut? Să iei suplimentele corecte, să te expui la soare și să adopți o alimentație echilibrată bogată în pește gras (macrou, somon, sardine) și vegetale.

Surse: www.healthline.com

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/

Iordan Antonia

Nutriționist și health coach acreditat de Institute of Integrative nutrițion

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button