Conform ultimelor studii: o constipaţie cronică – definită de autori ca fiind un scaun la doar trei sau mai multe zile – este legată de un risc cu 73% mai mare de declin cognitiv subiectiv, potrivit cercetării prezentate miercuri la Conferinţa Internaţională a Asociaţiei Alzheimer de la Amsterdam.
Care sunt simptomele constipatiei?
Fiecare persoana poate prezenta simptome diferite. Cu toate acestea, printre cele mai frecvente simptome de constipatie se numara [2]:
- un tranzit intestinal dificil si dureros;
- tranzit intestinal lent;
- senzatie de balonare si disconfort;
- dureri abdominale;
- scaune tari sau mici;
- senzatia permanenta de a avea nevoie sa golesti intestinele.
Cauzele constipației:
- Schimbarea alimentației/dietei
Fie că îți dorești să slăbești/ sau să adopți o altă dietă, noul stil de viață poate influența tranzitul digestive. Încearcă să introduce noi alimente treptat în dieta ta.
- Dieta săracă în fibre vegetale
O alimentație săracă in fibre și lichide, poate contribui la apariția constipației. Fibrele absorb apa și fac materiile fecale mai mari, mai moi și, astfel, sunt eliminate mai ușor. Pentru majoritatea persoanelor care suferă de constipație, consumul crescut de fructe, legume, cereale integrale contribuie la ameliorarea acestei probleme.
- Aportul scăzut de lichide
Hidratarea insuficientă va încetini procesul digestiv și deshidratarea cronică poate duce la constipație. Un aport adecvat de lichide este esențial pentru tranzit și pentru întreg corpul.
- Lipsa activității fizice/ statul prea mult pe scaun sau întins
Persoanele care fac mișcare în mod regulat în general nu dezvoltă constipație. De fapt, colonul (intestinul gros) răspunde foarte bine la activitatea fizică, iar un tonus muscular bun este în general important pentru mișcările intestinale regulate.
- Ignorarea nevoii de a merge la toaletă
Dacă trebuie să mergi la toaletă, du-te. Dacă te reții, din diferite motive, poți suferi de constipație. Persoanele care amână în mod repetat să meargă la toaletă, ignorând mișcările intestinului, pot ajunge să nu mai aibă această nevoie.
- Stresul, anxietatea, sau depresia
Conexiunea dintre intestin și creier este cunoscută sub numele de axa intestin-creier. Această axă intestin-creier conectează sistemul nervos central cu sistemul nervos enteric (ENS), care acționează ca sistemul nervos al intestinului. Sistemul nervos enteric ajută la reglarea proceselor din tractul gastro-intestinal (GI), dar influențează emoțiile și comportamentul prin legătura pe care o are cu creierul.
În ceea ce priveşte sănătatea neurologică şi cea digestivă, „alimentele bune nu numai că ne hrănesc creierul, dar promovează şi mişcările intestinale sănătoase”, subliniază Maria Carrillo. Consumul unei cantităţi suficiente de fibre din legume, fructe, cereale integrale şi nuci poate preveni constipaţia. Consumul total de fibre ar trebui să fie de cel puţin 25 de grame pe zi, potrivit US Food and Drug Administration.
Suplimente alimentare si tratamente naturiste
Medicul poate recomanda urmatoarele modificari pentru a ameliora constipația:
- creșterea cantității de apă băute; apa poate ajuta la rehidratarea organismului și la prevenirea constipației.
- adăugarea de probiotice în alimentație, cum ar fi cele găsite în iaurt și chefir (au culturi active vii), sau suplimente alimentare
- adăugarea de alimente cu fibre precum fructe și legume proaspete, pâine integrală și cereale în alimentație pentru a crește greutatea scaunului și pentru accelerarea tranzitului în intestine.
- Atentie! O creștere bruscă a cantității de fibre pe care o consumi poate provoca balonare și gaze.
- terapii alternative precum acupunctura, masajul, unele remedii naturiste pentru sistemul digestiv.
- practicarea unor exerciții fizice frecvente pe durata unei săptămâni; mișcarea crește activitatea musculară în intestine.