În timpul pandemiei, fiecare dintre noi s-a confruntat cu propriile provocări. Însă, cu toții ne-am simțit stresați, speriați și dezamăgiti din diferite motive.
Deși nu ne putem preface că viața noastră este la fel ca înainte, știm că viața nu s-a oprit atunci când COVID-19 a pus pe “pauză” întreaga lume, în martie 2020.
În cadrul ședințelor de psihoterapie online am putut să observ reacțiile oamenilor la aceste evenimente care s-au desfășurat.
Schimbările la locul de muncă, la școală și în viață, în general, ne-au obligat să ne adaptăm rapid, iar toate acestea au dus la o creștere exponențială a anxietății și depresiei.
Mamele au resimțit cu atât mai mult această instabilitate. Unele femei au apelat la alcool pentru a face față sarcinilor suplimentare și a nivelului crescut de stres provocate de pandemia imprevizibilă. Altele au consumat în exces zahăr și grăsimi.
În aceste vremuri, nu numai că este bine să cauți să te menții pe linia de plutire, ci este și complet normal.
Însă, atunci când începi să te bazezi pe obiceiuri nesănătoase pentru a face față provocărilor, asta poate deveni o problemă.
Îmi doresc să încurajez mamele să aibă mai multă grijă de mintea și de corpul lor, așa că o să vă ofer câteva recomandări pentru a trece mai bine de această perioadă.
Cum să reduci stresul și să te concentrezi asupra sănătății mentale
Atunci când trăiam în haos pentru o perioadă îndelungată de timp sănătatea noastră mentală este afectată. De aceea, este important să reflectăm și să găsim modalități sănătoase de a face față.
Dat fiind experiența mea în psihoterapie integrativa, îți propun să ai în vedere o abordare holistică și să cauți modalități de reducere a stresului din toate punctele de vedere mental, fizic, spiritual.
Mai jos vei găsi câteva sfaturi pe care le poți urma pentru a-ți ajuta corpul și mintea să gestioneze mai ușor aspectele sociale ale vieții.
Stabilește limite pentru familie în timp ce sunteți acasă – Copiii tăi sunt obișnuiți să fii disponibilă când ești acasă, însă lucrurile stau puțin diferit acum. Dacă înainte îți petreceai doar după-amiezile cu ei, acum ești nevoită să stai toată ziua. Mai mult decât atât, tot de acasă încerci să și lucrezi dar și să îi ajuți pe copii cu școala online. De aceea, este important să stabilești limite astfel încât fiecare să știe când poate fi întrerupt de la activitățile sale.
Împarte treburile și responsabilitățile cu partenerul și copiii tăi – În zilele noastre, tot mai multe femei au cariere solicitante, însă încă se așteaptă ca ele să-și asume cea mai mare parte din sarcinile domestice în casă, cum ar fi gătitul, curățenia, spalatul și îngrijirea copiilor. Dacă nu reușești să faci față la aceste responsabilități zilnice, atunci este momentul să începi să delegi din sarcini. Te încurajez să încerci să împarti unele dintre sarcinile casei cu partenerul tău și chiar cu copiii.
Fă-ți timp și pentru tine – Deși s-ar putea să sune egoist pentru unii, este bine să te asiguri că ai timp și pentru tine. Îți dedici mare parte din timp concentrându-te asupra ceea ce poți face pentru familia și cei din jurul tău pentru ca ei să fie fericiți. Însă, dacă nu ai timp și pentru tine și ajungi să fii epuizată, atunci nu o să poți să îi faci nici pe ei fericiți. Fă din sănătatea ta mentală o prioritate! Poate că vei fi tentată să te gândești că ar fi mai productiv să îți folosești ora dedicată ție pentru a răspunde la e-mailurile de la serviciu sau pentru a pune încă o mașină la spălat, însă îți recomand să nu o faci. Folosește acest timp strict pentru a face lucruri care să îți bucure sufletul, cum ar fi să citești, să faci psihoterapie online, yoga, meditație sau alte activități sănătoase pentru tine.
Planifică mai multe interacțiuni virtuale cu prietenii și familia – Continuă să programezi întâlniri online cu prietenele sau părinții. La începutul carantinei, obișnuiam să facem mai des asta. Odată cu relaxarea măsurilor de distanțare am rărit aceste ieșiri “online”. Însă, avem nevoie de interacțiune! Încearcă să discuți regulat cu prietenele și membrii familiei pentru a vedea cum se descurcă în această perioadă extinsă de stres și nu îți fie teamă să le spui prin ce treci tu. Cu toții dorim să-i ajutăm pe cei dragi sa treacă cu bine de această perioadă și, uneori, este mai ușor împreună, chiar și virtual.
Psihoterapia online a fost o “gură de aer proaspăt” în pandemie
Sănătatea mentală este la fel de importanta ca și cea fizică. De fapt, atât medicii specializați în medicină integrativa, cât și psihoterapeuții, sunt de acord că boala apare mai întăi în minte și apoi în corp.
În multe familii, femeile au fost cele care au preluat multe din sarcinile neprevăzute. Psihoterapia online a fost un ajutor binevenit pentru a face față schimbărilor.
Mamele au putut să discute despre problemele lor direct de pe telefon cu un psihoterapeut, în timp ce copiii se jucau în camera alăturată, sau chiar în aceeași cameră cu ele.
“Atunci când faci psihoterapie online nu contează daca îți legeni copilul pe picioare sau dacă ai ramas în hainele de casă. Cineva este dispus să te ajute fie prin video call, apel telefonic sau chiar SMS.
Psihoterapia online funcționează!
Potrivit unui studiu realizat de Great Lakes Psychology Group, majoritatea celor care apelează la psihoterapia online consideră că este o modalitate eficientă de a trece mai ușor peste pandemie.
Cei mai mulți care apelează la ajutorul unui psiholog, au declarat că flexibilitatea și confortul sunt printre cele mai importante avantaje.
Concluzii
Să ai grija de sănătatea ta mentală este cel mai important lucru. Este un cadou pe care ți-l faci atât tie, cât și celor apropiați, pentru că dacă tu ești bine, vor fi și ei bine.
Sursa foto: freepik.com