fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Sunt chiropracticienii doctori?

Tot mai multe români apelează la chiropractica pentru a scăpa de durerile de spate, de gât sau de cap.
Cuprins

Tot mai multe români apelează la chiropractica pentru a scăpa de durerile de spate, de gât sau de cap.

Cuvântul „chiropractica” provine de la cuvintele grecești cheir (care înseamnă „mână”) și praktikos (care înseamnă „făcut”).

Ce sunt chiropracticienii?

Chiropracticienii sunt terapeuți care se concentrează pe tratarea unor problemele de sănătate legate de oase, mușchi și articulații (probleme musculo-scheletice) prin manipularea coloanei vertebrale.

Chiropracticienii folosesc ajustări și manipulări pentru a aborda problemele de aliniere care cauzează durere și alte simptome pe tot corpul, inclusiv împiedicând capacitatea naturală a organismului de a se vindeca. Cu toate acestea, beneficiile îngrijirii chiropractice nu se opresc odată cu ameliorarea durerii. Există o mulțime de alte afecțiuni și simptome care pot fi ameliorate prin îngrijirea chiropractică.

Aceștia folosesc o gamă largă de metode pentru a diagnostica problemele musculo-scheletice, inclusiv examenul clinic practic și imagistica de diagnostic, cum ar fi raze X sau RMN.

În cazul în care îngrijirea chiropractică nu este adecvată sau dacă starea ta de sănătate trebuie gestionată în comun cu alți profesioniști din domeniul sănătății, chiropracticantul te vă îndruma către furnizorul de servicii medicale corespunzător.

Pentru multe afecțiuni, cum ar fi durerile de spate, îngrijirea chiropractică poate fi principala metodă de tratament. De asemenea, serviciile de chiropractică pot completa sau sprijini tratamentul medical pentru alte afecțiuni, prin ameliorarea aspectelor musculo-scheletice asociate cu afecțiunea.

Pentru a face o vizita la un chiropractician nu ai nevoie de trimitere de la medicul de familie.

Conform Legii nr. 118 din 2 mai 2007, care reglementează terapiile alternative și complementare, pentru a pratica chiropractica terapeutul trebuie să fie absolvent a unei facultăți de medicină sau farmacie.

De asemenea, chiropracticienii au nevoie de un aviz de liberă practică eliberat de către OPMCA – Ordinul Practicienilor de Medicină Complementară și Alternativă din România.

Când să mergi la chiropractician?

Problemele de spate și durerile de articulații pot fi cauzate de muncă, accidente, accidentări sportive, treburile casnice și chiar din cauza stresului de zi cu zi.

Îngrijirea chiropractică te poate ajuta dacă ai dureri articulare sau musculare care iți afectează capacitatea de a avea o viață normală. De asemenea, poate contribui la menținerea sănătății coloanei vertebrale și a funcției articulare, chiar dacă nu ai simptome de durere.

Oamenii vizitează, de obicei, un chiropractician pentru tratarea:

 • durerilor de spate
 • durerilor de gât
 • durerilor de cap
 • junghiurilor
 • entorselor
 • leziunilor de suprasolicitare
 • leziunilor legate de muncă și sport
 • artritei

 

Cât costă să mergi la un chiropractician?

Chiropractica nu este decontată de CNAS.

Prețul pentru o ședință de chiropractica este între 150 – 200 de Lei.

Durata tratamentului variază în funcție de afecțiunea pe care o ai.

Ce se întâmplă la o ședință de chiropractica?

La prima întâlnire, chiropracticianul îți va evalua simptomele pentru a determina dacă chiropractica este potrivită pentru tine.

Chiropracticianul va realiza un istoric al sănătății tale, ce va include informații despre leziunile și bolile din trecut, stările și medicamentele actuale, stilul de viață, dieta, somnul, exercițiile fizice, stresul mental și consumul de alcool, droguri sau tutun.

În timpul unui examen fizic, chiropracticianul va evalua coloana vertebrală și articulațiile.

De asemenea, acesta poate realiza diverse teste, cum ar fi măsurarea tensiunii arteriale, raze X, RMN-uri și alte teste pentru a pune un diagnostic.

Chiropracticienii folosesc diferite tehnici pentru a trata problemele cu mușchii și articulațiile, inclusiv:

 • manipularea coloanei vertebrale – chiropracticienii își folosesc mâinile pentru a aplica o forță asupra mușchilor, oaselor și articulațiilor coloanei vertebrale și ale gâtului
 • mișcări de împingere scurte și rapide
 • deplasarea treptata a articulațiilor în diferite poziții
 • tragerea sau întinderea mușchilor în diferite direcții

Tratamentul nu este în mod normal dureros, dar unii oameni au un pic de disconfort.

Riscuri

Chiropractica este, în general, sigură atunci când este efectuată corect de către un chiropractician instruit și avizat.

Unele persoane pot prezenta reacții adverse la tratament, cum ar fi:

 • dureri
 • rigiditate
 • oboseală

Aceste reacții adverse sunt de obicei ușoare și trec în 24 de ore, potrivit Asociației Americane de Chiropractică.

Au fost raportate cazuri rare de afecțiuni pe termen lung legate de îngrijirea chiropractică.

Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă din SUA raportează că complicațiile severe pot include agravarea durerii și leziuni ale nervilor în măduva spinării inferioară.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) declară că chiropractica nu este sigură pentru persoanele care au aceste afecțiuni de sănătate:

 • boli osoase și infecții
 • oase rupte
 • articulații inflamate, cum ar fi în cazurile de poliartrită reumatoidă
 • unele probleme de circulație
 • infecții ale sistemului nervos

Sursa foto: freepik.com

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button