fbpx
Medicina integrativaPlante medicinaleTerapii alternative si complementare

Este dovedit! Triphala contribuie la creșterea imunității!

Cele trei plante care formează triphala au componente imunomodulatoare ce ajută organismul să revină la starea de echilibru.

Triphala conține o formulă concentrată pe bază de plante și are numeroase utilizări terapeutice care s-au dovedit eficiente.

Aceasta ajută la menținerea homeostaziei, capacitatea organismului de a-și păstra un echilibru în raport cu diverse schimbări apărute, precum și la prevenirea și tratarea unor boli.

Triphala face parte din remediile medicinei ayurvedice și este preparat în India.

Înțelepciunea Ayurvedică datează de peste 5000 de ani, având origini în India. Este considerată cea mai veche filosofie a vindecării. Ayurveda înseamnă „știința vieții”.

India are o istorie bogat documentată a medicamentelor tradiționale, care se găsește, spre exemplu, în Charaka Samhita sau Sushruta Samhita. Utilizarea remediilor tradiționale indiene pentru îmbunătățirea imunității și tratarea diferitelor boli a fost aprobată de OMS.

Conceptul de „Tridosha” și „Tridoshic Rasayana” în Ayurveda

Ayurveda se identifică cu trei principii energetice de bază sau „dosha”. Se consideră că ele fac parte din viața tuturor oamenilor și sunt legate de biologia de bază a corpului.

Conform filosofiei ayurvedice, cele cinci elemente ale universului, eterul, aerul, focul, apa și pământul au produs împreună aceste trei principii energetice:

Vata – creat din eter și aer, este asociat cu mișcarea. Acesta guvernează respirația, mișcarea mușchilor și a țesuturilor, pulsația inimii și toate schimbările citoplasmei și membranei celulare.
Pitta – creat din foc și apă, este asociat cu sistemul metabolic. Acesta guvernează digestia, absorbția, alimentația, metabolismul și temperatura corpului.
Kapha – creat din pământ și apă, asociat cu structura corpului. Furnizează apă pentru toate părțile corpului și întreține funcția articulațiilor, hidratează pielea și întărește imunitatea.

Cumpără Triphala de pe site-ul Organicindia.ro

triphala

Atunci când una dintre „dosha” nu este echilibrată corect se creează anomalii, tulburări și afecțiuni în corp. Triphala este clasificată drept „Tridoshic Rasayana”, adică are capacitatea de a echilibra toate „dosha”, promovând longevitatea și sănătatea.

Triphala a fost folosită în medicina tradițională indiană de peste 1000 de ani.

Triphala

Triphala, din sanscrită „trei fructe”, este un remediu pe bază de plante foarte cunoscut și apreciat. Acesta conține fructele uscate ale celor trei specii de plante:

 • Emblica officinalis – Amalaki
 • Terminalia bellerica – Bibhitaki
 • Terminalia chebula – Haritaki

Triphala luată zilnic cu miere și ghee (unt clarificat) are potențialul de a crește longevitatea și și de a încuraja o bătrânețe fără boli.

Constituenții triphala dispun de diferiți compuși activi, cum ar fi acidul galic, acidul chebulagic, acidul elagic, flavonoidele, taninurile și fenolii, care sunt responsabili pentru proprietățile imunostimulatoare.

Aceste proprietăți fac triphala un remediu imunomodulator puternic, care poate concura fără probleme cu medicamentele cunoscute.

Extractul plantelor de triphala s-a dovedit a fi important pentru restabilirea echilibrului organismului și pentru a oferi rezistență împotriva infecțiilor.

De asemenea, are proprietăți de refacere și de întinerire, deoarece acționează asupra sistemului imunitar și modifică pozitiv răspunsul organismului la infecție.

Triphala, un important imunomodulator

Imunomodularea este procesul care modifică sistemul imunitar al gazdei, fie prin imunostimulare, fie imunosupresie, ajungând în final să-l aducă la normalitate prin diferite acțiuni.

Prin urmare, imunomodulatorii modifică răspunsul biologic, îmbunătățind mecanismul de apărare al gazdei împotriva bolilor prin atingerea unui echilibru între celulele reglatoare și cele efectoare. [1]

Folosind această calitate a mediatorilor biologici, au fost dezvoltate diverse formule alternative ayurvedice pentru diferite boli.

Imunomodulatorii activează mecanismul de apărare al gazdei, în cazul în care un răspuns imun este afectat, sau îl poate suprima selectiv în afecțiuni precum tulburări autoimune și hipersensibilitate.

Aceste proprietăți imunomodulatoare ale diferitelor plante medicinale oferă o alternativă la tratamentele convenționale cu medicamente, care provoacă efecte secundare, reacții alergice, toleranță și rezistență crescută a microorganismelor la antibiotice.

Componentele active ale triphala reglează sistemul imunitar prin interacțiunea cu diverse imunocite și modificarea mecanismului lor efector, de exemplu, citokinele și receptorii acestora. [2]

Aceste componente active, denumite rasayanas în Ayurveda, în combinație cu o dietă echilibrată, conferă oamenilor putere și longevitate. Aceasta este terapia rasayana.

Componentele active din triphala joacă un rol crucial în creșterea rezistenței organismului față de diferite boli, îmbunătățind în același timp și memoria și energia, iar în cele din urmă echilibrează sănătatea individului în ansamblu.

Cum ajută proprietățile imunomodulatoare ale triphala?

Terminalia chebula – Haritaki

Studiile realizate pe această plantă, care face parte din amestecul triphala, au arătat beneficii importante pentru imunitate.

Într-unul dintre studii, a fost testata activitatea imunomodulatorie a extractului alcoolic de t. chebula. Rezultatele au indicat niveluri crescute ale diferitelor enzime antioxidante, glutation și celule T și B, sugerând rolul lor în imunostimulare. [3]

Mai mult, studiul a raportat o creștere a concentrației de melatonina în glandele pineale, precum și a citokinelor și a altor celule cu rol crucial în imunitate.

Terminalia bellerica – Bibhitaki

Extractul din fructele acestei plante indică o activitate antimicrobiană ridicată, în special împotriva bacteriilor Gram-pozitive. [4]

Studiul asupra t. bellerica a concluzionat că acidul galic din extractul plantei este o componentă activă responsabilă pentru stimularea sistemului imunitar.

Această proprietate a extractului îl face un potențial medicament împotriva infecțiilor microbiene și a cancerului.

Emblica officinalis – Amalaki

Diverse studii asupra plantei au raportat cantități mari de vitamina C și cantități considerabile de minerale, proteine ​​și aminoacizi precum prolina, alanina, cisteina, acidul glutamic, acidul aspartic și lizina. Fructele mai conțin, de asemenea, glucoză, fibre, fosfor, fier și calciu. [5]

Este un agent important antibacterian, acționând împotriva bacteriilor Gram-pozitive și Gram-negative precum și un agent antifungic. [6]

Într-un alt studiu, a fost demonstrată capacitatea e. officinalis, capacitatea de a stimula sistemul hemolimfopoetic. [7]

Triphala

Triphala este făcută din cantități egale de fructe uscate de T. chebula, T. bellerica și E. officinalis.

Astfel, substanțele fitochimice prezente în amestec sunt cele ale componentelor individuale, ceea ce îl face bogat în acid galic, taninuri, acid chebulic, acid elagic, fenoli și glicozide.

Cercetări ample au considerat triphala un preparat extraordinar, cu beneficii uriașe, adaptogene și imunomodulare.

Un studiu a confirmat activitatea imunomodulatorie a triphala folosind funcții neutrofile precum aderența, fagocitoza. [8]

Un alt studiu a fost efectuat pentru a evalua efectul imunomodulator al triphala pe baza analizei de anticorpi, a fenotipului limfocitelor și altor diferite citokine. [9]

Rezultatele au arătat creșterea anticorpilor serici și reglarea citokinelor, însoțite de reducerea fenotipului limfocitelor.

Într-o cercetare au fost evaluate efectele imunomodulatoare ale pulberii de triphala asupra inflamației induse experimental la șoareci. [10]

Administrarea triphala a arătat o inhibare semnificativă a activității inflamatoare. Aceste rezultate au sugerat activitatea imunosupresoare în inflamația indusă experimental, indicând eficacitatea acesteia în tratarea inflamației și a altor boli autoimune.

Studii

 1. Immune up regulatory response of a non-caloric natural sweetener, stevioside – PubMed
 2. Immunomodulatory Effects of Triphala and its Individual Constituents: A Review – NCBI
 3. Immunomodulatory Activity of Alcohol Extract of Terminalia chebula Retz Combretaceae – https://www.ajol.info/index.php/tjpr/article/view/71665
 4. Antimicrobial activity of Terminalia bellerica – PubMed
 5. Vitamin C content and antioxidant activity of the fruit and of the Ayurvedic preparation of Emblica officinalis Gaertn – PubMed
 6. Aneja KR, Joshi R, Sharma C. in vitro antimicrobial activity of Sapindus mukorossi and Emblica officinalis against dental caries pathogens. Ethnobot Leaflets. 2010;14:402–12 – GoogleScholar
 7. Evaluation of immunomodulatory potential of Emblica officinalis fruit pulp extract in mice – GoogleScholar
 8. Immunomodulatory activity of triphala on neutrophil functions – PubMed
 9. Srikumar R, Parthasarathy NJ, Manikandan S, Muthuvel A, Rajamani R, Sheeladevi R. Immunomodulatory effect of Triphala during experimentally induced noise stress in albino rats. J Health Sci. 2007;53:142–5 – GoogleScholar
 10. Sabina EP, Rasool MK, Mathew L. in vivo and in vitro immunomodulatory effects of Indian Ayurvedic formulation Triphala on experimental induced inflammation. Pharmacologyonline. 2009;2:840–9 – GoogleScholar

Studii: pixabay.com

Bacescu Adnana

Mă găsești printre cărți.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button